Ви сте овде
Насловна > Projekti > Вести за ОСИ > VOLONTERSKI CENTAR ,,KORACI” TOPOLA

VOLONTERSKI CENTAR ,,KORACI” TOPOLA

PROJEKAT:”VESTI ZA LAKŠI I LEPŠI ŽIVOT OSI”

 

Volonterski centar ,,Koraci” je osnovan 23. 05. 2003. godine od strane stručnih radnika centra za socijalni rad ,,Sava Ilić” Aranđelovac, odeljenje u Topoli (3 stručna radnika) i lokalne samouprave (2 stručna radnika) i nevladine organizacije (jedan stručni radnik). Okuplja građane koji su odani ideji volonterskog rada i pomoći ugroženim grupama, a to su: stare osobe, deca, osobe sa invaliditetom.  Prigodnim programom i predstavljanjem programa rada, Volonterski centar “Koraci” iz Topole obeležio je 20 godina svoga postojanja. Na svečanosti, organizovanoj 23. maja, u dvorani Kulturnog centra Topola, prisustvovali su gosti iz Vrnjačke Banje, Vranja, Paraćina – udruženja sa kojima ovo Udruženje građana ostvaruje dugogodišnju saradnju. Povodom jubileja, u prostorijama stare škole – biblioteke, u Karađorđevom gradu upriličena je izložba slika umetnice Zorice Ivanović iz Šapca.

Svoju delatnost realizuje kroz razne aktivnosti u cilju osposobljavanja i osnaživanja građana za aktivno uključivanje u društveni život, smanjenje izolovanosti, altruizma, humanosti i solidarnosti.

U radu Volonterskog centra ,,Koraci” učestvuje veliki broj volontera (oko 300 volontera).

Volonterski centar ,,Koraci” sprovodi uslugu ,,Pomoć u kući” od 2011. godine aktivno. Grupe kojima se pruža usluga su stare i odrasle osobe, deca sa invaliditetom i njihove porodice. Angažovano je 7 gerontodomaćica koje rade sa odraslima i starima i 4 negovateljice koje rade sa decom i njihovim porodicama. Radno angažovan je i koordinator usluga sa stalnim zaposlenjem. Usluga ,,Pomoć u kući” se realizuje u mestima: Topola, Natalinci, Blaznava, Šatornja i Lipovac. Trenutno je uslugomobuhvaćeno 52 korisnika, s tim što postoji potreba za proširenjima. Navedena usluga je licencirana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za narednih 6 godina.

Prvi klub koji je osnovan u okviru Volonterskog centra je klub ,,Oplenačko srce” u Topoli 2004. godine sa ciljem da se zadovolje individualna interesovanja i ostvari rad i druženje u kontaktu sa drugim ljudima. Za ovih 20 godina rada osnovani su klubovi u opštini Topola i to u selima: Blaznava, Natalinci, Lipovac i Donja Šatornja. Broj članova klubova je oko 250. U klubovim se realizuju sledeće aktivnosti:

  • Socijalno-zdravstvene aktivnosti
  • Rekreativne i kreativne
  • Zabavne

Svaki od klubova razvija svoje aktivnosti na različite načine. Za klub u Topoli je karakteristično da koordiniše i motiviše rad u drugim klubovima sa ciljem osnaživanja volontera  koji žive u seoskim sredinama. Klub u Lipovcu karakteriše masovnost, mladost i aktivnost usmerena na podršku svim ljudima u zajednici. Klub u Blaznavi karakteriše kreativnost u uređenju prostora koji koristi celo selo. Klub u Šatornji svoju aktivnost sprovodi kroz saradnju sa volonterima iz susednih sela i uređenju prostora u kome se sastaju. Klub u Natalincima karakteriše spoj starosti i mladosti u razvoju volonterskog rada.

U toku je formiranje kluba u selima: Žabare, Vinča i Plaskovac.

O projektima koje realizuje ovo udruženje, pisaćemo detaljnije u narednim medijskim sadržajima.

 

Autor teksta:Dijana Čolaković Filipović

fotografije :Peđa Filipović

medijski sadržaj broj:1

Naziv projekta:“VESTI ZA LAKŠI I LEPŠI ŽIVOT OSI”

Glavni i odgovorni urednik:Predrag Filipović

Nosilac projekta:Medijska kuća I FM Topola, portal NOVINicE

 

Ostavite odgovor

Top