Ви сте овде
Насловна > Друштво > Topolski duh Uskrsa: Tradicija, kreativnost i solidarnost

Topolski duh Uskrsa: Tradicija, kreativnost i solidarnost

Za Srbiju, kao i za mnoge druge zemlje, Vaskrs je vreme veselih porodičnih okupljanja. Međutim, kada pričamo o Vaskrsu u Srbiji, posebno mesto zauzima Topola. Naš slikoviti grad, smešten u srcu Srbije, svake godine pre Vaskrsa oživi u pripremama za jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Hajde da zajedno istražimo bogatu uskršnju tradiciju Topole i otkrijemo šta ovaj grad čini tako posebnim tokom ovog blagoslovenog perioda.

Kulturni centar i PU “Sofija Ristić”

U susret predstojećim praznicima, Kulturni centar Topola je organizovao niz zabavnih aktivnosti za mališane iz Predškolske ustanove “Sofija Ristić” u predivnom ambijentu Karađorđevog konaka. Ova jedinstvena manifestacija je donela osmehe na lica dece i njihovih roditelja.

Jedna od najuzbudljivijih aktivnosti bilo je traženje slatkiša, gde su mališani, uz pomoć svojih vaspitača, trčkarali po prelepom dvorištu konaka, otkrivajući skrivene poslastice koje su bile pažljivo sakrivene.. Ovo je bila ne samo igra u kojoj su deca uživala, već i prilika da se razvijaju motoričke veštine i timski duh.

Poseban šarm ovoj manifestaciji doneli su maskote koje su šetale dvorištem, privlačeći pažnju mališana i pružajući im mogućnost za nezaboravne fotografije i nežne zagrljaje. Bilo je divno videti decu kako se smeju i raduju u društvu ovih šarenih likova.

Sve u svemu, ove aktivnosti su stvorile nezaboravan doživljaj za mališane iz PU “Sofija Ristić”, pružajući im priliku da se zabave, igraju i stvaraju lepe uspomene uoči predstojećih praznika. Kulturni centar Topola se potrudio da ova manifestacija bude ne samo zabavna, već i edukativna, obogativši živote najmlađih učesnika.

KUD Oplenac

Danas, na Veliki petak, Kulturno-umetničko društvo “Oplenac” organizovalo je tradicionalno takmičenje u ukrašavanju uskršnjih jaja pod . Ova vesela radionica, koju su organizovali članovi KUD-a, bila je prilika da se iskaže kreativnost i veština u oslikavanju jaja, ali i da se podrži humanitarni rad.

   

       

Najlepša i najmaštovitije oslikana jaja nagrađena su tokom takmičenja, a sva donirana Udruženju “Zagrljaj” kako bi uneli radost u živote onih kojima je potrebna podrška. Veliko priznanje za svoj trud i talenat osvojili su:

– Prvo mesto zasluženo je pripalo Magdaleni Čolić, čiji je rad očarao žiri svojom originalnošću i detaljima.
– Drugo mesto osvojili su Nina Jokić i Stevan Vesković, čije su kreacije odisale izuzetnom estetikom i maštovitošću.
– Na trećem mestu su se našle Ivona Vučićević, Natalija Čolić i Danica Jevdjić, čija su jaja plenila svojom šarmantnošću i jedinstvenim dizajnom.

Dodatno, za jaje čuvakruću KUD-a, nagrada je otišla u ruke Mine Radovanović.

Ovo takmičenje nije samo bilo prilika za druženje i takmičenje, već i za pružanje podrške humanitarnom radu, čime su članovi KUD-a “Oplenac” još jednom pokazali svoju velikodušnost i angažovanost u zajednici.

Zagrljaj

U centru Topole, tradicionalno, na Veliki četvrtak i Veliki petak, održana je prodajno-humanitarna izložba, koju je organizovalo Udruženje “Zagrljaj”. Na štandovima su se mogla pronaći ne samo ukrašena uskršnja jaja već i raznovrsni dekorativni predmeti ručne izrade, delo vrednih ruku mama, sestara, braće i svih angažovanih članova Udruženja.

Posebno je bila upečatljiva atmosfera na radionicama, gde su deca i mladi imali priliku da prođu kroz celokupan proces farbanja jaja uz podršku svojih najbližih i volontera Udruženja. Ova aktivnost nije samo bila zabavna već i edukativna, pružajući deci priliku da stvaraju i uče kroz praktično iskustvo.

     

Jelena Kundović istakla je da će sredstva prikupljena od prodaje biti iskorišćena za organizovanje ekskurzije za članove Udruženja “Zagrljaj”. Zahvaljujući velikodušnosti posetilaca i angažovanju članova Udruženja, prikupljeno je ukupno 31.000 dinara.

Ova izložba ne samo da je omogućila zajednici da podrži humanitarni rad Udruženja “Zagrljaj”, već je i okupila ljude u duhu zajedništva i solidarnosti tokom prazničnih dana.

Navedeni događaji su ne samo doprineli duhovnom bogatstvu zajednice već su i istakli važnost saradnje i podrške među njenim članovima. Kroz ovakve aktivnosti, Topola pokazuje svoju jedinstvenu sposobnost da ujedini ljude različitih generacija i interesovanja u cilju stvaranja pozitivnih promena i unapređenja lokalne zajednice.

foto:KC Topola, Maja Stanjević Petrović, Jelena Kundović

tekst:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top