Ви сте овде
Насловна > Znameniti > Znameniti Topolci – IV deo

Znameniti Topolci – IV deo

Srpsko-turski ratovi i Srbija do 1912.

BLAZNAVA
Kapetan Jevrem Vukosavljević 1846 – 1876, bio je jedan od najvećih junaka Srpsko-turskih ratova. Završio je osnovnu školu u Blaznavi, a zatim izučio terzijski zanat. Nakon toga odlazi u Beograd i pokazuje izuzetne vojničke sposobnosti napredujući u čin narednika. Tu tek počinje blistavu karijeru jer je poslat u Rusiju gde je bio prvi Srbin koji je završio čuvenu junkersku školu. Odlučio se da ostane u ruskoj carskoj službi gde je postao i kapetan. Međutim, čim je Srbija ušla u rat 1876. on se odazvao i poginuo je junački na Čemernici kod Arilja. Ostao je upamćen kao junak, a Žika Marković je ostavio dragocen zapis o njemu. Popisan je u Srpskom biografskom rečniku Matice srpske.


VOJKOVCI
General Milovan S. Pavlović (Vojkovci, 13. jul 1842 — Beograd, 29. maj/11. jun 1903) je bio srpski general iz vremena Kraljevine Srbije, upravnik Vojne akademije i ministar vojske. Rođen je u seoskoj porodici, u selu Vojkovci podno Rudnika od oca Sretena zemljoradnika i majke Stanke Maksimović iz Čumića.
Svršio osnovnu školu u Čumiću, gimnaziju u Kragujevcu i Beogradu. U vojsku je stupio 6. septembra 1860. godine u V klasu u Artiljerijskoj školi. Po svršenoj školi proizveden je u čin artiljerijskog potporučnika 1. oktobra 1865. godine. U srpsko-turskom ratu 1876. godine bio je komandant Dunavske baterije. U srpsko-turskom ratu 1877/78. godine bio je komandir baterije u Dunavskom artileriskom puku. U oba srpsko-turska rata uzeo je zapaženo učešće. U srpsko-bugarskom ratu 1885. godine bio je komandant Timočkog artileriskog puka. Bio je zatim i ministar vojni i došao je do generalskog čina u kom ga je zatekla penzija, ali je vraćen u službu. Ubijen je u Majskom prevratu.

 (fotografija preuzeta sa portala novosti.rs)

Bio je nosilac Takovskog krsta i odlikovan je od ruskog cara, austrougarskog cara i rumunskog kralja.
ŽABARE
Jevrem Marković, rođeni brat Svetozara Markovića, pripadao je Narodnoj radikalnoj stranci. Zbog Topolske bune zapao je u nemilost kralja Milana Obrenovića pa je osuđen na smrt i streljan, premda se pokazalo kasnije da je bio nevin.

(na fotografiji crkva u Žabarima, fotografisao Peđa Filipović)
ZAGORICA
Tanasije Lukić, učesnik je Topolske bune 1878. godine. Bio je osuđen na smrt, ali je potom kažnjen teškom robijom. Bio je vatreni „Topolaš“, odnosno pobornik Karađorđevićevske političke linije. Inače je kao veoma učen čovek pisao raspise i pozive za pomoć topolskim trgovcima i predsednicima seoskih opština. Živeo je u 19. veku.

Konkurs za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz budžeta Opštine Topola u 2021. godini,  projekat “Znameniti Topolci”.

Koordinator projekta:Peđa Filipović.

Stručni saradnik i autor profesor Dejan Đurić.

Ostavite odgovor

Top