Ви сте овде
Насловна > Друштво > Obeležavanje 30. godina Posebnih jedinica policije

Obeležavanje 30. godina Posebnih jedinica policije

Danas (24.12.2022.) je u seminar sali Hotela „Oplenac“ sa početkom u 13 časova održana tribina povodom obeležavanja jubileja 30. godišnjice Posebnih jedinica policije.
Tribina je organizovana uz podršku opštine Topola i udruženja građana „Topola – naša zemlja“ pod nazivom „Uloga i značaj policije i vojske u otadžbinskim ratovima 91-99. i danas“.


Program je sadržao: tribinu, uručivanje odlikovanja zaslužnim pojedincima i organizacijama , kao i izložbu posvećenu palim borcima PJP na Kosovu 1998-1999.
Prisustvovalo je preko 100 predstavnika institucija, udruženja i građana.
Program je vodio moderator i predsednik udruženja veterana PJP Saša Pantelić. Tribina je otpočela odavanjem pošte palim ratnicima za slobodu Srbije i srpskih zemalja.


Predsednik opštine Topola, Vladimir Radojković je pozdravio inicijativu da se jubilej obeleži u Topoli i poželeo je gostima dobrodošlicu. Predsednik Udruženja građana „Topola – naša zemlja“ advokat Aleksandar Todorović je pozdravio skup i naveo imena boraca iz opštine Topola palih na početku i kraju 20. veka, sumirajući da su ratovi 20. veka bili otadžbinski i da se to odnosi i na ratove 90-ih. Skup su pozdravili predstavnici: 72. specijalne brigade i jedinice veterana vojne policije. Joca Stanković, predstavnik jedinice veterana vojne policije, izneo je ideju o podizanju spomenika palim borcima 90-ih.


Tribinu je otpočeo general Milorad Stupar, osnivač i komandant 72. specijalne brigade. On je naveo da je u vreme neposredno pre, u toku i nakon NATO agresije poginulo 1065 pripadnika snaga bezbednosti. U svom iscrpnom i konciznom izlaganju on je govorio o potrebi povratka ugleda pripadnika snaga bezbednosti u društvu i potrebi višeg stepena uređenja struktura za izvođenje specijalnih operacija.
Profesor kriminalistike i general Obrad Stevanović, komandant PJP u penziji, je govorio o istorijatu dejstava policije i vojske na Kosovu i Metohiji 1998-1999., Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244, pitanjima terorizma i ukazujući da je Kosovsko pitanje fenomen dugog trajanja“, kao i na to da „rat nam se desio“ 90-ih jer se verovalo da rata „neće biti“. Ukazao je da se broj žrtava 90-ih nije tačno utvrdio.
Stojan Konjikovac predstavio je kao zamenik komandanta 549. motorizovane brigade rad udruženja i istorijat brigade. Pritom je naveo da je ona odlikovana Ordenom narodnog heroja posle NATO agresije i da se angažovala u oblasti Prizrena i Đakovice i njene operativne zadatke i uspehe u toku izvođenja operacija na području južne Metohije.
Branko Prljević, pukovnik i ratni komandant 35. odreda PJP, govorio je o svom angažovanju u PJP od početka rata u BiH, sa akcentom na angažman na Kosovu i Metohiji. Istakao je potrebu da se otkrije „deo istine o nama“ i naveo da „do rata nikad ne bi došlo da su se pitali oficiri“. Istakao je da je cilj tribine da se vodi računa o bezbednosnim potrebama, neguje patriotizam i da se izbegnu loša iskustva.
Pukovnik Dragan Živaljević, komandant 122. interventne brigade PJP, predstavio je svoje knjige „Lazareva kletva“ i „Dnevnik 11. nedelja“ ukazujući da je predstavio mlade policajce koji su otišli u rat i pokazali junaštvo. U osvrtu na NATO agresiju ukazao je na posledice bombradovanja i činjenicu da su gađani i civilni objekti.
Nakon tribine usledila je dodela priznanja „Kosovska PJP spomenica“ i tom prilikom su uručena priznanja predstavnicima; opštine Topola, SUBNOR-a, zaslužnim pripadnicima 72. specijalne i 549. Motorizovane brigade, a među odlikovanima je i advokat Dragan Živković iz Topole.


Nakon uručenja priznanja državni sekretar ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić zaključio je skup ukazujući na značaj negovanja kulture sećanja i podizanja ugleda vojske i policije, kao i pijeteta prema palim borcima.
U završnom delu prisutni su imali priliku da vide izložbenu postavku na teme „Slava palim herojima“ i „Srpski policajac u zaštiti otadžbine 98-99 godine“.

tekst:Dejan Đurić

foto:P.F

Ostavite odgovor

Top