Ви сте овде
Насловна > Друштво > Dijaspora u Šumadiji (foto i video)

Dijaspora u Šumadiji (foto i video)

Centar za unapređenje i afirmaciju žena u zelenom biznisu iz Beograda je 23. i 24. septembra na Oplencu ugostila privrednu delegaciju iz Republike Srpske i Srbije.

Konferenciju pod nazivom „Privredni potencijali Šumadijskog okruga“, otvorila je predsednica udruženja Jasmina Jović koja se zahvalila prisutnima što su se odazvali pozivu i kabinetu ministra bez portfelja zaduženog za aktivnosti koordinacija i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom koji je podržao realizaciju projekta.

 

Na početku radnog dela konferencije Jasna Vuković predsednica skupštine opštine Topola, izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da je organizator odabrao baš Topolu da bude domaćin, sa željom da svi gosti osim novih poslovnih saradnji iz Topole ponesu lepe utiske i ponovo se vrate.

U radnom delu konferencije učestvovali su:Milan Veljko iz Bijeljine predstavnik mladih preduzetnika iz Republike Srpske, Gordana Ristanović stručni saradnik Centra za unapređenje i afirmaciju žena u zelenom biznisu koja je imala prezentaciju „Privredni potencijali Šumadijskog okruga“, Jelena Izljamović ispred udruženja proizvođača vina sa geografskim poreklom “Šumadija”, direktor srednje škole Kralj Petar I iz Topole i zastupnik Učeničke zadruge “Oplenačka vizija 2019”.

Skupu su prisusustvovale i članice udruženja “Balkan Cosmetics” koje se bave proizvodnjom i prodajom kozmetoloških eko proizvoda i Udruženje mladih iz Topole.

Prezentaciju svojih proizvoda za vreme održavanja konferencije imali su mladi predstavnici Učeničke zadruge “Oplenačka vizija 2019”, koji su na svom štandu izložili proizvode od voća, sokove, džemove, slatka, kao i Žene članice Udruženja žena “Oplenac” sa svojim proizvodima.

Nakon konferencije usledili su sastanci i upoznavanja, a svoju prvu prekograničnu saradnju napravili su mladi preduzetnici iz Republike Srpske koji se bave IT sektorom sa privrednicima iz šumadijskog kraja.

Drugog dana nakon radnog doručka gde su sumirani utisci sa konferencije, usledio je obilazak kompleksa Zadužbine “Kralja Petra I”, mauzoleja i Karađorđevog grada i upoznavanje sa prestonicom ustaničke Srbije.

 

Obilaskom kraljevske vinarije i posetom prostorija Udruženja vinara Šumadije, gosti iz dijaspore su saznali nešto više o vinskoj tradiciji i upoznali se sa tehnologijom proizvodnje vina.

Svoj obilazak i upoznavanje sa kulturno istorijskim bogatstvom Šumadije, gosti su završili u Orašcu. Iz Šumadije osim poklona i kupljenih proizvoda, učesnici konferencije su poneli pozitivne utiske. Ugovoreno je nekoliko poslovnih saradnji, inicirano je bratimljene srednjih škola iz Topole i Bijeljine, pokazano je interesovanje za nabavkom sirovina iz ovog kraja koje su potrebne u proizvodnom ciklusu delatnosti preduzetnica i preduzetnika učesnika konferencije. Jednom rečju ovaj projekat može biti primer i drugim organizacijama kako u praksi sprovesti ideje koje su od velikog značaja za očuvanje ne samo tradicije nego i poslovno povezivanje dijaspore sa maticom i obratno.

Projekat “Investment in Serbia” realizovao je Centar za unapređenje i afirmaciju žena u zelenom biznisu iz Beograda  a projekat je finansirala  Vlada Republike Srbije kabinet ministra bez portfelja zaduženog za aktivnosti koordinacija i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom .

Pogledajte i naš video zapis:https://www.youtube.com/watch?v=FLPKiH23VtM

Ostavite odgovor

Top