Ви сте овде
Насловна > Projekti > Вести за ОСИ > Udruženje RVI i PPB Topola

Udruženje RVI i PPB Topola

Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Srbije (Udruženje RVI i PPB Srbije) je nevladina organizacija koja okuplja ratne invalide i porodice poginulih boracau ratovima od 1991 do 1999 godine. Osnovano je 2006.godine u Kragujevcu. Organizacija je vremenom rasla i jačala, i od prvobitno 12 udruženja RVI sada okuplja 42 lokalna Udruženja.
Udruženje se bavi problemima ratnih invalida, njihovih porodica i porodica poginulih boraca, kao što su ostvarenje zakonskih prava, rešavanje stambenih pitanja, zapošljavanje invalida i supruga poginulih boraca, školovanje dece ratnih vojnih invalida i poginulih boraca, nabavka ortopedskih i drugih medicinskih pomagala.Aktivisti učestvuju u učestvuje udonošenju zakonskih akata o pravima ove populacije kod državnih organa.

Udruženje RVI i PPB Srbije u ovom trenutku broji 42 samostalno registrovane organizacije u APR-u i ima 1809 članova. Jedna od organizacija članica je i Udruženje RVI i PPB opštine Topola.
UdruženjeRVI i PPB opštine Topola je osnovano 2002.godine. Od početnih 27 članova. Članstvo je u osipanju zbog gubitka prava korisnika i smrtnih slučajeva. Aktuelno je u Udruželju 6 ratnih invalida i 5 članova iz porodica poginulih boraca i preminulih invalida.
Više od 20 godina Udruženje se bori za poboljšanje materijalnog i statusnog položaja svojih članova u lokalnoj sredini, redovno obilazi porodice poginulih boraca (roditelje, supruge i decu), učestvuje u podizanju javnih spomen obeležja poginulih boraca i čuvanju sećanja na njihovu žrtvu organizujući memorijale i akademije, organizuje stručnu advokatsku pomoć u ostvarivanju zakonskih prava svojih članova, organizuje zdravstvene preglede i radionice na ublažavanju izolacije, stigmatizacije i nerazumevanja okoline. U svom radu Udruženje sarađuje sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, od učešća u donošenju novog Zakona o pravima boraca 2020. godine, negovanja tradicije oslobodilačkih ratova u vidu akademija, tribina i odavanja pošte na pomen obeležja.


Članovi Udruženja aktivno učestvuju u mnogim sportskim takmičenjima i ribolovu, organizuju višeboj za osobe sa invaliditetom, koji svake godine okuplja veliki broj posetilaca.

Prostor za rad Udruženja je dobijen od opštine Topola 2018. godine, prilikom realizacijeprojektaizrade Spomen sobe poginulih boraca opštine Topola. Spomen sobaje uređena sredstvima Ministarstva i predstavlja mesto sećanja na naše pale borce i ljihovu žrtvu za dobrobit otadžbine.
Udruženje deli subinu ostalih organizacija ovakvog tipa, te u poslednjedve godine ne dobija finansijsku podršku lokalne samouprave jer se ne raspisuje konkurs za podršku organizacijama socijalnog karaktera. Udružnje RVI i PPB Srbije , kao i loklano Udruženje u Topoli celoj Srbiji prepoznati su po aktivizmu, čuvalju uspomene na poginule borce i podršci njihovim porodicama u seloj Srbiji i u Republici Srpskoj, kao i po promociji Topole, koju prezentuje u brojnim posetama i susretima sa članovima drugih Udruženja.

Autor teksta:Slavica Đurić Pavlović

medijski sadržaj broj:14

foto:Peđa Filipović

Naziv projekta:“VESTI ZA LAKŠI I LEPŠI ŽIVOT OSI”

Glavni i odgovorni urednik:Predrag Filipović

Nosilac projekta:Medijska kuća I FM Topola, portal NOVINicE

 

Ostavite odgovor

Top