Ви сте овде
Насловна > Projekti > Вести за ОСИ > Tribina „Moj doprinos inkluziji“ (foto i video)

Tribina „Moj doprinos inkluziji“ (foto i video)

Topola, 24. maj 2024.

Danas je u Vizitorskom centru u Topoli održana tribina pod nazivom „Moj doprinos inkluziji“, organizovana u okviru projekta „Učimo svi zajedno“. Ovaj projekat ima za cilj unapređenje ravnopravnog pristupa i završavanja preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška. Projekat je iniciran s namerom da se promoviše inkluzija u obrazovanju i pruži podrška deci sa posebnim obrazovnim potrebama.

Projekat „Učimo svi zajedno“ usmeren je na obezbeđivanje jednakih mogućnosti za sve učenike, posebno za one kojima je potrebna dodatna obrazovna podrška. Kroz horizontalnu razmenu i zajedničko učenje, sedam obrazovnih institucija iz opštine Topola udružilo je snage kako bi unapredili pristup i kvalitet obrazovanja za svu decu.

Tribina je okupila predstavnike obrazovnih institucija, roditelje, stručnjake iz oblasti obrazovanja i širu javnost kako bi razgovarali o značaju inkluzije u obrazovanju i delili primere dobre prakse. Cilj tribine je bio da se podstakne dijalog i saradnja među svim učesnicima obrazovnog procesa, kao i da se promoviše aktivno učešće zajednice u podršci deci sa posebnim potrebama.

Tribinu je otvorila Jasna Vuković, koordinatorka Radnog tela – Mreže za inkluzivno obrazovanje (IO). U svojoj uvodnoj reči, istakla je značaj zajedničkih napora u postizanju inkluzije i ravnopravnog obrazovanja za svu decu.

Zorica Dobričić je predstavila radionice „Treninzi volonterskog menadžmenta“, nakon čega su volonterima uručeni pokloni za njihov uspešan angažman. Ovo je bio trenutak da se prizna značajan doprinos volontera u podršci inkluzivnom obrazovanju.

Različiti učesnici su podelili svoja iskustva i doprinos inkluziji:
– Strahinja Nikolić i Milica Mihailović, učenici srednje škole i volonteri, govorili su o svom doprinosu iz perspektive učenika.


– Ivan Jevtović, nastavnik u srednjoj i osnovnoj školi, podelio je svoje iskustvo i pristup inkluziji iz perspektive prosvetnog radnika.
– Dragana Đorđević, roditelj deteta kojem je potrebna dodatna podrška, podelila je svoju priču i izazove sa kojima se suočava porodica.

Jelena Kundović, predstavnica  (IRK), prezentovala je mere podrške za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška, naglašavajući ključne strategije i resurse koji su dostupni u opštini Topola.

Diskusije na tribini „Moj doprinos inkluziji“ rezultirale su konkretnim predlozima za unapređenje obrazovnog sistema u opštini Topola, uključujući:
– Povećanje broja stručnjaka za rad sa decom sa posebnim potrebama.
– Organizovanje dodatnih obuka za nastavnike i vaspitače.
– Unapređenje infrastrukture i pristupačnosti obrazovnih ustanova.
– Jačanje saradnje između škola, roditelja i lokalne zajednice.

Projekat „Učimo svi zajedno“ nastaviće da radi na implementaciji ovih preporuka, s ciljem da svako dete dobije podršku koja mu je potrebna za uspešno školovanje. Učesnici tribine su se složili da je inkluzija ključna za izgradnju pravednijeg i ravnopravnijeg društva, te da svi zajedno moraju doprineti ovom cilju.

foto i tekst:Peđa Filipović

video:Dejan Petrović

Ostavite odgovor

Top