Ви сте овде
Насловна > Шумадија > Mедијски Форум – Топола 2019

Mедијски Форум – Топола 2019

У семинар сали Хотела Опленац, 08.11.2019.године одржан је други по реду “Топола медијски форум” у организацији И ФМ радија.

Стручни скуп представника медија о теми: „Депопулација становништва Србије – стоп за белу кугу и исељавање“ у програмима локалних и регионалних медија“ и ове године је окупио новинарке и новинаре националних, регионалних и локалних медија из целе Србије.

На самом почетку „Дечја певачка група КУД „Опленац“ под управом Маје Стањевић Петровић отпевала је „Обраше се виногради“ а затим је форум свечано отворио Александар Гајовић, државни секретар Министарства културе и информисања који је активно учествовао и у дискусији у другом делу форума.

(Aleksandar Gajović)

Испред града домаћина Тополе, присутнима се обратио Драган Јовановић народни посланик и председник скупштине oпштине Топола.

У првом делу форума уручене су и новинарске награде “Др Марко Младеновић” за медијски допринос борби против депопулације у Србији за 2019.годину. Жири у саставу: др Зоран Јевтовић, др Мирко Милетић и Александар Аврамовић у одлуци је навео: издвојило се неколико професионално урађених прилога, од избора и начина обраде тема, преко коришћених наративних техника и фабула, до мајсторских сенчења приче и јасног преношења комуникационих и друштвених вредности поруке.

Додељене су четири равноправне награде – за медијски допринос борби против депопулације у Србији, које се састоје од плакете и 15.000 динара:Сви награђени су присуствовали форуму а уз образложење жирија нагрaђени су:

Ратко Бечки, Краљево, за ТВ репортажу: “Дечји сокак“ емитован у Јутарњем дневнику, РТС, 24.10.2018. године, је сјајна, ведра и топла репортажна минијатура о уличици у селу Самаила, крај Краљева, у којој детињство проводи 40-ак малишана. Док весела граја одјекује са свих страна – можда је и најбоља порука како би кампања за коју се залажемо требало да изгледа. Уместо великих политичких слогана, програма, изјава или обећања, репортер и сниматељ камером и микрофоном региструју живот који пулсира у непосредном окружењу. Све је са мером, укусом, без трунке (могуће) егзалтације, на пример у сегменту када саопштава како „у једном сокаку… има 11 домаћинстава са троје и више деце…“. Седморо саговорника шаљу поруку о селу које је постало тесно за оволики број младих, али и бригама месне заједнице да проширењем обданишта и изградњом спортских терена помогне да им детињство протекне у играма и радостима. Последњи кадар и стенд ап репортера такође симболични, са малишанима и њиховим предлогом за назив улице.

(др.Милетић додељује награду Ратку Бечком)

Владимир Лојаница, Ужице, за новински прилог: „Прогнозе ништа не значе ако желимо дете“, Блиц, 7.1.2019. „Валентина и Душан су водили борбу дугу 12 година, а мала Сунчица је њихова највећа победа.“ Симболички снажна прича о упорности и пет покушаја вантелесне оплодње Валентине Пузовић из Ужица и истрајности супруга Душана у заједничкој жељи за потомством. Сунчица је била прва беба рођена у 2018. години у ужичком породилишту али и истинско охрабрење за бројне парове који планирају проширење породице на овај начин. Непотребни детаљи успоравају драматичан ток приче, (појава полипа или доживљени побачај), јер би укупан ефекат без њих био далеко снажнији. Фотографије као илустрације одличне, а порука које извире из укупног садржаја у духу је нашег пројекта – ако се борба за потомство не води упорношћу, онда ћемо у њој бити поражени!

(Владимир Лојаница)

Слађана Тасић, Врање, за новински прилог: „Нешићи, најбројнија породица са југа Србије“, Информер, 3.5.2019 Професионално обрађена тема о великој породици из Vladičinog Hana, која је за васкршње празнике добила малог Вукана, као једанаесто дете. Иако се у њиховом дому сваког јутра меси девет векни хлеба, а ручак „прави у великом војничком лонцу“ отац породице и даље нема стални посао, без обзира што је квалификован за машинска занимања. Оно што издваја укупан квалитет текста је његова опремљеност, где уз прелепу фотографију иде и врло информативан антрафиле у којем се саопштавају подаци о пет најбројнијих породица у Србији.

(Слађана Тасић)

Душица Тасић, Београд, за ТВ репортажу: „Павличине – село без људи“ Душице Тасић, емитован у Београдском програму РТС-а, 23.7.2019. године, такође заслужује високу оцену. На падинама Чемерника, у селу Павличине, у општини Црна Трава на надморској висини од око 1.200 метара некада је живело стотинак домаћинстава, смештених у 80-ак кућа. Данас, брачни пар Сотир и Мирка Миловановић самује у јединој настањеној кући, док за сеоску славу и у летње дане село оживи. Оронула сеоска школа и у коров зарасло игралиште неми су споменици пропадања наших села, а неколико кокошака и четири овце трагови сточарстава по којем је некада читав крај био препознатљив. Последња беба рођена је пре 40 година, тако да младих нема. Урасли путеви, папрат и куће које се не виде свакодневница су овог места. „Није све до путева – има нешто и до људи“, закључује новинарка. Искрена, животна и литерарно надахнута прича о пропадању и нестајању српског села. Овакве, добро урађене, репортаже, социјално-путописног садржаја, итекако су потребне да упозоре и подстакну (нагнају) на делање, а ово туче као маљем, поготово што већ имамо хиљаде таквих трагичних примера.

(Душица Тасић, награду уручио др Зоран Јевтовић)

Посебну награду – за изузетан медијски допринос у борби против депопулације у Србији добија Бранко Станковић из Београда за ТВ серију: „Квадратура круга“, која се емитује на РТС 1. У осамнаестој години емитовања, када се приближава бројци од девет стотина издања, „Квадратура круга“ више није само изузетан ТВ магазин, већ хуманитарни пројекат који је досегао највише стандарде професије и друштвене одговорности медија. Одавно нема сумње да је овај резултат проистекао из професионалне и, још више, личне племените мисије аутора Бранка Станковића. У много чему, Станковићева емисија представља целовит одговор на вапај професора Марка Младеновића да се медији, а посебно телевизија, укључе у борбу против претећег биолошког нестанка српског народа, те је Бранко и због тога заслужио да понесе награду која носи име једног од првих бораца против депопулације у Србији.

(Бранко Станковић прима награду од Александра Гајовића)

Жири је доделио и ПЛАКЕТУ-ПОХВАЛУ за колективну редакцијску посвећеност и примерне резултате у обради тема из сфере овог конкурса. Ово признање добила је Редакција РТВ „Коперникус“ из Јагодине, а заслужили су га репортери: Јелена Лукић, Дејан Милошевић и Душан Милетић. Редакција је и ове године за конкурс доставила низ коректно урађених информативних прилога из дневне продукције:С обзиром да не постоји награда за континуитет у извештавању о нашој теми, онда ова редакција заслужује посебну похвалу.

(Љубиша Бата Вујић, колумниста „Новог пута“ и директор Коперникус РТВ Јагодина)

Жељко Дулановића из Нове Вароши, аутор новинског прилога: „С Албанком свио гнездо“, Варошке новине, 23. Новембар 2018. је одлуком жирија добио похвалницу.Реч је о фото-репортажи о 45-огодишњем Радосаву Тимотијевићу и његовој 33-огодишњој супрузи из Скадра, која је удајом пристала на живот у беспућу. У антрафилеу је назначено да то није изолован случај, већ један од пет бракова који су Нововарошанима донли осам малих суграђана. Антипод већ прихваћеном наративу о младима који са села беже у град, али и горки укус кроз причу о условима у којима Тимотијевићи данас живе, без пута, само са старцима као суседима.

Медијски форум Топола 2019. и Радио iFM доделили су захвалницу Министарству културе и информисања за подршку у организовању другог медијског форума „Новинари против депопулације“.

Одлуком организационог одбора уз консултације са програмским одбором а на предлог директора И ФМ радија Пеђе Филиповића, ове године уручене су захвалнице “Др Марко Младеновић” за допринос борби против депопулације у Србији за 2019.годину.

(Пеђа Филиповић)

Захвалнице су добили: Саша Стевић из Смољинца који је идејни творац акције цена минус за 3+ (за породице са 3 и више деце коју је до сада подржало 16 локалних самопуправа широм Србије).

(Саша Стевић)

Банету Спасовићу, градоначелнику Пожаревца, за подршку у низу акција и манифестацији “Дан против беле куге” која се већ годинама оргнизује у овом граду.Награду је примио Бојан Илић председник скупштине града Пожаревца.

(Бојан Илић прима награду од Пеђе Филиповића)

Жељку Стевановићу и удружењу “Срце за Шумадију” за акције у селима широм Шумадије у којима се помаже породицама са децом.

На иницијативу дирктора И ФМ радија и портала НОВИНицЕ додељена је и награда за Животно дело спортском новинару Радиши Раши Павловић. Раши је ово прва и једина награда. Он је до сада урадио више од 10000 извештаја са спортских борилишта.

(Раша Павловић)

Након доделе награда уследила су уводна излагања у којима су учествовали:

 • Др Иван Маринковић, научни сарадник у Центру за демографска истраживања Института друштвених наука Београд: „ДЕПОПУЛАЦИЈА И ЕМИГРАЦИЈА – ЧИЊЕНИЦЕ И ПРЕДРАСУДЕ“.

  (Иван Маринковић)

 • Др Зоран Јевтовић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу и Предраг Бајић: „МЕДИЈСКО УОКВИРАВАЊЕ ИЗВЕШТАВАЊА О МИГРАЦИЈАМА МЛАДИХ НА НАСЛОВНИМ СТРАНАМА ДНЕВНЕ ШТАМПЕ У СРБИЈИ“.

  (Предраг Бајић)

 • Др Мирко Милетић, редовни професор Факултета друштвених наука у Београду: „ПРЕОВЛАЂУЈУЋИ КУЛТУРНИ ОБРАЗАЦ У МЕДИЈСКИМ САДРЖАЈИМА И ИСЕЉАВАЊЕ МЛАДИХ ИЗ СРБИЈЕ“

  (Др Мирко Милетић и Др Зоран Јевтовић)

 • Љубиша Бата Вујић, колумниста „Новог пута“ и директор Коперникус РТВ Јагодина: „ПОСЛЕДЊА ЗРНЦА ПЕШЧАНОГ САТА“

  (Љубиша Бата Вујић)

У другом делу форума уследила је дискусија о теми: „Искуства и потребе медијске обраде депопулације – беле куге и исељавања и други демографски и медијски проблеми“ и питања и коментари поводом поднетих уводних речи (сва излагања ће бити објављена у зборнику).

Цео ток форума емитован је уживо путем видео сигнала на youtube каналу и друштвеним мрежама И ФМ радија и порталу НОВИНицЕ, а снимак форума доступан је на линку: Медијски пријатељ форума и пројкета ТВ Корени и ТВ Јасеница су снимали цео ток форума који ће у целости бити емитован у оквиру њихових програма.

Александар Аврамовић председник Програмског одбора и водитељ Форума се на крају захвалио свим учесницама и учесницима форума као и целом тиму који учествује на реализацији медијских садржаја пројекта и најавио да ће од садржаја са форума –  уводних саопштења,  расправа, награђених радова са конкурса и остале грађе сачинити  зборник докумената и казивања, као што је то био случај прошле године након првог медијског форума Топола 2018.

Ostavite odgovor

Top