Ви сте овде
Насловна > Znameniti > Znameniti Topolci-IX deo

Znameniti Topolci-IX deo

Oslobodilački ratovi Srbije 1912 – 1918. i doba jugoslovenske kraljevine

JARMENOVCI
Kapetan Uroš Petrović, učesnik je Oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1918, bio je kapetan po činu, posle Prvog svetskog rata vratio se u Jarmenovce. Uživao je veliki ugled kod sugrađana zbog junaštva iskazanog u ratu u kom je učestvovao zajedno sa sinom i obojica su se vratili u slobodnu otadžbinu.

Vratili su se svojim civilnim poslovima, ali je Uroš Petrović rado odlazio u uniformi sa sabljom i epoletama na svečane prilike. O njemu piše general Stanković u svojoj monografiji o Sofiji Ristić „Sofija gornjojasenička majka hrabrost“, Beograd 1995.

Božidar Pantić, kaplar, učesnik u Prvom i Drugom balkanskom ratu. Poginuo je 22.06.1913.godine u bici sa Bugarima na vrhu Bukova Glava, tokom Bregalničke bitke. Kaplar Božidar Pantić živeo je na svome imanju kroz koje prolazi ulica koja treba da nosi njegovo ime.

Foto:Jarmenovci u prvoj polovini XX veka.
Braća Krstić, Bogdan Krstić – učesnik Oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1918, bio je kapetan po činu, posle Prvog svetskog rata vratio se u Jarmenovce. Uživao je veliki ugled kod sugrađana zbog zasluga iz rata. Inače je rado odlazio u uniformi i mamuzama sa sabljom i epoletamna među narod. O njemu je pisao general Stanković u monografiji o Sofiji Ristić. Vojin Krstić – narednik, učesnik Oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1918. Njegovo ime je uklesano na spisku poginulih ratnika na spomeniku u centru sela.

 


JUNKOVAC
Gavrilo Marinković, ratni veteran Oslobodilačkih ratova Srbije i ugledan i veoma poštovan Junkovčanin. Pominje ga u svojoj monografiji o sebi i Natalincima i Živorad Nikolić. On je inače otac legendarne Rade Marinković, profesorke Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta.

Više od četiri decenije, profesorka Radmila Marinković predavala je srednjovekovnu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Preminula je tiho i dostojanstveno u 96. godini. Njena predavanja i danas pamte generacije filologa.Na fakultetu je provela četrdeset i dve godine, gde je, kažu, bila jedan od najomiljenijih profesora. Čuvena jedanaestica bila je prepuna kada je držala predavanja iz srednjovekovne književnosti.

Pukovnik Jovan Đurić, veteran Prvog svetskog rata i dobitnik niza odlikovanja za junaštva iskazana tokom rata. Kao oficir isticao se u obaveštajnim aktivnostima. Bio je odlikovan posthumno kao ktitor hrama Svetog Save Gramatom patrijarha srpskog Germana.

(patrijarh German)

Bio je blizak prijatelj sa legendarnim Vasom Čubrilovićem.

Svetozar Ranković Toza ostao je upamćen po junačkoj pogibiji u vreme bitke za Beograd oktobra 1915. godine. Bio je talentovan đak, završio je gimnaziju u Kragujevcu, a zatim i Vojnu akademiju. Napredovao je do čina kapetana. Na nadgrobnom spomeniku mu piše „Kratovski vojvoda“ što svedoči o njegovom značajnom učešću u Balkanskim ratovima.

Pogotovo je zanimljiv tekst Žike Markovića o kapetanu Tozi i njegovoj nesebičnosti. Ide granicom susednog naseljenog mesta Natalinci.(nadgrobni spomenik u Junkovcu foto D. Đurić)

Neko je razmišljao o “Znameniti Topolci-IX deo

Ostavite odgovor

Top