Ви сте овде
Насловна > Znameniti > Znameniti Topolci-X deo

Znameniti Topolci-X deo

Oslobodilački ratovi Srbije 1912 – 1918. i doba jugoslovenske kraljevine

KLOKA
Oficirsko selo
Dragomir Rakić, inženjerac kapetan u vreme Kolubarske bitke koji je živeo od 1890 do 1960. godine. Pred Drugi svetski rat bio je u zenitu karijere i verovatno je imao i čin pukovnika, obavljao je obaveštajne zadatke. Bio je poslat u Egipat na specijalni zadatak neposredno nakon Martovskog puča. Posle Drugog svetskog rata povukao se iz javnog života i delovanja i živeo je u Kloki gde je i umro.
Kapetan Jovanović, pešadijski kapetan, učesnik Oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine. Rođen u Kloki 1887. godine, umro je 1953. godine. Bio je nosilac Karađorđeve zvezde.
Mihailo Popović (1882-1968) ili poznat kao „major Žarić“, bio je učesnik Oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine. Imao je čin majora i bio je načelnik veze Druge armije Stepe Stepanovića.
KRĆEVAC
Danilo Vodeničarević, rođen je 1887, umro 1966.

Ceo svoj život je proveo u Krćevcu. Učesnik oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1918, nosilac Albanske spomenice i odlikovan je ordenom kralja Petra i ordenom Karađorđeve zvezde, učesnik proboja Solunskog fronta. Bio je ugledan domaćin i zemljodelac.
MANOJLOVCI
Braća Ristić, Periša Ristić imao je 6 sinova, od kojih su trojica položili živote za slobodu Srbije u oslobodilačkim ratovima 1912-1918 (Arsenije, Marko i Aleksandar). Inače je to porodica kojoj je pripadala Sofija Ristić kao supruga Radojice Ristića, jednog od šestorice braće.
Narednik Lukić, bio je narednik i nosilac „Karađorđeve zvezde“ u celom jarmenovačkom kraju. Nakon rata bio je veoma poštovan kao ratni heroj i ugledni građanin. Živeo je krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka, nema bližih podataka o njemu. Spominje se u monografiji Miloša Lutovca o istoriji jarmenovačke škole u grupi najuglednijih i najzaslužnijih predstavnika oslobodilačkih ratova Srbije u ovom kraju.
OVSIŠTE
Đeneral Živojin Pavlović, general 1887 – ?oko 1950) Završio je vojnu akademiju u Beogradu, učestvovao je u oslobodilačkim ratovima Srbije i bio je nosilac odlikovanja (ali nema tačnih podataka), karijeru je zaokružio sticanjem najvišeg oficirskog čina – generalpukovnika.

(Ovsište iz prve polovine prošloga veka, ulje na platnu autorke Milice Milovančević)

Po tome se izdvaja kao nosilac najvišeg čina među svim Ovsištanima u vojnoj službi. Bio je komandant baterije. Ne pominje se u dešavanjima tokom Drugog svetskog rata, moguće da je tada i umro.
Kapetan Milentije Nikolić rođen je 1885. Kapetan iz vremena Oslobodilačkih ratova i dobitnik Karađorđeve zvezde sa mačevima, bio je izuzetan ratnik i postoji pripovest da je jednom prilikom zarobio i austrougarskog komandanta jedne vojne formacije.

(Kralj Aleksandar Karađorđević)

Odustao je od daljeg vojnog usavršavanja jer je morao da polaže ispred tog istog čoveka o čemu je lično obavestio i samog kralja Aleksandra Karađorđevića. Nakon toga odbio je unapređenje u čin majora smatrajući da to nije pošteno.)

PAVLOVAC
Milosav Banić, poginuo u Kolubarskoj bitci novembra 1914. godine. Prema kazivanjima bio je jedan od najobrazovanijih oficira, komandovao je bataljonom. Bio je inače kadet Vojne akademije i poginuo je sa činom kapetana.

(Karađorđeva kasarna, fotografija iz vremena oslobodilačkih ratova)

Konkurs za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz budžeta Opštine Topola u 2021. godini,  projekat “Znameniti Topolci”.

Koordinator projekta:Peđa Filipović.

Stručni saradnik i autor profesor Dejan Đurić.

Ostavite odgovor

Top