Ви сте овде
Насловна > Друштво > “Učimo svi zajedno” u Belosavcima (video+foto galerija)

“Učimo svi zajedno” u Belosavcima (video+foto galerija)

Belosavci, 25. april 2024. – Danas je u dvorištu Osnovne škole “Sestre Radović” u Belosavcima održana je svečana promocija inkluzivnog obrazovanja u okviru projekta “Učimo svi zajedno”, koji sprovode Ministarstvo prosvete i UNICEF, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Jedan od ključnih ciljeva ovog projekta jeste podizanje svesti javnosti o važnosti i pozitivnom uticaju inkluzivnog obrazovanja na društvo u celini. U sklopu projekta, škole koje se nalaze na teritoriji 20 jedinica lokalnih samouprava održaće promotivne događaje namenjene lokalnim zajednicama i široj javnosti tokom 2024. godine.

Današnji promotivni događaj okupio je predstavnike lokalne samouprave, direktore, nastavnike, roditelje i učenike svih škola iz lokalne zajednice koje su uključene u projekat, kao i predstavnike mreže/radnog tela za inkluzivno obrazovanje i druge lokalne institucije i organizacije, uključujući lokalne organizacije civilnog društva.

Direktorka Osnovne škole “Sestre Radović” iz Belosavaca izrazila je zahvalnost svima koji su prisustvovali današnjem događaju i istakla važnost ovakvih inicijativa. “U projekat su uključene tri škole sa teritorije naše opštine. Mi zaista nikada ne pravimo razliku između dece kojima je potrebna podrška od onih kojima nije, gradivo im jeste prilagođeno ali sve ostalo radimo zajedno. Imamo i učeničku zadrugu tu iskažu svoje najbolje strane, najviše dece nam ide na kulinarsku sekciju,” rekla je direktorka.

Osnažena ovim projektom, zajednica je danas zajedno oslikala slova u rečenici “Učimo svi zajedno”, u kom su učestvovali učenici, nastavnici i predstavnici lokalne zajednice. Ovim zajedničkim oslikavanjem slova, stavljamo u fokus ideju da deca uče od odraslih, da odrasli uče od dece, da deca uče sa decom i da svi učimo zajedno u cilju stvaranja pravednog, otvorenog, inkluzivnog i demokratskog društva.

Ministarstvo prosvete, Evropska unija i UNICEF su udružili snage sa ciljem poboljšanja dostupnosti i kvaliteta preduniverzitetskog obrazovanja za svako dete, posebno za decu nepovoljnog socio-ekonomskog statusa. Projekat “Učimo svi zajedno”, vredan 5 miliona evra bespovratne pomoći, ima za cilj dalje unapređenje sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama EU u oblasti inkluzivnog obrazovanja.

Ovaj projekat direktno je uključio 20 jedinica lokalnih samouprava, a obuhvatio je oko 10 odsto škola u Srbiji i oko 5.000 stručnjaka iz obrazovanja i drugih oblasti. Promotivnom događaju prisustvovala je i princeza Ljubica Karađorđević sa svojim naslednicima, kao i predstavnici lokalne samouprave i roditelji.

Današnji dogadjaj svečano je otvorio predsednik Opštine Topola Vladimir Radojković.

Ovaj projekat predstavlja primer uspešne saradnje između državnih institucija, međunarodnih organizacija i lokalne zajednice u cilju unapređenja obrazovanja i stvaranja inkluzivnog društva u kome svako dete ima jednake šanse za razvoj i napredak.

Današnji promotivni događaj u Osnovnoj školi “Sestre Radović” u Belosavcima predstavlja važan korak ka ostvarenju inkluzivnog obrazovanja i stvaranju društva u kome svako dete ima jednake šanse za razvoj i napredak. Projekat “Učimo svi zajedno” ne samo što podstiče inkluziju u obrazovnom sistemu, već i jača svest zajednice o važnosti različitosti i podrške svakom detetu.

Kroz zajedničko oslikavanje slova u rečenici “Učimo svi zajedno”, učenici, nastavnici i predstavnici lokalne zajednice su simbolično pokazali da obrazovanje nije privilegija samo nekolicine, već pravo svakog deteta. Inkluzivno obrazovanje postaje osnova za stvaranje društva u kome se različitost ceni i uvažava, a svako dete dobija podršku i priliku da ostvari svoje potencijale.

Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvete, Evropske unije i UNICEF-a, predstavlja model saradnje između državnih institucija, međunarodnih organizacija i lokalne zajednice. Kroz ovakve inicijative, stvaraju se temelji za razvoj inkluzivnog društva koje teži pravdi, otvorenosti i demokratiji.

Nadamo se da će ovakvi promotivni događaji i dalje inspirisati zajednicu da radi na stvaranju inkluzivnog obrazovnog okruženja, gde svako dete ima priliku da se razvija, uči i doprinosi zajednici. Učimo svi zajedno – jer samo zajedno možemo stvoriti društvo koje pruža jednake šanse za sve svoje članove.

tekst  i foto:Peđa Flipović

video:Dejan Petrović

 

Ostavite odgovor

Top