Ви сте овде
Насловна > Шумадија > Topola-Obaveštenje Opštinskog štaba za vanredne situacije

Topola-Obaveštenje Opštinskog štaba za vanredne situacije

Данас је у Тополи одржана друга ванредна седница Општинског штаба за ванредне ситуације. У циљу спречавања ширења корона вируса изражена је спремност за ефикасно спровођење задатих мера. Констатовано је да на територији општине нема забележених случајева оболелих од вируса covid 19 уз апел грађанима за максимално придржавање одлука Владе Републике Србије.

Општина Топола је ставила на располагање једно службено возило за превоз здравствених радника Дома здравља у Тополи који имају пребивалиште у Крагујевцу, по утврђеној динамици.

За ефикасан рад Штаба и осталих ангажованих субјеката, као и волонтера за предузимање свих неопходних мера заштите неопходна су финансијска средства. У складу са тим, Штаб је донео Закључак да се Општинском већу упути захтев да се у буџету општине Топола обезбеде средства у износу до 1.000.000,00 динара, за набавку средстава за хигијену и дезинфекцију, опрему за волонтере, гориво за транспорт потребих намирница и осталих трошкова који могу проистећи у периоду ванредног стања.                                                                                                                                 Радно време продавница и угоститељских објеката биће ограничено до 19 часова.

Штабу су достављени спискови најугроженијих категорија становништва (лица преко 65 година која немају помоћ породице) са потребним подацима.

Због недостатка маски, рукавица и средстава за дезинфекцију, Штаб је донео Закључак да се Државној апотекарској установи Крагујевац Општина Топола обрати захтевом за обезбеђење потребних количина наведеног, а тачне потребе ће се утврдити на основу достављених података о броју запослених – радно ангажованих у свим привредним субјектима на територији општине Топола.

У згради Општине Топола одређена је просторија за кол центар и именована лица за пријем позива којима је потребна помоћ или достава намирница и лекова. Грађани се могу јавити на телефон број 034 6811-008; 6811-070.

На данашњој седници Штаба донет је закључак да се на званичном сајту, фејсбук профилу општине Топола и преко локалних медија објави јавни позив за ангажовање добровољаца и волонтера у циљу организовања помоћ најстаријим суграђанима, као што је доношење намирница, лекова на кућну адресу и организовања лекарске помоћи рањивим категорисама становништва. У току данашњег дана јавило се више од 30 лица која су се ставила на располагање за помоћ старачким домаћинствима. Општинска управа, Центар за социјални рад и Црвени крст, у сарадњи са месним заједницама ће организовати и едуковати добровољаце и волонетаре који се пријаве за пружање помоћи.

Донета је наредба којом се ЈКСП „Топола“ обавезује да у складу са сопственим капацитетима и могућностима врши додатно чишћење и прање улица и јавних површина, по одређеној динамици и да о томе Штабу редовно доставља извештај.

Акције добровољног давања крви се настављају, а следећа је сутра 19.3.2020. године на уобичајеној локацији у центру града. Упућен је јавни апел свим субјектима друштва да се одазову у што већем броју, јер је крв у овом тренутку неопходна.

Поред ватргасно спасилачког одељења у Тополи функционише и Добровољно ватрогасно друштво које је спремно да се укључи у све активности.

Надлежни органи врше редовно контролу поштовања наредби и предложених мера од стране Републике.

На основу наредбе о ограничењу и забрани кретања лица на територији РС и дописа Привредне коморе, извршена је дистрибуција образаца Потврда за кретање у току полицијског часа свим привредним субјектима на територији општине Топола, уз напомену да су оне привремене до добијања конкретних инстукција.

Ostavite odgovor

Top