Vi ste ovde
Naslovna > Društvo > Topola medijski forum 2022-Odluka žirija

Topola medijski forum 2022-Odluka žirija

ČETVRTIMEDIJSKI FORUM „DR MARKO MLADENOVIĆ“, TOPOLA 2022. 

Novinari protiv depopulacije – stop za belu kugu i iseljavanje!

ODLUKA ŽIRIJA O DOBITNICIMA NAGRADE „DR MARKO MLADENOVIĆ“ ZA MEDIJSKI DOPRINOS BORBI PROTIV DEPOPULACIJE U SRBIJI ZA 2022. GODINU

Žiri u sastavu: prof dr-Zoran Jevtović; Rade Milosavljević-novinar i književnik; i Aleksandar Avramović-novinar; pregledao je sve prispele radove, svoje ocene saopštio razmenom elektronske pošte i doneo sledeću odluku:

I Dodeljuju se tri ravnopravne nagrade – za medijski doprinos borbi  protiv depopulacije u Srbiji, koje se sastoje od plakete i 40.000 dinara. Zaslužili su ih:

  1. Prof. dr Marko M. Đorđević, autor, scenarista i izvršni producent TV  serije ”Moja    dedovina”; proizvodnja i emitovanje: RTS 1; izvršna produkcija: SERBIKA MEDIA, Beograd.
    (https://www.youtube.com/results?search_query=moja+dedovina)

“Moja dedovina” je nacionalna akcija bliska duhu našeg medijskog foruma, topla i inspirativna, ali u isto vreme gorka i zabrinjavajuća kao i Srbija koja polako nestaje.

Složen i vrlo zahtevan autorski pristup, uz dokumentarno-feljtonističko traganje za korenima, običajima i krajolicima ostaju kao medijski trag o jednom narodu i onima koji obnavljaju ognjišta svojih predaka, ne dozvoljavajući da ih prekrije zaborav.

Zato se ova serija dokumentarnih reportaža  izdvaja iz mnoštva trgovačko-komercijalizovanih formata, kojima je prvi cilj gledanost, a ne zapitanost i buđenje auditorijuma.

  1. Vladimir Lojanica, dopisnik dnevnog lista “Blic” iz Užica za reportažu: “Očinske suze namučenog Borivoja”, koja je objavljena 31.12. 2021.

LINK ORIGINALA:

https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=2d16c10cc3&attid=0.11&permmsgid=msg-f:1747655110277860362&th=1840eb1036020c0a&view=att&disp=inline&realattid=f_l9o2d5ke10

“Očinske suze namučenog Borivoja” je snažna i epski dramatizovana priča o našim naravima i ponašanjima, posebno prema slabijim i nemoćnijim. Literarno vešto konstruisana saga o seljaku (prerano ostarelom i previše napaćenom) pleni pažnju čitaoca, od prve do poslednje reči. Vera u bolje sutra za svojih petoro mališana, ne napušta upornog i vrednog Čoveka koji ne bira poslove da bi ih prehranio, nemoćan da shvati birokratsku uskogrudost i nebrigu države.

  1. Emir Ličina, novinar iz Novog Pazara, za TV reportažu: „Gorštak sa Golije: Imaćemo dece koliko bog da“ (6:22 min), emitovanu prošlog meseca na Televiziji KURIR.

(https://www.youtube.com/watch?v=NWqS2KGiusE)

Mediji su ga proglasili “najpoznatijim  gorštakom na Balkanu”, a on je  Danijel Dane Biorac , momak, rođen u Novom Pazaru, koji se se pre šest godina popeo na Goliju.

Javnosti je postao poznat pre nešto više od godinu dana kada je na televiziji emitovana reportaža o njemu. Tada ga je na ekranu videla devetnaestogodišnja Kristina iz Sarajeva, što joj je bilo dovoljno da, usred zime, krene da ga upozna. Ostalo je priča kao iz bajke.

Novinar izrazitog reporterskog nerva Emir Ličina krenuo je put surove planine povodom najlepšeg događaja u novoj kući mladog bračnog para. Rodio im se sin Jovan.

U šest i po minuta stalo je mnogo lepog, od muke i odlučnosti do solidarnosti i velike sreće dvoje mladih čiji zajednički život je nastao na način koji liči na priče iz lepe knjževnosti.

Ovaj primer je još jedan kamičak nade u našoj neveseloj demografskoj stvarnosti.

II Žiri, u saradnji sa Organizacionim odborom Foruma, dodeljuje i tradicionalnu  počasnu nagradu za višegodišnji medijski           doprinos borbi protiv depopulacije. Nagrada se sastoji od plakete i  40.000 dinara.

Dobitnik ovog  priznanja je Gvozden Nikolić, reporter i urednik „Glasa zapadne Srbije“ i istaknuti saradnik TV Prva, jedan od najzapaženijih medijskih boraca protiv “bele kuge“ i, naročito, za očuvanje srpskog sela.

Neposredni povod da Gvozden ove godine dobije prednost u odnosu na druge kandidate je njegov prilog iz resavskog kraja o bračnom paru  Nikolić iz Roande kod Svilajnca, koji ima 10 sinova i pet ćerki. Ova reportaža je uverljiva  ilustracija naslova Nikolićeve emisije: “Nećete verovati”.

https://youtu.be/Y9T8rsq8-H0

U maniru najistaknutijih reportera srpskog televizijskog i radio novinarstva, poput Zaharija Trnavčevića i Radovana Brankova, naš laureat neumorno, iz sedmice u sedmicu, zalazi u predele i domove izuzetnih ljudi, koji su retki sagovornici naših medijskih poslenika. Zahvaljujući ovoj pregalačkoj misiji, TV ekrani bivaju ispunjeni pravim životom i vrednim delima pojedinaca i složnih porodica. Junaci borbe protiv bele kuge, plemenite majke i vredni očevi, su česti junaci Gvozdenovih reportaža, koje razgaljuju, ali i ohrabruju da se surove posledice ove pošasti, mogu bar ublažiti.

            III Žiri  pohvaljuje i sledeće autorke:

  • Anđelu Zec za kompleksan rad pod naslovom: Ekonomska perspektiva studenata-roditelja kao osetljive društvene grupe na primerima Nemačke i Srbije”. 

Ovaj prilog je  objavljen u okviru novosadske društveno-odgovorne veb platforme “Akademska beba“ www.akademskabeba.rs

  • Slađanu Tasić, novinarku OK radija i informativnog web portala iz Vranja – za reportažu: “Nikola je poslednji đak u selu, učiteljica mu je i drugarica: “Žao mi je što nemam sa kim da se igram” objavljenu u listu i na portalu “Telegraf”.

(https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3401959-nikola-je-poslednji-djak-u-selu-uciteljica-mu-je-i-drugarica-zao-mi-je-sto-nemam-sa-kim-da-se-igram)

  • Jelenu Stojković, novinarku iz Vranja za reportažu iz sela Klisura na srpsko – bugarskoj granici: “ Petoro đaka u četiri odeljenja” , koja je objavljena u “Večernjim novostima”.

(https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=2d16c10cc3&attid=0.1&permmsgid=msg-f:1747196140198842040&th=183f49a1e97c4eb8&view=att&disp=inline&realattid=f_l9fhdo0j0)

Topola, novembra 2022.

ČLANOVI ŽIRIJA:

Zoran Jevtović

Rade Milosavljević

Aleksandar Avramović

IV TOPOLA MEDIJSKI FORUM će se održati u Hotelu Oplenac 18.11.2022.godine.

Ostavite odgovor

Top