Ви сте овде
Насловна > Znameniti > Poštanska Dopisnica stara 125 godina: Pogled u prošlost Mladenovca

Poštanska Dopisnica stara 125 godina: Pogled u prošlost Mladenovca

U srcu Šumadije, tamo gde se prošlost i sadašnjost prepliću, leži opština Mladenovac, oaza bogate kulturne baštine i istorijske dubine. Dok danas proživljavamo ritam savremenog života, podsetimo se naše bogate istorije koja nas oblikuje i inspiriše.

Smeštena između ostataka praistorijskih naselja i svedočanstava o životu u antičkim vremenima, opština Mladenovac nosi u sebi duboke korene i priče koje sežu kroz vekove. Kroz vekove, ovaj kraj prošao je kroz različite faze, od praistorije do današnjice, ostavljajući za sobom neizbrisiv trag u istorijskom tkivu naše zemlje.

Sa svakim korakom, oživljavamo prošlost i otkrivamo tajne davnih vremena. Arheološka nalazišta poput “Jablanice” u Međulužju, “Protostarčevačkog nalazišta” u Bataševu i “Divičmeđa” u Kovčevcu svedoče o bogatom nasleđu ovog kraja, pružajući nam uvid u živote naših predaka.

Legenda kaže da naziv “Mladenovac” potiče od Mladena, koji je sa svoja dva brata, Vlajkom i Rajkom, došao u ove krajeve 200 godina nakon Kosovske bitke, tragajući za novim domom. Danas, naselja poput Mladenovca, Vlaške i Rajkovca svedoče o njihovom nasleđu i doprinosu razvoju ovog kraja.

Kroz vekove, Mladenovac je postao centar naseljavanja i trgovine, privlačeći ljude različitih kultura i običaja. Prva naselja formirana su još u srednjem veku, a kasnije su se razvijala pod uticajem despotova i turskih vlasti. Razvoj saobraćajne infrastrukture, posebno izgradnja železničke pruge Beograd – Niš, doprinela je formiranju urbanih naselja, poput Mladenovca.

Iz naše bogate foto arhive izdvajamo poštansku dopisnicu poslatu iz Mladenovca za koju prerpostavljamo da je stara više od 125 godina, na njoj se vidi i tekst koji počinje sa:” Dragi Mišo” koju je Boža poslao Miši Vukoviću iz Beograda, u doba vladavine Obrenovića. Autor dopisnice je Aćim Radosavljević a u vezi njega izdvahamo još jedan podatak.Zanimljivo je da je prvi mladenovački telefonski imenik iz 1920. imao samo pet brojeva: (1) Nikodijević Obrad, izvoznik, (3) Đorđević Cvetko i sinovi, trgovci, (10) Hristić Rista, trgovac, (11) Radosavljević Aćim, trgovac i (12) Milenković Ješa, trgovac.

Danas, Mladenovac živi kao spoj prošlosti i sadašnjosti, čuvajući svoje tradicije i nasleđe. Kroz bogat kulturni i istorijski pejzaž ovog kraja, putujemo kroz vreme, istražujući korake naših predaka i osluškujući zvuke prošlosti koji odzvanjaju.

Dok se vraćamo korak unazad, čuvajmo svoju istoriju i tradiciju kao dragoceni dar, oplemenjujući našu sadašnjost i budućnost. U ovom mitskom kraju, svaki kamen govori priču, a svaki korak nosi nas dublje u srce naše bogate prošlosti.

foto:Arhiv I FM

TEKST:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top