Ви сте овде
Насловна > Stari postovi > ПРОЈЕКАТ „САРАДЊОМ ДО ЗНАЊА“

ПРОЈЕКАТ „САРАДЊОМ ДО ЗНАЊА“

znanje1Савремени систем образовања свакодневно захтева праћење и спровођење актуелних реформи од којих су многе имплементиране у систем, док се друге постепено уводе у образовни процес. Један од најновијих пројеката који се ове школске године већ примењује у педесет основних школа у Србији јесте пројекат „Сарадњом до знања“.

Пројекат је покренуло Министарство просвете, науке и технолошког равоја у сарадњи са Заводом за унапређење квалитета наставе. Циљ пројекта је развој кључнх компетенција кроз мултидисциплинарни приступ настави, а намењен је основним и средњим школама у Републици Србији. Спровођење нaставе у духу овог пројекта подразумева тематско планирање наставног градива, ефикасније коришћење времена, креа- тивнији и свестранији приступ учењу, обезбеђујући оно најважније, а то је да се учење одвија у учионици. У центру тог учења је ученик који не репродукује, већ стиче функционално знање, учи да учи и искуствено потврђује научено.

znanje2Сарадничка настава се ових дана одвијала и у Основној школи „Светозар  Марковић“ у Лапову. Школа је прихватила понуђени програм и завршила први циклус сарадничких часова. Иза на- ставника и ученика ове школе тренутно је преко тридесет веома занимљивих и успешних часова који су протекли не само у сарадњи између наставника и ученика, већ пре свега у сарадњи између ученика, што јесте основни циљ оваквог облика наставе. Процес се наставља и у наредном периоду. За почетак децембра се планира други циклус сарадничких часова, а школа је спремна да отвори своја врата свим школама у округу и са њима подели своја досадашња искуства.

Ostavite odgovor

Top