Ви сте овде
Насловна > Znameniti > Znameniti Topolci- I deo

Znameniti Topolci- I deo

Među istaknutim ličnostima naše opštine značajno mesto zauzimaju ratnici, vojna lica i službenici vojnog saniteta u toku rata. Osnovni činioci naše ratne prošlosti su bez sumnje ustanci protiv turske vlasti, odnosno Srpska revolucija 1804 – 1833. i Oslobodilački ratovi Srbije od 1912. do 1918. (zapravo do 1920. kada su definisane granice novostvorene jugoslovenske Kraljevine). U kolektivnom sećanju našeg naroda i države to su nedvosmisleno granični događaji u ostvarivanju državnosti i ujedinjenju krajeva naseljavanih vekovima pre toga Srbima i drugim jugoslovenskim narodima (Hrvatima, Slovencima, Bošnjacima, Makedoncima i Crnogorcima).


Drugi svetski rat i Ratovi za Jugoslovensko nasleđe obeležavaju nastojanje da se prethodno stečeno sačuva i nadogradi. Nažalost, raspad Jugoslavije je ostavio ogromnu kolektivnu traumu i bacio senku na slobodarsku tradiciju našeg naroda, stoga je veoma važno da se sačuva sećanje na ličnosti koje nisu bile u prvom planu i na koje smo gotovo zaboravili dok smo smatrali da nam ratna prošlost nije toliko važna ili smo bili opterećeni unutrašnjim sukobima i upućeni u tim sukobljavanjima isključivo na pobednike. U tom smislu je jako važno da se prošlost posmatra sveobuhvatno. Naša ratna prošlost jeste slobodarska, ali moramo uzimati u obzir da su se dešavali unutrašnji sukobi koji su, nažalost, u Drugom svetskom ratu doneli i građanski rat.
Ovde ćemo izložiti u najkraćem veliki broj imena ljudi i priča koje ne bi trebalo da prepustimo zaboravu, pogotovo što je naša prošlost bila često ratna. Srbija je stvorena ratovima, nismo imali sreću da budemo Finska pa da nam se nezavisnost dodeli, morali smo skupo da plaćamo slobodu i zato naša ratna prošlost ima značajnu ulogu i definisanju kolektivne svesti. To nedvosmisleno podrazumeva i prošlost naše opštine.
U periodizaciji se uočavaju sledeće hronološke celine – Srednji vek, Srpska revolucija i Srbija do 1876., zatim period Srpsko-turski ratovi i Srbija do 1912., Oslobodilački ratovi Srbije i period jugoslovenske Kraljevine, Drugi svetski rat i doba socijalizma, i na kraju smo došli do termina „Ratovi za Jugoslovensko nasleđe“ koji su danas, među naučnom javnošću nekako najprihvatljiviji naziv usled suočavanja „Građanskog rata“ i „Agresije“ kao dva viđenja koja nose pretežno političku konotaciju nekadašnjih zaraćenih strana tokom 90-ih godina prošlog veka.
Ličnosti su razvrstane hronološki i prostorno prema naseljima na području naše opštine iz kojih ličnosti potiču. To je opšti princip razvrstavanja.

U okviru Konkursa za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz budžeta Opštine Topola u 2021. godini, u narednom periodu realizovaćemo projekat “Znameniti Topolci”. Koordinator projekta je glavni i odgovorni urednik medijske kuće I FM Peđa Filipović a stručni saradnik i autor je profesor Dejan Đurić.

Da zaključimo, u ovom projektu izložičemo  ličnosti koje su uglavnom prepoznatljive po svom vojnom agnažovanju. U tom smislu imamo dva slučaja. Ličnosti koje su se isticale u toku ratova i sticale priznanja za ratne zasluge među kojima je Orden Viteza Karađorđeve zvezde bio najviše odlikovanje. U drugom slučaju imamo ličnosti koje su se opredelile za sticanje vojničke i oficirske karijere pri čemu imamo slučajeve da su se oficirska zvanja sticala u toku rata i da je deo ratom prekaljenih oficira odlučivao da gradi vojničku karijeru, ali je veliki deo odlučio i da ostavi vojno zanimanje i posveti se civilnim zanimanjima. Zato ćemo brojne ličnosti koje su se isticale u ratu, i pored ratnih zasluga, predstaviti kroz civilne i crkvene poslove po kojima su ostali prepoznatljiviji i istaknutiji. “Znameniti Topolci”  kao projekat je koncipiran tako da bi se kontinuirano nadograđivao i ažurirao novim saznanjima.

 

Ostavite odgovor

Top