Ви сте овде
Насловна > Projekti > Vratimo osmeh deci bez roditeljskog staranja > Hraniteljica koja zaslužuje svako poštovanje…

Hraniteljica koja zaslužuje svako poštovanje…

Predstavljamo hraniteljicu koja zaslužuje svako poštovanje…

 

Hraniteljica T. Obradović je rođena 1975.g. Majka je troje odrasle dece i ima troje unuka. Ima svoju privatnu radnju, posao u kome je uspešna i može da ispolji kreativnost.
Obratila se sa konkretnim zahtevom da se prijavi kao potencijalni hranitelj i nakon dobijanja potvrde za bavljenje hraniteljstvom , preuzme brigu o detetu bez roditeljskog staranja.

Briga o mal. detetu sa ozbiljnim zdravstvenim teškoćama podrazumevala je svakodnevnu posvećenost, upućenost u dijagnozu, rizike, ograničenja, prihvatanje, tretmane, kupanja, previjanja, koja su često bolna i uznemirujuća. Česte su i hospitalizacije u Kliničkom centru u Beogradu , sa kontinuiranim odlascima i u Tiršovu (nutricionista i gastroenterolog).

Prevladavanje posledica prethodnih negativnih iskustava deteta, briga o zdravlju, zahteva od hranitelja posebna znanja i veštine, kako bi bili u mogućnosti da adekvatno odgovore na potrebe deteta. Hraniteljičini lični kapaciteti su procenjeni i u praksi prepoznati. Dobre naravi, raspoloženja, osetljiva za potrebe drugih. Požrtvovana je , odgovorna, dosledna. Uvažava, poštuje sagovornika, sa dobrim veštinama pridruživanja detetu. Preispituje svoja regovanja, ponašanja, usmerava, kontroliše osećanja, izražava spremnost da potraži pomoć, razmenjuje dileme, sistematična, organizovana, pouzdana, odgovorna u dodeljenim zadacima.
Početno je bilo važno da napravi dobar plan promena u svom dotadašnjem funkcionisanju, reorganizuje vreme, poslove, animira članove porodice, da razmatra strategije u kriznim situacijama sa detetom.


Period prilagođavanja je uspešno protekao. Sa ponosom i puno pozitivnih emocija ona uočava napredovanje deteta u raznim segmentima razvoja. Otvorila je „vrata svoga srca“ detetu koji joj svaki trud uzvraća sa puno ljubavi. Krizne situacije se prevazilaze, uz oslanjanje prvenstveno na sebe i resurse porodice. Snaga njene ličnosti, altruizam, istrajnost, pozitivna verovanja su osnov njene „lavovske borbe“ sa svakodnevnim izazovima, suzama deteta, ali i nadom u bolje sutra.

Hraniteljica T. Obradović je dobar primer suštine hraniteljstva kao posebne, jedinstvene životne uloge, do koje čoveka vodi potreba da sa drugima deli dobro i tako izgrađuje sebe i svoju čovečnost.

Nominovana je kao predlog za dobijanje priznanja“ Decembarska nagrada grada Čačka“. Kao primer dobre prakse,pozdravljamo lokalnu zajednicu koja je prepoznala i uvažila hraniteljstvo, kao najmanje restriktivan vid zaštite deteta bez roditeljskog staranja.

 

Autor teksta:Verica Novčić Petrić

fotografije (Oplenačka kapija)  :Peđa Filipović

medijski sadržaj broj:11

Naziv projekta:Vratimo osmeh deci bez roditeljskog staranja

Glavni i odgovorni urednik:Predrag Filipović

Nosilac projekta:Medijska kuća I FM Topola, portal NOVINicE

Ostavite odgovor

Top