Ви сте овде
Насловна > Шумадија > ТОПОЛА МЕДИЈСКИ ФОРУМ 2019

ТОПОЛА МЕДИЈСКИ ФОРУМ 2019

ТОПОЛА – МЕДИЈСКИ ФОРУМ 2019.

НОВИНАРИ ПРОТИВ ДЕПОПУЛАЦИЈЕ

 • Форум је подржан од стране Министарства културе и информисања.

Стручни скуп представника медија о теми:  „Депопулација становништва Србије – стоп за белу кугу и исељавање“ у програмима локалних и регионалних медија“

                                                                                                 ОДЛУКА

ЖИРИЈА О ДОБИТНИЦИМА НАГРАДЕ „ДР МАРКО МЛАДЕНОВИЋ“ ЗА МЕДИЈСКИ     ДОПРИНОС БОРБИ ПРОТИВ ДЕПОПУЛАЦИЈЕ У СРБИЈИ ЗА 2019. ГОДИНУ

Жири у саставу: др Зоран Јевтовић, др Мирко Милетић и Александар Аврамовић прегледао је све приспеле радове и, разменом електронске поште, дана 28. и 29. октобра 2019. донео следећу Одлуку:

I. У овогодишњој просечној конкурсној конкуренцији, издваја се неколико професионално урађених прилога, од избора и начина обраде тема, преко коришћених наративних техника и фабула, до мајсторских сенчења приче и јасног преношења комуникационих и друштвених вредности поруке.

Додељују се четири равноправне награде – за медијски допринос борби против депопулације у Србији, које се састоје од плакете и 15.000 динара и добиће их:

 1. Ратко Бечки, Краљево, за ТВ репортажу: Дечји сокак“

У ТВ продукцији, прилог „Дечји сокак“, Ратка Бечког, емитован у Јутарњем дневнику, РТС, 24.10.2018. године, је сјајна, ведра и топла репортажна минијатура о уличици у селу Самаила, крај Краљева, у којој детињство проводи 40-ак малишана. Док весела граја одјекује са свих страна – можда је и најбоља порука како би кампања за коју се залажемо требало да изгледа. Уместо великих политичких слогана, програма, изјава или обећања, репортер и сниматељ камером и микрофоном региструју живот који пулсира у непосредном окружењу. Све је са мером, укусом, без трунке (могуће) егзалтације, на пример у сегменту када саопштава како „у једном сокаку… има 11 домаћинстава са троје и више деце…“. Седморо саговорника шаљу поруку о селу које је постало тесно за оволики број младих, али и бригама месне заједнице да проширењем обданишта и изградњом спортских терена помогне да им детињство протекне у играма и радостима. Последњи кадар и стенд ап репортера такође симболични, са малишанима и њиховим предлогом за назив улице.

 1. Владимир Лојаница, Ужице, за новински прилог: Прогнозе ништа не значе ако желимо дете,  Блиц, 7.1.2019.

„Валентина и Душан су водили борбу дугу 12 година, а мала Сунчица је њихова највећа победа.“

Симболички снажна прича о упорности и пет покушаја вантелесне оплодње Валентине Пузовић из Ужица и истрајности супруга Душана у заједничкој жељи за потомством. Сунчица је била прва беба рођена у 2018. години у ужичком породилишту али и истинско охрабрење за бројне парове који планирају проширење породице на овај начин. Непотребни детаљи успоравају драматичан ток приче, (појава полипа или доживљени побачај), јер би укупан ефекат без њих био далеко снажнији. Фотографије као илустрације одличне, а порука које извире из укупног садржаја у духу је нашег пројекта – ако се борба за потомство не води упорношћу, онда ћемо у њој бити поражени!

 1. Слађана Тасић, Врање, за новински прилог: „Нешићи, најбројнија породица са југа Србије“, Информер, 3.5.2019

Професионално обрађена тема о великој породици из Врања, која је за васкршње празнике добила малог Вукана, као једанаесто дете. Иако се у њиховом дому сваког јутра меси девет векни хлеба, а ручак „прави у великом војничком лонцу“ отац породице и даље нема стални посао, без обзира што је квалификован за машинска занимања. Оно што издваја укупан квалитет текста је његова опремљеност, где уз прелепу фотографију иде и врло информативан антрафиле у којем се саопшштавају подаци о пет најбројнијих породица у Србији.

 1. Душица Тасић, Београд, за ТВ репортажу:   „Павличине – село без људи“

Прилог „Павличине – село без људи“, Душице Тасић, емитован у Београдском програму РТС-а, 23.7.2018. године, такође заслужује високу оцену. На падинама Чемерника, у селу Павличине, у општини Црна Трава на надморској висини од око 1.200 метара некада је живело стотинак домаћинстава, смештених у 80-ак кућа. Данас, брачни пар Сотир и Мирка Миловановић самује у јединој настањеној кући, док за сеоску славу и у летње дане село оживи. Оронула сеоска школа и у коров зарасло игралиште неми су споменици пропадања наших села, а неколико кокошака и четири овце трагови сточарстава по којем је некада читав крај био препознатљив. Последња беба рођена је пре 40 година, тако да младих нема. Урасли путеви, папрат и куће које се не виде свакодневница су овог места. „Није све до путева – има нешто и до људи“, закључује новинарка. Искрена, животна и литерарно надахнута прича о пропадању и нестајању српског села.

Овакве, добро урађене, репортаже, социјално-путописног садржаја, итекако су потребне да упозоре и подстакну (нагнају) на делање, а ово туче као маљем, поготово што већ имамо хиљаде таквих трагичних примера.

II. Посебну награду – за изузетан медијски допринос  у борби против депопулације у Србији добија Бранко Станковић из Београда за ТВ серију: „Квадратура круга“, која се емитује на РТС 1.

Награда се, такође, састоји од плакете и новчаног износа од 15.000 динара.

У осамнаестој години емитовања, када се приближава бројци од девет стотина издања, „Квадратура круга“ више није само изузетан ТВ магазин, већ хуманитарни пројекат који је досегао највише стандарде професије и друштвене одговорности медија. Одавно нема сумње да је овај резултат проистекао из професионалне и, још више, личне племените мисије аутора Бранка Станковића.

У много чему, Станковићева емисија представља целовит одговор на вапај професора Марка Младеновића да се медији, а посебно телевизија, укључе у борбу против претећег биолошког нестанка српског народа, те је Бранко и због тога заслужио да понесе награду која носи име једног од првих бораца против депопулације у Србији.

III. Жири додељује и  ПЛАКЕТУ-ПОХВАЛУ за колективну редакцијску посвећеност и примерне резултате у обради тема из сфере овог конкурса.

Ово признање добија Редакција РТВ „Коперникус“ из Јагодине, а заслужили су га репортери: Јелена Лукић, Дејан Милошевић и Душан Милетић.

Редакција је и ове године  за конкурс доставила низ коректно урађених информативних прилога из дневне продукције:

 • „Завршна приредба предшколске деце у Јагодини“,
 • „Шарена трка у Параћину“,
 • „Промоција хуманих вредности у јагодинском вртићу“,
 • „Прикупљање помоћи за Калину у Јагодини“,
 • „Предавање о трафикингу у јагодинском вртићу“,
 • „Посета јагодинског вртића Герентолошком центру“,
 • „Отворен реконструисан вртић у Свилајнцу“,
 • „Ново дечије игралиште у излетишту Поток“,
 • „Малишани из вртића посетили музеј у Ћуприји“,
 • „Дечији маскенбал у Јагодини“,
 • „Дечији карневал у Параћину“,
 • „Акција особа са инвалидитетом: сви смо равноправни у Јагодини“.

С обзиром да не постоји награда за континуитет у извештавању о нашој теми, онда ова редакција заслужује посебну похвалу.

IV Жири овим саопштењем похваљује и Жељка Дулановића из Нове Вароши, аутора новинског прилога: „С Албанком свио гнездо“, Варошке новине, 23. Новембар 2018.

Реч је о фото-репортажи о 45-огодишњем Радосаву Тимотијевићу и његовој 33-огодишњој супрузи из Скадра, која је удајом пристала на живот у беспућу. У антрафилеу је назначено да то није изолован случај, већ један од пет бракова који су Нововарошанима донли осам малих суграђана.  Антипод већ прихваћеном наративу о младима који са села беже у град, али и горки укус кроз причу о условима у којима Тимотијевићи данас живе, без пута, само са старцима као суседима.

Чланови Жирија ће ову одлуку својеручно потписати дана 8. 11. 2018. у Тополи.

Медијски форум ће се одржати у петак, 8. новембра 2019. године у семинар сали Хотела „Опленац“, Опленачка бб у Тополи, почев од 10.30.

У раду скупа учествоваће Александар Гајовић, државни секретар Министарства културе и информисања.

Домаћин и организатор скупа је Радио  iFM Топола-Опленац.

Други медијски форум: „Др Марко Младеновић“ Топола, је део пројекта у оквиру  суфинансирања пројеката организовања и учешћа на стручним,научним и пригодним скуповима,као и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области јавног инаформисања у 2019.години који је подржало Министарство културе и информисања.

Ostavite odgovor

Top