Ви сте овде
Насловна > Друштво > Poseta Turoperatera Oplencu (foto i video)

Poseta Turoperatera Oplencu (foto i video)

Topola, 24. maj 2024.

Danas je opština Topola bila domaćin posete turoperatera u okviru projekta „Za vaša nepca s ljubavlju sa Oplenca“, koja je organizovana s ciljem razvoja ruralne ekonomije i promocije turističke ponude ovog regiona. Ovaj značajan projekat realizuju Centar za ravnomerni regionalni razvoj, Udruženje žena „Oplenac“ i Turistička organizacija „Oplenac“, a finansiran je od strane Evropske unije kao deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2, koji sprovodi UNDP. Projekat dodatno sufinansira Opština Topola.

Cilj Projekta

Cilj posete je bio da se turoperaterima predstavi bogata turistička i gastronomska ponuda Oplenca, s namerom da ih motivišemo na saradnju s lokalnim provajderima i kreiranje novih turističkih proizvoda. Strani turisti će moći da uživaju u autentičnoj hrani, učestvuju u tradicionalnim aktivnostima poput berbe grožđa i pripreme zimnice, te upoznaju kulturno-istorijske znamenitosti Oplenca. Projekat je takođe predstavio prvi gastro suvenir s autentičnim ukusima lokalnih proizvođača, uključujući džemove, ajvar, kozji sir u maslinovom ulju sa začinima, ljuto grožđe i druge specijalitete.

Program Posete

Poseta je započela svečanim otvaranjem u Vizitorskom centru u Topoli, gde su dobrodošlicu turoperaterima poželeli predsednik opštine Topola, Vladimir Radojković, Snežana Marinković, predsednica udruženja žena „Oplenac“ i Vanesa Belkić, koordinatorka projekta.

Program je uključivao sledeći raspored:

– Obilazak Karađorđevog konaka
– -Poseta Kraljevoj vinariji
– Obilazak i razgledanje Crkve Svetog Đorđa na Oplencu
– Obilazak i razgledanje kuće Kralja Petra
– Obilazak Vinarije Aleksandrović i degustacija vina u Vinči
– Poseta rodne kuće Radoja Domanovića u Ovsištu
– Šumadijski ručak u seoskom ambijentu, seosko turističko domaćinstvo „MOKA“ Ovsište

Zaključak

Ova poseta predstavlja značajan korak ka unapređenju turističke ponude opštine Topola i jačanju ruralne ekonomije kroz brendiranje i promociju gastronomskih i kulturno-istorijskih vrednosti Oplenca. Uz podršku Evropske unije i UNDP-a, kao i posvećenost lokalnih organizacija, projekat „Za vaša nepca s ljubavlju sa Oplenca“ ima potencijal da privuče turiste iz celog sveta i unapredi kvalitet života lokalnog stanovništva.

 

tekst i foto:Peđa Filipović

video:Dejan Petrović

Ostavite odgovor

Top