Ви сте овде
Насловна > Друштво > Topola medijski forum 2022-Odluka žirija

Topola medijski forum 2022-Odluka žirija

ЧЕТВРТИ МЕДИЈСКИ ФОРУМ „ДР МАРКО МЛАДЕНОВИЋ“, ТОПОЛА 2022. 

Новинари против депопулације – стоп за белу кугу и исељавање!

ОДЛУКА ЖИРИЈА О ДОБИТНИЦИМА НАГРАДЕ „ДР МАРКО МЛАДЕНОВИЋ“ ЗА МЕДИЈСКИ ДОПРИНОС БОРБИ ПРОТИВ ДЕПОПУЛАЦИЈЕ У СРБИЈИ ЗА 2022. ГОДИНУ

Жири у саставу: проф др-Зоран Јевтовић; Раде Милосављевић-новинар и књижевник; и Александар Аврамовић-новинар; прегледао је све приспеле радове, своје оцене саопштио разменом електронске поште и донео следећу одлуку:

I Додељују се три равноправне награде – за медијски допринос борби  против депопулације у Србији, које се састоје од плакете и 40.000 динара. Заслужили су их:

  1. Проф. др Марко М. Ђорђевић, аутор, сценариста и извршни продуцент ТВ  серије ”Моја    dедовина”; производња и емитовање: РТС 1; извршна продукција: СЕРБИКА МЕДИА, Београд.
    (https://www.youtube.com/results?search_query=moja+dedovina)

“Моја дедовина” је национална акција блиска духу нашег медијског форума, топла и инспиративна, али у исто време горка и забрињавајућа као и Србија која полако нестаје.

Сложен и врло захтеван ауторски приступ, уз документарно-фељтонистичко трагање за коренима, обичајима и крајолицима остају као медијски траг о једном народу и онима који обнављају огњишта својих предака, не дозвољавајући да их прекрије заборав.

Зато се ова серија документарних репортажа  издваја iz мноштвa трговачко-комерцијализованих формата, којима је први циљ гледаност, а не запитаност и буђење аудиторијума.

  1. Владимир Лојаница, дописник дневног листа “Блиц” из Ужица за репортажу: “Очинске сузе намученог Боривоја”, која је објављена 31.12. 2021.

LINK ORIGINALA:

https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=2d16c10cc3&attid=0.11&permmsgid=msg-f:1747655110277860362&th=1840eb1036020c0a&view=att&disp=inline&realattid=f_l9o2d5ke10

“Очинске сузе намученог Боривоја” је снажна и епски драматизована прича о нашим наравима и понашањима, посебно према слабијим и немоћнијим. Литерарно вешто конструисана сага о сељаку (прерано остарелом и превише напаћеном) плени пажњу читаоца, од прве до последње речи. Вера у боље сутра за својих петоро малишана, не напушта упорног и вредног Човека који не бира послове да би их прехранио, немоћан да схвати бирократску ускогрудост и небригу државе.

  1. Емир Личина, новинар из Новог Пазара, за ТВ репортажу: „Горштак са Голије: Имаћемо деце колико бог да“ (6:22 мин), емитовану прошлог месеца на Телевизији КУРИР.

(https://www.youtube.com/watch?v=NWqS2KGiusE)

Медији су га прогласили “најпознатијим  горштаком на Балкану”, а он је  Данијел Дане Биорац , момак, рођен у Новом Пазару, који се се пре шест година попео на Голију.

Јавности је постао познат пре нешто више од годину дана када је на телевизији емитована репортажа о њему. Тада га је на екрану видела деветнаестогодишња Кристина из Сарајева, што јој је било довољно да, усред зиме, крене да га упозна. Остало је прича као из бајке.

Новинар изразитог репортерског нерва Емир Личина кренуо је пут сурове планине поводом најлепшег догађаја у новој кући младог брачног пара. Родио им се син Јован.

У шест и по минута стало је много лепог, од муке и одлучности до солидарности и велике среће двоје младих чији заједнички живот је настао на начин који личи на приче из лепе књжевности.

Овај пример је још један камичак наде у нашој невеселој демографској стварности.

II Жири, у сарадњи са Организационим одбором Форума, додељује и традиционалну  почасну награду за вишегодишњи медијски           допринос борби против депопулације. Награда се састоји од плакете и  40.000 динара.

Добитник овог  признања је Гвозден Николић, репортер и уредник „Гласа западне Србије“ и истакнути сарадник ТВ Прва, један од најзапаженијих медијских бораца против “беле куге“ и, нарочито, за очување српског села.

Непосредни повод да Гвозден ове године добије предност у односу на друге кандидате је његов прилог из ресавског краја о брачном пару  Николић из Роанде код Свилајнца, који има 10 синова и пет ћерки. Ова репортажа је уверљива  илустрација наслова Николићеве емисије: “Нећете веровати”.

https://youtu.be/Y9T8rsq8-H0

У маниру најистакнутијих репортера српског телевизијског и радио новинарства, попут Захарија Трнавчевића и Радована Бранкова, наш лауреат неуморно, из седмице у седмицу, залази у пределе и домове изузетних људи, који су ретки саговорници наших медијских посленика. Захваљујући овој прегалачкој мисији, ТВ екрани бивају испуњени правим животом и вредним делима појединаца и сложних породица. Јунаци борбе против беле куге, племените мајке и вредни очеви, су чести јунаци Гвозденових репортажа, које разгаљују, али и охрабрују да се сурове последице ове пошасти, могу бар ублажити.

            III Жири  похваљује и следеће ауторке:

  • Анђелу Зец за комплексан рад под насловом: Економска перспектива студената-родитеља као осетљиве друштвене групе на примерима Немачке и Србије”. 

Овај прилог је  објављен у оквиру новосадске друштвено-одговорне веб платформе “Академска беба“ www.akademskabeba.rs

  • Слађану Тасић, новинарку ОK радија и информативнog wеб портала из Врања – за репортажу: “Никола је последњи ђак у селу, учитељица му је и другарица: “Жао ми је што немам са ким да се играм” објављену у листу и на порталу “Телеграф”.

(https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3401959-nikola-je-poslednji-djak-u-selu-uciteljica-mu-je-i-drugarica-zao-mi-je-sto-nemam-sa-kim-da-se-igram)

  • Јелену Стојковић, новинарку из Врања за репортажу из села Клисура на српско – бугарској граници: “ Петоро ђака у четири одељења” , која је објављена у “Вечерњим новостима”.

(https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=2d16c10cc3&attid=0.1&permmsgid=msg-f:1747196140198842040&th=183f49a1e97c4eb8&view=att&disp=inline&realattid=f_l9fhdo0j0)

Топола, новембра 2022.

ЧЛАНОВИ ЖИРИЈА:

Зоран Јевтовић

Раде Милосављевић

Александар Аврамовић

IV TOPOLA MEDIJSKI FORUM će se održati u Hotelu Oplenac 18.11.2022.godine.

Ostavite odgovor

Top