Ви сте овде
Насловна > Друштво > TRIBINA O ČETNIČKOM POKRETU

TRIBINA O ČETNIČKOM POKRETU

U nedelju, 4. 12. 2022. u Jarmenovcima u kafani „kod Šana“ u organizaciji udruženja građana „Topola – naša zemlja“ održana je tribina pod nazivom „Četnički pokret u Srbiji od 1941 – 1945.


Gost i predavač na tribini bio je dr. Bojan Dimitrijević, direktor Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, autor više značajnih monografija iz istorije Drugog svetskog rata i posleratne Jugoslavije („Zoran Đinđić“, „Ranković – drugi čovek“, „Nedićeva Srbija“, sa Kostom Nikolićem napisao i objavio biografiju Dragoljuba Mihailovića).
Moderator je bio predsednik udruženja građana „Topola – naša zemlja“ Aleksandar Todorović, advokat.


Na tribini je bilo prisutno 70 ljudi. Prisustvovao je predsednik opštine Vladimir Radojković


Tribinu je otvorio Aleksandar Todorović koji je u uvodnoj reči predstavio udruženje građana „Topola – naša zemlja“ kao organizatora i zahvalio vlasnicima kafane na pomoći u organizaciji. Ukazao je na potrebu da se istorija „očisti“ od neistina da bi se otvorio put ka utvrđivanju istinske slike dešavanja u toku Drugog svetskog rata. Osvrnuo se na rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića i saopštio je imena nekolicine streljanih u periodu 1944-45 koji su rehabilitovani kao žrtve posleratnog terora.


Dr. Bojan Dimitrijević je svoje izlaganje otpočeo osvrtom na početak Drugog svetskog rata, kritikom vlade Dušana Simovića i ukazivanjem na posledice 27. marta. Zatim je izložio karijerni razvoj Dragoljuba Mihailovića do 1941. i sticanja čina pukovnika. Podvukao je zatim i aktivnosti Komunističke partije Jugoslavije sa osvrtom na socijalnu revoluciju u toku rata kao početak represije nad neistomišljenicima i „klasnim“ neprijateljima. Predstavljajući odnos Milana Nedića i Dragoljuba Mihailovića ukazao je na njihova neslaganja usled različitih strateških procena. Prema procenama stradalo je u ustanku 1941. u Srbiji i istočnoj Bosni oko 50 hiljada ljudi. Predstavljene su britanske misije, misija Mekdauela, operacija „Halijard“, podvučen je značaj tih misija u odlučivanju o podršci KPJ i legitimizaciji NOP. Nakon sagledavanja razloga sloma Ravnogorskog pokreta u građanskom ratu, ukazano je na razmere stradanja ljudi koji su stradali u represiji i teroru posleratnih vlasti. Došlo se do broja oko 59000 na području Srbije u današnjim granicama. Procena obuhvata i vojvođanske Nemce i Mađare. Broj žrtava utvrđen je prema arhivama Državne bezbednosti i knjigama evidentiranja streljanih koje je OZNA uredno vodila.


Prisutni su pokazali značajno interesovanje za temu, sve je proteklo u znaku razmene mišljenja i konstataciji da je nužno da se i dalje nastavi sa radom na rasvetljavanju istine i sagledavanju događaja u toku rata i neposredno nakon rata 1945-1946.
Moderator Todorović je zaključio tribinu predlogom u ime organizacije i prisutnih da se podigne spomenik žrtvama rata i posleratnog terora za celu teritoriju opštine Topola.

tekst i foto:Dejan Đurić

Ostavite odgovor

Top