Ви сте овде
Насловна > Друштво > TOPOLA: NEDIMOVIĆ POSETIO TERRA OPTIMU

TOPOLA: NEDIMOVIĆ POSETIO TERRA OPTIMU

TERRA OPTIMA DOO NAJBOLJI PRIMER REALIZACIJE IPARD-A

Ovo je danas u Krćevcu kraj Topole izjavio ministrar u Vladi Srbije Branislav Nedimović. On je u pratnji saradnica i saradnika i direktorke Uprave za agrarna plaćanja Biljanom Petrović a nakon obilaska poslovno-skladišnog prostora odnosno objekta hladnjače izjavio da Topola i Srbija treba da se ponose realizacijom sredstava iz IPARD programa čiji je korisnik Terra optima.

Ovo preduzeće osim što je ispoštovalo sve stavke koje je preuzela u ugovornim obavezama izvozi jabuke na prostor ne samo Evropske Unije i Ruske Federacije, već i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije i Malezije.

Ove godine u planu su još veće subvencije kada su u pitanju IPARD programi”, najavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i naveo da će poljoprivrednicima biti dostupno oko 225 miliona evra i biće podržano više od 150 projekata na teritoriji Srbije.

“Ako prodajete sirovinu zarada je minimalna, ali ako uložite sredstva u izgradnju objekta poput hladnjače koju je izgradila porodica Jokić, mogućnost za profit je mnogo veća. Ovo jedan od pet projekata koji će biti realizovani, a da je povraćaj sredstava oko 50 odsto.”Nije lako, ali je moguće uspeti i to naročito u mestu koje je bogom dano za bavljenje voćarstvom, kao što je Topola gde imate preko 3.000 hektara pod različitim sortama”, rekao je Nedimović.

On je pozvao sve poljoprivrednike da konkurišu i pokušaju.

Ministar je podsetio da se na teritoriji Topole radi na sistemu za navodnjavanje sela Blaznava, Vinča i Plaskovac, da je regulisana i modernizovana protivgradna zaštita automatizacijom centra na Bukulji, daju se subvencije i naveo da su to najbolji uslovi koje su poljoprivrednici ikada dobili na ovom prostoru.

U hladnjaču je investirano 215 miliona dinara, a sredstvima IPARD-a ostvaren je povraćaj od 107 miliona dinara.
„Ova hladnjača od velikog je značaja za našu buduću proizvodnju jer kad imamo ovakav prostor u kom skladištimo jabuke, možemo da biramo trenutak kada ćemo je ponuditi na tržištu, ali i ispuniti zahtevne uslove čuvanja voća namenjenog izvozu na evropsko i svetsko tržište. Ovo je šansa i za zaposlenje meštana jer je posao u hladnjači dobilo 35 ljudi” rekao je okupljenim novinarima Miloš Jokić vlasnik kompanije “Terra Optima” iz Krćevca kod Topole.

U razgovoru sa direktorkom Uprave za agrarna plaćanja Biljanom Petrović, Peđa Filipović direktor naše medijske kuće i vlasnik agencije za pružanje računovodstvenih usluga i konsalting je rekao: “Poštovana Biljana na osnovu analize 2020.godine i poslovanja mojih klijenata, pre svega poljoprivrednih gazdinstava fizičkih lica u sistemu PDV, želim da pohvalim efikasnost Vaših saradnica i saradnika koji su profesionalnim pristupom i visokim stepenom ažurnosti, sproveli u delo isplate subvencija na osnovu kupovina nove opreme i sredstava koja se odnose  na podsticaje za premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja. Po osnovu povraćaja sredstava za osiguranje useva moji klijenti su u toku 2020 godine dobili 18.500.000,00 dinara, a po osnovu drugih podsticaja 21.000.000,00 dinara.Pozivam Vas i ministra Nedimovića da sa Vašim saradnicama i saradnicama budete gost u radnoj poseti nekog od 32 PG koji svoje zasade imaju na teritoriji:Topole, Kragujevca, Smederevske palanke, Velike plane, Beograda i Koceljeva.

 

foto:NOVINicE

 

Ostavite odgovor

Top