Ви сте овде
Насловна > Moje selo centar Sveta > U Voljavči obeležena 209. godišnjica pogibije Tanaska Rajića

U Voljavči obeležena 209. godišnjica pogibije Tanaska Rajića

U manastiru Svetog Arhangela Gavrila u Voljavči, u četvrtak 06.06.2024.godine svečano je obeležena 209. godišnjica pogibije Tanaska Rajića, jednog od najistaknutijih srpskih vojskovođa iz perioda Prvog i Drugog srpskog ustanka. Ovaj značajan događaj, koji je okupio veliki broj zvanica, potomaka, meštana i ljubitelja srpske istorije, organizovalo je Udruženje „Potomci Tanska Rajića“ iz Beograda uz blagoslov episkopa šumadijskog gospodina Jovana.

Ovom događaju je prisustvovao i Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin Jovan. Nakon molitvenog pomena, episkop Jovan je održao inspirativnu besedu u kojoj je istakao herojsku žrtvu Tanaska Rajića i značaj očuvanja sećanja na naše istorijske velikane. „On nije stradao na tuđoj zemlji nego na svojoj. To znači da nije otimao tuđe, nego branio svoje. U tome jeste veličina istorije srpskoga naroda,“ naglasio je episkop Jovan.

Manifestaciji je prisustvovala i Ana Petrović Jelić, članica Gradskog veća za kulturu grada Kragujevca, ona je istakla značaj očuvanja sećanja na Tanaska Rajića i druge velike ličnosti koje su doprinele razvoju Šumadije. „Grad Kragujevac podržava ovakve inicijative jer je važno da sećanje na naše junake bude živo, kako bismo svi, a posebno naša deca, znali na kakvoj bogatoj i slavnoj zemlji hodamo,“ rekla je Petrović Jelić.

Vojislav Rajić, direktni potomak Tanaska Rajića, izrazio je zadovoljstvo zbog sve većeg prepoznavanja doprinosa njegovog dede u srpskoj istoriji. „Pokrenuli smo inicijativu i naišli na dobru saradnju sa zajednicom koja je prepoznala Tanaska Rajića kao jednog od tvoraca savremene Srbije,“ dodao je Rajić, podsećajući na prošlogodišnju manifestaciju „Šumadijski dani šljiva“.

Nakon pomena, održan je bogat kulturno-umetnički program koji je dodatno obogatio svečanu atmosferu. U predivnom ambijentu manastira, koji je svojim spokojem i duhovnošću pružao savršenu pozadinu za ovakav događaj, učenici OŠ „Julijana Ćatić“ iz Stragara recitovali su pesme, unoseći toplinu i mladalačku energiju u sećanje na velikog junaka. Centralni deo programa bila je monodrama „Vetar i zastave“, izvedena od strane glumca Nikole Šurbanovića. Monodrama, napisana od strane Dejana Stoiljkovića i režirana od strane Milana Milosavljevića, uspešno je dočarala život i borbu Tanaska Rajića, kao i teške istorijske okolnosti kroz koje je prošao srpski narod. Šurbanović je svojim izvanrednim performansom oživeo lik Tanaska Rajića, prenoseći emocije i stradanja koje su pratili njegove borbe, te zaradivši srdačne aplauze i pohvale prisutnih.

Pogledajte našu video reportažu:

Kao medijska kuća, posebno pohvaljujemo Milicu i Jelenu Rajić za njihov izuzetan trud i doprinos u očuvanju i promociji istorijskog nasleđa Tanaska Rajića. Njihova energija i posvećenost su ključni za uspeh ove manifestacije i za očuvanje sećanja na jednog od najvećih srpskih junaka.

Manifestacija održana u manastiru Svetog Arhangela Gavrila u Voljavči, koja je obeležila 209. godišnjicu pogibije Tanaska Rajića, ima izuzetnu važnost ne samo za Stragare već i za sva srpska sela i zajednice. Ovakvi događaji podsećaju nas na značaj očuvanja naše bogate istorije i kulturnog nasleđa. U selima poput Stragara, gde su lokalne zajednice čuvari tradicije, ovakve manifestacije igraju ključnu ulogu u održavanju identiteta i svesti o našoj prošlosti.

Svojim trudom i posvećenošću, potomci Tanaska Rajića, kao i organizatori i učesnici manifestacije, doprinose jačanju kolektivne memorije i inspirišu buduće generacije da se ponose svojim korenima. Kroz kulturne programe, pomene i istorijske prikaze, sela postaju centri duhovne i kulturne obnove, čuvajući sećanje na heroje koji su svojim žrtvama omogućili slobodu i prosperitet.

Ovogodišnja manifestacija u Voljavči pokazuje koliko je važno da se nastavi s ovakvim inicijativama širom Srbije, jer upravo kroz njih zajednički gradimo i čuvamo temelje naše nacionalne svesti i identiteta.

.tekst i foto:Peđa Filipović

video produkcija:Dejan Petrović

Ostavite odgovor

Top