Vi ste ovde
Naslovna > Šumadija > Topola-Obaveštenje Opštinskog štaba za vanredne situacije

Topola-Obaveštenje Opštinskog štaba za vanredne situacije

Danas je u Topoli održana druga vanredna sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije. U cilju sprečavanja širenja korona virusa izražena je spremnost za efikasno sprovođenje zadatih mera. Konstatovano je da na teritoriji opštine nema zabeleženih slučajeva obolelih od virusa covid 19 uz apel građanima za maksimalno pridržavanje odluka Vlade Republike Srbije.

Opština Topola je stavila na raspolaganje jedno službeno vozilo za prevoz zdravstvenih radnika Doma zdravlja u Topoli koji imaju prebivalište u Kragujevcu, po utvrđenoj dinamici.

Za efikasan rad Štaba i ostalih angažovanih subjekata, kao i volontera za preduzimanje svih neophodnih mera zaštite neophodna su finansijska sredstva. U skladu sa tim, Štab je doneo Zaključak da se Opštinskom veću uputi zahtev da se u budžetu opštine Topola obezbede sredstva u iznosu do 1.000.000,00 dinara, za nabavku sredstava za higijenu i dezinfekciju, opremu za volontere, gorivo za transport potrebih namirnica i ostalih troškova koji mogu proisteći u periodu vanrednog stanja.                                                                                                                                 Radno vreme prodavnica i ugostiteljskih objekata biće ograničeno do 19 časova.

Štabu su dostavljeni spiskovi najugroženijih kategorija stanovništva (lica preko 65 godina koja nemaju pomoć porodice) sa potrebnim podacima.

Zbog nedostatka maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju, Štab je doneo Zaključak da se Državnoj apotekarskoj ustanovi Kragujevac Opština Topola obrati zahtevom za obezbeđenje potrebnih količina navedenog, a tačne potrebe će se utvrditi na osnovu dostavljenih podataka o broju zaposlenih – radno angažovanih u svim privrednim subjektima na teritoriji opštine Topola.

U zgradi Opštine Topola određena je prostorija za kol centar i imenovana lica za prijem poziva kojima je potrebna pomoć ili dostava namirnica i lekova. Građani se mogu javiti na telefon broj 034 6811-008; 6811-070.

Na današnjoj sednici Štaba donet je zaključak da se na zvaničnom sajtu, fejsbuk profilu opštine Topola i preko lokalnih medija objavi javni poziv za angažovanje dobrovoljaca i volontera u cilju organizovanja pomoć najstarijim sugrađanima, kao što je donošenje namirnica, lekova na kućnu adresu i organizovanja lekarske pomoći ranjivim kategorisama stanovništva. U toku današnjeg dana javilo se više od 30 lica koja su se stavila na raspolaganje za pomoć staračkim domaćinstvima. Opštinska uprava, Centar za socijalni rad i Crveni krst, u saradnji sa mesnim zajednicama će organizovati i edukovati dobrovoljace i volonetare koji se prijave za pružanje pomoći.

Doneta je naredba kojom se JKSP „Topola“ obavezuje da u skladu sa sopstvenim kapacitetima i mogućnostima vrši dodatno čišćenje i pranje ulica i javnih površina, po određenoj dinamici i da o tome Štabu redovno dostavlja izveštaj.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi se nastavljaju, a sledeća je sutra 19.3.2020. godine na uobičajenoj lokaciji u centru grada. Upućen je javni apel svim subjektima društva da se odazovu u što većem broju, jer je krv u ovom trenutku neophodna.

Pored vatrgasno spasilačkog odeljenja u Topoli funkcioniše i Dobrovoljno vatrogasno društvo koje je spremno da se uključi u sve aktivnosti.

Nadležni organi vrše redovno kontrolu poštovanja naredbi i predloženih mera od strane Republike.

Na osnovu naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji RS i dopisa Privredne komore, izvršena je distribucija obrazaca Potvrda za kretanje u toku policijskog časa svim privrednim subjektima na teritoriji opštine Topola, uz napomenu da su one privremene do dobijanja konkretnih instukcija.

Ostavite odgovor

Top