Ви сте овде
Насловна > Moje selo centar Sveta > DONJA TRNAVA i GORNJA TRNAVA

DONJA TRNAVA i GORNJA TRNAVA

Oba sela se prostiru na oko 8.000ha i pripadaju seoskim naseljima razbijenog tipa. Inače, ova dva sela su ne samo po površina najveća već i najbrojnija u opštini Topola sa stanovništvom u koje se u najvećoj meri bavi proizvodnjom voća, uglavnom šljivom koja se izvozi u Rusku federaciju, najčešće, ali i u druge evropske zemlje. Posle ove delatnosti, kod meštana je najzastupljenije bavljenje stočarstvom i ratarstvom, ali u dosta manjoj meri nego voćarstvo.

Oba sela imaju zajedničku crkvu posvećena Svetom proroku Iliji koja je podignuta 1869. godine, a uz nju je izgrađena još jedna, novija crkva, 1998. godine. U porti je novi parohijski dom kao i zajednički spomenik poginulim ratnicima iz Velikog rata (1912-1918) iz oba sela, a na kome se nalazi oko 350 imena i prezimena.

U ovim selima imamo ukupno šest objekta kulturnog nasleđa, a to su kuće polubrvnare – polučatmare ili kuće građene po sistemu bondručke konstrukcije.

U Donjoj Trnavi se nalazi jedno odeljenje predškolskog uzrasta kao i osnovna škola sa četiri razreda, a u Gornoj Trnavi pored odeljenja predškolskog uzrasta nalazi se osnovna škola sa osam razreda.

Gornja Trnava ima već nekoliko decenija jedinstveni sporski klub – Ženski rukometni klub “Kolibri” koji okuplja veliki broj devojčica uzrasta do 13-14 godina. Po završetku osnovne škole u Trnavi, rukometašice odlaze u srednju školu ili fakutet u veće gradove u kojima nastavljaju sa aktivnim igranjem u rukometnim klubovima.

Posebna odlika ovih sela je privredna aktivnost. Pored voćara i nekoliko hladnjačara, imamo nekoliko firmi i to onih koje se bave građevinarstvom, prevozom robe, zanatskim, trgovinskim i uslužnim delatnostima.

Najveći broj meštana ovih sela, a pre svega mlađeg i srednjeg godišnjeg doba uposleno je u stalni radni odnos u MIND parku (Milanović industrijski park) u okviiru koga posluje nekoliko evropskih brednova. Prosečni lični dohodak zaposlenih je daleko veći neko što je prosečna zarada u opštini Topola. Inače, vlasnik MIND parka je poreklom iz Donje Trnave gde u porodičnoj kući trenutno i živi. On je finansirao obnovu i izgradnju lovačkog doma, ali i velikog sporskog objekta u Donjoj Trnavi koji se sastoji od kvalitetnog fudbalskog terena, sa tribinama, restoranom, rasvetom i ostalim sadržajem i uz koji niče savremena sportska hala.

 

Opština Topola se nalazi u središnjem delu Srbije, odnosno u centralnom delu Šumadije. Ima povoljan geografski položaj, konfiguraciju terena i umereno-kontinentalnu klimu. Topola na osnovu kategorizacije pripada grupi razvijenih opština u Srbiji. Teritorija opštine se prostire na 365 km² i ima po popisu iz 2022. godine, 19.221 stanovnika. Pored varoši Topole ima 30 seoskih naselja.

Za potrebe ovog projekta izradili smo pregled seoskih naselja, ali ne kao zasebne celine već smo uzimali i okolna sela sa kojima su ne samo prostorno već i ekonomski, politički i kulturno povezani u jednu celinu. Potvrda toga jeste i da tako grupisana sela predstavljaju jednu izborna jedinica, a što nikako nije slučajno, ili su u slučaju Gornje i Donje Trnave bili jedna opština (pre Drugog svetskog rata).

PROJEKAT:”MOJE SELO CENTAR SVETA”

PROJEKAT SUFINANSIRAJU:OPŠTINA TOPOLA i medijska kuća I FM

Stručni saradnik:Igor Petrović

foto: arhiv medijske kuće I FM

glavni i odgovorni urednik:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top