Ви сте овде
Насловна > Друштво > Voždovi dani rakije 2022.

Voždovi dani rakije 2022.

Rača-

Na VII međunarodnom takmičenju “Voždovi dani rakije” pristiglo je rekordnih 445 uzoraka rakije iz Srbije,Hrvatske,Severne Makedonije,Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Članovi komisije su bili:
– Prof.dr Ninoslav Nikićević-predsednik komisije
– dipl.inž. Veroljub Urošević-Prokupac Beograd
– Prof.dr. Vele Tešević-Hemijski fakultet,Beograd
– Dr. Branko Popović-Institut za voćarstvo,Čačak
– Doc.dr Ivan Urošević-Poljoprivredni fakultet,Bjeljina
– Prof.dr Marin Mihaljević Žulj-Agronomski fakultet,Zagreb
– Prof.dr Goran Milanov-Poljoprivredni institut „Ćirilo i Metodije“,Skoplje
– Dr. Davorka Đukić-Ratković-QFS consulting,Trebinje
Sekretar komisije: inž. Ljubiša Stanković,Poljoprivredni fakultet-Beograd.
Pravo učešća su imali registrovani proizvođači (destilerije) i fizička lica,stim što su i u konačnom plamanu i u nagradnom fondu bili razdvojeni.

Svečana dodela nagrada i priznanja održana je 13.02.2022.godine u Rači.Manifestaciju je otvorio predsednik skupštine opštine Rača Branko Radosavljević a ispred Ministarstva poljoprivrede pomoćnik ministra zadužen za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević.

Izlagače na štandovima, proizvođače vina i rakije, poljoprivrednih preradjevina i enoloških sredstava iz Srbije i Republike Srpske obišla je i pozdravila Vedrana Ilić pomoćnica ministra poljoprivrede zadužena za međunarodnu saradnju i evropske integracije. U razgovoru sa njima razmenila je iskustva iz prakse sa kojim se susreću proizvođači i najavila da će u narednom periodu izaći pravilnik za dodelu sredstava proizvođačima vina i rakija.

Organizator se pobrinuo za vredne nagrade koje po budžetu izdvojenom za tu namenu su na prvom mestu ako posmatramo slične manifestacije koje se organizuju na prostoru Srbije.

Najuspešniji u ovoj veoma jakoj konkurenciji su:

Šampion “Voždovih dana rakija” kod neregistrovanih proizvođača je Jovana Gajović iz Guberevca,čija je rakija od šljive iz 2005 godine ocenjena ocenom 19,40

Šampion “Voždovih dana rakija” kod destilerija je, PURE FRUIT DOO iz Beograda,čiji je prosek tri najbolje ocenjene rakije 18,94

Voždov rakijski vojvoda je Dejan Milojević iz Jagnjila,čiji je prosek pet najbolje ocenjenih uzoraka 18,52

Voždov rakijski kmet je Vladeta Stevanović iz Saranova čiji je najbolji uzorak ocenjen ocenom 19,04

Voždov inostrani rakijski popečitelj je Jovan Pavlović iz Mrkonjić Grada,čija je rakija od šljive iz 2013 godine,ocenjena 18,56

Voždova rakijska kneginja je Gordana Minić iz Gornje Trepče,čija je rakija od šljive iz 2005 godine,ocenjena 19,07

Kompletan izveštaj možete preuzeti ovde: БИЛТЕН

Nagrade i priznanja uručila je Vedrana Ilić a od svih nagrađenih izvojićemo nama najznačajniju Zlatnu medalju za “Mušmuluk” našeg glavnog i odgovornog urednika Peđe Filipovića, kome je ovo prvo internacionalno takmičenje a treća zlatna medalja koju je osvojio na tri takmičenja za tri meseca, kao i srebrnu medalju za rakiju od Dunje.

Pokrovitelj manifestacije “Voždovi dani rakija” je opština Rača, a organizator Turistička organizacija opštine Rača ,uz nesebičnu pomoć Kulturnog centra”Radoje Domanović” iz Rače.

Celokupni tok manifestacije možete odgledati na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=6AJ_crd7Cwo

 

 

Ostavite odgovor

Top