Ви сте овде
Насловна > Projekti > Vratimo osmeh deci bez roditeljskog staranja > UDRUŽENJE HRANITELJA “CVRČAK” TOPOLA

UDRUŽENJE HRANITELJA “CVRČAK” TOPOLA

Pre značajnog broja godina, a nakon jedne obuke za grupu potencijalnih hranitelja,osnovano je Udruženje hranitelja“ Cvrčak „u Topoli.
Kao stručni radnik i podrška, bila sam često prisutna u raznim aktivnostima ovih vrednih i kreativnih ljudi.Hranitelji su uz stručne radnike,bili učesnici tribina sa ciljem afirmacije i promocije hraniteljstva . Organizovali su brojne izlete,posete kulturno-istorijskim znamenitostima.Zajednička putovanja bila su prilika za zbližavanje, uspostavljanje dobrih odnosa, sagledavanje resursa koji imaju.Hranitelji su sa ponosom pokazivali produkte kreativnih radionica,u realizaciji hraniteljice Ivane koja ima izražen talenat i vešte ruke.

Kao dobri domaćini,mnogo puta su ugostili hranitelje iz Čačka, Kragujevca, Kruševca, Kraljeva, Aranđelovca i drugih mesta.Povodi su bili razni, a susreti su sem razmene iskustava u ulozi hranitelja,bili prilika za planiranje zajedničkih aktivnosti u narednom periodu.
Radovali su se odlascima u pozorišta u Beogradu, Kragujevcu.Za decu o kojoj brinu,planirali su i realizovali odlaske u zološki vrt u Beogradu i Jagodini, kupanja u akva parkuu Jagodini i na bazenima u okolini.Zajedno sa decom su posetili muzej iluzija u Beogradu,kao i Narodni muzej.

Bili su i na Fruškoj gori,posećivali manastire u tom kraju,ali i manastire u Šumadijskom i Moravičkom okrugu, upoznavali gradove, nove ljude, sklapali poznanstva.Ovladali su i veštinama pisanja i realizovanja projekata, pa su u okviru jednog projekta na velikoj betonskoj površini uz pomoć slikara, uradili veliki mural dobrodošlice u Topolu.
Sa ponosom o sebi pričaju,jer su otvoreni za svaki vid podrške, sa ciljem što uspešnije integracije dece okojoj brinu,u ovoj sredini.Povodom novogodišnjih i Božićnih praznika,organizuju se brojne aktivnosti kao priprema za već tradicionalnu svečanost podele poklon paketa za decu i mlade na hraniteljstvu.Uspostavili su dobru saradnju sa drugim udruženjima u svojoj sredini,tako da su predstavnici udruženja prisutni na svim organizovanim svečanostima.Sa ciljem kontinuirane edukacije,udruženje organizuje stručna predavanja za hranitelje i ostale građane.Predavanja seorganizuju i za decu i mlade,sa aktuelnim temama , koje su zanimljive za njih.

Kao rezultat kontinuiranog funkcionisanja ovog udruženja ,sem dobiti u novim životnim ulogama i iskustvima, od najvećeg značaja je međusobna podrška u kriznim situacijama,kada dolazi do izražaja njihova humanost ,empatija, veštine i ljudskost.
Uz sve ono beskrajno važno što su dali deci na hraniteljstvu, ljubav, toplinu i nadu u bolje sutra, pokazali su brojne kvalitete, zbog čega sam ponosna na njih.

 

Autor teksta:Verica Novčić Petrić

fotografije :Peđa Filipović

medijski sadržaj broj:20

 

Naziv projekta:Vratimo osmeh deci bez roditeljskog staranja

Glavni i odgovorni urednik:Predrag Filipović

Nosilac projekta:Medijska kuća I FM Topola, portal NOVINicE

Ostavite odgovor

Top