Ви сте овде
Насловна > Друштво > Uspešan skup povodom Svetskog dana voda u Topoli

Uspešan skup povodom Svetskog dana voda u Topoli

U petak, 22. marta, Topola je u seminar Sali hotela “Oplenac” bila domaćin značajnog događaja – skupa laboratorija posvećenog ispitivanju vode, povodom Svetskog dana voda. Ovaj skup, koji je već tradicionalan, okupio je 26 laboratorija iz Srbije i 5 laboratorija iz Republike Srpske, učešće je uzelo ukupno 105 eksperata.

Događaj je organizovao Savet hemijskih inženjera Srbije, koji je već godinama unazad posvećen unapređenju kvaliteta ispitivanja vode i podizanju svesti o značaju čiste vode za ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Jedan od ključnih momenata skupa bio je stručni sastanak o standardnim metodama uzorkovanja vode i statističkim evaluacijama rezultata. Ova aktivnost imala je za cilj identifikaciju eventualnih grešaka i unapređenje procesa ispitivanja.

Nakon toga, laboratorije su demonstrirale svoja terenska merenja odabranih parametara ispitivanja, što je omogućilo razmenu iskustava i tehničkih saveta među stručnjacima. Stručni tim Saveta je pažljivo analizirao rezultate merenja i izdao uverenja laboratorijama, koja će im biti od koristi u postupku akreditacije i dobijanja ovlašćenja od nadležnih institucija.

Pozdravnu reč na skupu imao je Dalibor Kocić, izvršni direktor JKSP Topola, koji je i koordinator skupa. On je istakao značaj ovakvih skupova za unapređenje kvaliteta vode i saradnju između laboratorija.

Pored stručnog dela programa, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima bogate istorije Topole, dodatno obogaćujući svoj boravak u ovom gradu.

Savet hemijskih inženjera Srbije izražava zadovoljstvo uspešnim održavanjem skupa i zahvaljuje se svim učesnicima, domaćinima i sponzorima na podršci. Ovaj skup je još jedan korak ka unapređenju kvaliteta ispitivanja vode i jačanju saradnje među laboratorijama koje se bave ovom važnom oblašću.

Dr Ivana Drvenica, istaknuta naučnica sa Instituta za medicinska istraživanja, bila je među prisutnima na dnašnjem skupu.        Dr Drvenica je deo tima istraživačkih grupa koje se bave različitim oblastima medicinskih nauka, uključujući biomehaniku, imunologiju, ishranu i metabolizam, kardiovaskularnu fiziologiju, medicinsku entomologiju, mikrobiologiju, molekularnu onkologiju, neuroendokrinologiju, neuronauke, nutritivnu biohemiju i dijetologiju, hematologiju i matične ćelije. Njen doprinos skupu dodatno je obogatio razmenu znanja i ideja o važnosti očuvanja vodnih resursa.

Podsećamo da je Svetski dan voda, koji se obeležava 22. marta svake godine, posvećen podizanju svesti o značaju vode i očuvanju vodnih resursa širom sveta.

foto i tekst:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top