Ви сте овде
Насловна > Наше приче > Nebeska simfonija: Kalipolje – Biser Šumadije

Nebeska simfonija: Kalipolje – Biser Šumadije

U srcu Šumadije baš tu u srcu planina koje se ponosno uzdižu, leži Kalipolje – raskošno prostranstvo koje odiše neopisivom lepotom i duhovnom snagom. Ovaj skriveni dragulj prirode, okružen plodnim poljima, divljim šumama i bujnim voćnjacima, predstavlja pravo čudo koje oduzima dah.

Na brdu Kalipolju, gde se nebo dodiruje zemljom i svetlost sunca prelama kroz granje, svaki trenutak je ispunjen čarolijom i životom. Ptice raznobojnih perja igraju svoju igru na nebu, dok njihovi letovi dodaju čaroliju svakom trenutku. Srne graciozno gaze kroz zelena prostranstva, dok zečevi skakuću slobodno kroz polja procvetalog cveća. Lisica, tiho klizeći kroz šumu, nosi sa sobom duh istraživača, dok se svaki cvet voćnjaka savija pod nežnim dodirima prolećnog povetarca.

Ali, prizor koji ostavlja bez daha nije samo u pokretima divljih životinja ili igri svetlosti na nebu. To je i u samom duhu Kalipolja, u njegovoj sposobnosti da vas poveže sa suštinskim lepotama i tajnama prirode. Voćnjaci, poput bajkovitih vrtova, preplavljeni su mirisima procvetalih voćnih stabala, dok se pčele marljivo upuštaju u svoj posao oprašivanja. Prolećni zraci sunca obasjavaju ove voćnjake, stvarajući čarobnu atmosferu koja se prenosi na svaki kutak Kalipolja.

I dok sunce polako zalazi iza horizonta, Kalipolje postaje pozornica za još jednu čaroliju. Hiljade zvezda sija iznad brda, stvarajući nebeski pejzaž koji oduzima dah. Mesec, tih svedok, izranja iz horizonta kao srebrni brod koji plovi kroz beskonačno more neba. U tom kosmičkom plesu, čovek se oseća malen, ali istovremeno i deo nečeg većeg, nečeg što nadilazi granice vremena i prostora.

Iz visine ovog raja, jasno se vide gradovi i planine koje odišu svojom lepotom i istorijskim značajem. Odmah preko puta kao na dlanu, prostire se Oplenac, sa svojom raskošnim i čuvenim kompleksom kraljevskih grobnica, Topola sa svojom bogatom istorijom i tradicijom, Aranđelovac okružen bujnim šumama i termalnim izvorima, Mladenovac koji se noću pretvara u mnoštvo sjajnih tačaka , tu sa našeg brda vidi se  i Smederevska Palanka .

Svaki od ovih gradova i planina nosi svoju priču, svoju lepotu i svoju istoriju, doprinoseći čaroliji Kalipolja i čineći ga mestom od izuzetnog značaja i lepote. A nezaobilazne tačke kao što su Karađorđevo Gradište kod Viševca i Orašac pružaju dodatni spektakl, omogućavajući pogled na celu Topolu i Oplenac iz perspektive koja oduzima dah. U ovom spoju grada i planina, Kalipolje postaje ne samo mesto odabrano od strane prirode, već i mesto koje nadahnjuje dušu i budi divljenje prema lepoti sveta koji nas okružuje.

A na horizontu, kao kruna ovog spektakla prirode, izdižu se planine poput Rudnika sa svojim bogatstvom šuma i netaknutom prirodom, Bukulje koja krije legende i priče starih vremena, Venčaca stamena planina koja nadgleda celo područje, Kosmaja sa svojim prelepim predelima i bujnim šumama koje pozivaju na istraživanje, Avale simbola Beograda, Homoljske planine čije mistične konture izazivaju divljenje i poštovanje, i Gledićke planine koje se stapaju sa horizontom kao slike iz bajke.

Za fotografe, ne postoji bolje mesto od Kalipolja. Sa svoje visine, pruža ne samo panoramski pogled na predele Šumadije, već i jedinstvenu perspektivu na gradove, planine i obližnje lokalitete. Ovaj raj za fotografe omogućava snimanje spektakularnih pejzaža, zalazaka sunca i meseca, čije se svetlosti prelivaju preko prostranstva, stvarajući nezaboravne trenutke koji ostavljaju bez daha. Izlasci sunca na istočnom horizontu, obasjavajući predele oko Oplenca i Topole, kao i zalasci sunca na zapadu, osvetljavajući planine i gradove u toplim nijansama narandžaste i roze boje, pružaju neponovljivu inspiraciju za umetničko stvaranje. Takođe, svetlost meseca koja se ogleda na površini Kalipolja, stvara čarobnu atmosferu i dodatno obogaćuje fotografije koje se mogu napraviti na ovom jedinstvenom mestu.

Kalipolje je ne samo mesto na mapi, već i mesto u srcima onih koji su imali sreću da mu prisustvuju. Ovde, izlasci i zalasci sunca nisu samo fenomeni prirode, već prizori koji dotiču dušu i ostavljaju večni trag u sećanju. U tom čarobnom krajoliku, čovek oseća da je deo nečeg većeg, deo beskrajne lepote i harmonije koja postoji u svakom kutku Kalipolja.

tekst i foto:Peđa Filipović

Sve fotografije nastale su na Kalipolju

Neko je razmišljao o “Nebeska simfonija: Kalipolje – Biser Šumadije

Ostavite odgovor

Top