Ви сте овде
Насловна > Друштво > Četvrti Topola medijski forum-TEKST KONKURSA

Četvrti Topola medijski forum-TEKST KONKURSA

Nakon održanog zajedničkog sastanka programskog i organizacionog odbora Četvrtog medijskog foruma Topola 2022, Predrag Filipović (predsednik organizacionog odbora-direktor) i Aleksandar Avramović (predsednik programskog odbora), doneta je odluka da se forum i ove godine održi na Oplencu 18.11.2022.godine. Na sastanku su precizirani uslovi i tekst konkursa. Tekst konkursa objavljujemo u celosti.

Na osnovu aktivnosti u okviru projekta: Četvrti medijski forum „Dr Marko Mladenović“ u Topoli, koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Programski odbor Medijskog foruma objavljuje:
K O N K U R S
za nagradu „Dr Marko Mladenović“ za medijski doprinos u borbi protiv bele kuge i depopulacije
Nagrada se dodeljuje za medijske priloge u štampanim, elektronskim i onlajn medijima koji pokreću i motivišu društvo i pojedince u borbi protiv bele kuge i depopulacije i afirmišu roditeljstvo u našoj zemlji.
Na konkurs mogu biti prijavljeni novinarski radovi objavljeni u periodu od 1. oktobra 2020. godine do 30. septembra 2022. godine.
Radio, TV i priloge iz štampanih i internet medija – treba poslati mejlom na medijskiforum@gmail.com ili poštom (isečci, fotokopije tekstova ili USB sa tv i radio prilozima, kao i tekstovima objavljenim u novinama ili na portalima) na adresu: MEDIJSKI FORUM , Beogradska 26, 34310 Topola sa naznakom: „Za nagradu Dr Marko Mladenović”.
Rok za dostavljanje radova je 24. oktobar 2022. godine.
Žiri čine: dr Zoran Jevtović, redovni profesor univerziteta, Rade Milosavljević, novinar i književnik i Aleksandar Avramović, novinar.
Tri ravnopravne nagrade (plaketa i novčani nagrada u iznosu od 40.000,00 dinara) biće dodeljene 18.11.2022. godine na Medijskom forumu u Topoli.

Marko Mladenović je bio profesor Pravnog fakulteta u Beogradu na predmetima Porodično pravo i Sociologija porodice. Bio je direktor Instituta za socijalnu politiku i Instituta za pravne i društvene nauke Pravnog fakulteta u Beogradu. Učestvovao je u osnivanju Defektološkog fakulteta i odgovarajućih instituta. Osnivač je smera za socijalni rad i socijalnu politiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Na ovom smeru predavao je Porodično pravo, Sociologiju porodice i Društvenu zaštitu porodice.

Četvrtom po redu forumu prethode tri uspešno realizovana, na kojima je učestvovalo preko 100 medijskih radnika i kuća sa prostora Srbije i Republike Srpske. U okviru projekata-foruma novinarske nagrade u vicu plaketa, zahvalnica, povelja i specijalnih nagrada dodelili otišle su u ruke preko 30 novinara.
Melju dobitnicima nagrada a prema mišljenju žirija bili su:
-2018 godine:
I. Dodeljene su tri ravnopravne nagrade – za medijski doprinos borbi protiv depopulacije u Srbiji.
1. Katarina Đorđević iz Beograda za tekstove pod zajedničkim naslovom: „Pražnjenje Balkana“, objavljene u dnevnom listu: „Politika“,
2. Aleksandar Nićiforović iz Novog Pazara za televizijsku reportažu: „Trojke iz Novog Pazara“, emitovanu na Televiziji Novi Pazar i
3. Jelena Stojković iz Vranja za reportažu: „Kostin osmeh nam vraća nadu u život“, objavljenu u dnevnom listu „Večernje novosti“.
II Posebnu nagradu – za izuzetan medijski doprinos u borbi protiv depopulacije u Srbiji Milan Popović iz Beograda za TV seriju: „Zadnja kuća Srbija“, emitovanu na RTS 1.


-2019 godine:
1. Ratko Bečki, Kraljevo, za TV reportažu: Dečji sokak“
2. Vladimir Lojanica, Užice, za novinski prilog: „Prognoze ništa ne znače ako želimo dete“, Blic, 7.1.2019.
3. Slađana Tasić, Vranje, za novinski prilog: „Nešići, najbrojnija porodica sa juga Srbije“, Informer, 3.5.2019
4. Dušica Tasić, Beograd, za TV reportažu: „Pavličine – selo bez ljudi“
5. Posebnu nagradu – za izuzetan medijski doprinos u borbi protiv depopulacije u Srbiji dobija Branko Stanković iz Beograda za TV seriju: „Kvadratura kruga“, koja se emituje na RTS 1.
Odlukom organizacionog odbora uz konsultacije sa programskim odborom a na predlog direktora I FM radija Peđe Filipovića, ove godine uručene su zahvalnice “Dr Marko Mladenović” za doprinos borbi protiv depopulacije u Srbiji za 2019.godinu i to:
Saša Stević iz Smoljinca koji je idejni tvorac akcije cena minus za 3+ (za porodice sa 3 i više dece koju je do sada podržalo 16 lokalnih samopuprava širom Srbije).
Grad Požarevac za podršku u nizu akcija i manifestaciji “Dan protiv bele kuge” koja se već godinama orgnizuje u ovom gradu.

-2020 godine:
I NAGRADE

1. Daliborka Bajić, RTRS, Banja Luka: SNAGA ŽIVOTA, TV emisija
2. Jasmina Dabić, RTV, RADIO NOVI SAD: BORBA ZA POTOMSTVO, radio emisija
3. Vera Aksentijević, RTS, Dopisništvo Kraljevo: DEČJE SOS SELO, GORŠTAKINjA, BRAĆA OŽIVELA ZAVIČAJ (trilogija), TV reportaže
4. Ljubiša Vujić, Kopernikus Novi put, Jagodina: POSLEDNjA ZRNCA PEŠČANOG SATA, kolumna

II PLAKETE
1. Jasmina Stefanović, Udruženje: „Roditeljstvo novog doba“, Beograd, za koncepciju i sadržaj istoimenog internet portala, Festivala roditeljstva i autorski rad: IZABRALI SMO DA ŽIVIMO NA SELU, članak na portalu
2. Zoran Maksimović, TV PRVA, dopisnik iz Novog Pazara: ATIFA, MAJKA NA PRAGU SEDME DECENIJE, DVE I PO GODINE POSLE, TV reportaža

III POČASNA NAGRADA

1. Ljubivoje Ršumović, književnik i televizijski autor iz Beograda

Da podsetimo, sastavni deo sva tri foruma su i Zbornici.

Ostavite odgovor

Top