Ви сте овде
Насловна > Друштво > Stand-up / Afro-Švajcarac

Stand-up / Afro-Švajcarac

Stand-up je izuzetno zahtevna forma za sve one koji odluče da se njime bave. Nastala je od vodvilja. Opet, vodvilj je začet u Francuskoj, čiji je predstavnik neprikosnoveni Žorž Fejdo. Ako niste odgledali “Hotel Slobodan promet” u JDPu, ne znate šta ste propustili.

                               Stand-up

Tekst za stand-up je prošaran komedijom i satirom. Na početku su radijski voditelji i glumci koristili ovaj žanr. Razvitkom interneta, YouTube kanala i sajta JokePit.com stand-up je pristupačniji. Kako za izvođače, tako i za publiku.

Zašto je zahtevan?

Zato što je jedan čovek kreator scenarija, organizator i prezenter. Sam je na sceni. Nastup traje oko sat vremena, a nekad i duže. To znači da nema pauze, mora sve vreme da prati publiku, njihove reakcije i improvizuje prema potrebi. Čak i kad je utrošio dosta vremena na uvežbavanje teksta. Kazaćete možda: “Zar ne radimo to svi na poslu, čime god da se bavimo?”. Radimo, ali ne pred toliko velikim auditorijumom. Znate li koliko je strah od javnog nastupa zastupljen? Probajte, ako mislite da je lako.

Ali to nije sve, da bi se uspešno bavio stand-up-om izvođač treba da ima britak um i oštar jezik. Da primećuje pojave u društvu, mentalitet stanovništva i naravno da ima smisla za humor. Jer nije dovoljno da bude smešno, već mora da bude i duhovito, a razlika je velika. Hrabrost je takođe vrlina koja krasi ove ljude, nije lako reći istinu u lice.

Kao generalnu probu mogu da iskoriste Open mic (Open microphone/Otvoreni mikrofon) koji se izvodi u pabovima i klubovima pred manje brojnom publikom.

Jedan od mojih omiljenih komičara/satiričara je Trevor Noah. Trenutno vodi “Daily show” u Americi, koji je inače poslužio kao inspiracija Zoranu Kesiću za “24 minuta”. Osim načina vođenja emisije, odabrane teme i drugih sličnosti, Zoran je zahvaljujući elokvenciji, mašti i domišljatosti, svemu dao lični pečat.

                          Trevor Noah

Trevor je rođen u Južnoafričkoj Republici. Sin je Afrikanke i Švajcarca, rođen za vreme aparthejda.

“I am born a crime!” (Rođen sam u zločinu) je jedna od opaski koje provlači, jer su brakovi između belaca i crnaca bili zakonom zabranjeni. Njegove glavne teme su političari i diskriminacija u Americi, koja je i dalje prisutna. Baš kao što Kesić stavlja u fokus dvosmislene (a i besmislene) izjave, podseća na zataškavanje, to isto radi i Trevor. U kllipovima koje objavljuje na YouTube možete i sami da vidite koliko se svet ne razlikuje, ma gde bili. Nušić i Domanović zastupljeni su u svim državama, u manjoj ili većoj meri. Ako mislite da bogati roditelji samo kod nas kupuju diplome, da na vlast dolaze neobrazovani ljudi, korumpirani, oni koji su iznad zakona, pogledajte nekoliko klipova inspirisanih bivšim predsednikom Južnofričke Republike ili sadašnjim predsednikom SAD-a ili holivudskim glumicama koje su plaćale milionske iznose koledžu (ne treba da vam kažem zbog čega).

I bez takvih tema, Trevor Noah je kompletna ličnost, neverovatne inteligencije i empatije. Uspeo je da iz Južnoafričkog geta dođe do toga da vodi najgledaniji šou, u udarnom terminu.

Njegov život je dokaz da uz posvećenost, vredan rad i preduzimljivost, kvalitet i vera u sebe mogu da nadjačaju sve prepreke.

Autorka teksta: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Top