Ви сте овде
Насловна > Друштво > Topola dobila još jedan legat

Topola dobila još jedan legat

Danas (sreda 24.11.2021.godine) je Topola dobila bibliotečki legat Dragomira M.Acovića.

Nakon reči dobrodošlice Dragana Reljića upravnika Zadužbine Kralja Petra I, prisutnima su se obratili Preosvećeni episkop Šumadijski Jovan i akademik Matija Bećković član krunskog saveta.

Legat se nalazi na spratu Karađorđeve kasarne gde posetioci mogu pogledati prvu u nizu tematskih izložbi knjiga i publikacija iz legata. Tema ove izložbe je heraldika.

  

Dragomir Acović  je srpski i jugoslovenski arhitektaheraldičar, član krunskog veća i predsednik krunskog saveta. Godine 1991, sa još jedanaest intelektualaca osnovao je Srpsko društvo za heraldiku, genealogiju, veksilologiju, i faleristiku „Beli Orao“. Dugi niz godina bio je predsednik, glavni herold i ko-predsedavajući Registra grbova i urednik „Stematografije“, a danas je počasni predsednik. Takođe je član je Američkog Društva za ordene i medalje, Društva za proučavanje ordena i medalja Ujedinjenog Kraljevstva, Švajcarskog falerističkog društva, Unije nemačkih falerista (BDOS) i heraldičkih društava Engleske, Ukrajine i Rusije. Član je Evropskog društva kulture.

Acović je uradio heraldičku reviziju grbova Beograda, zastavu Beograda, grbova pet beogradskih opština; gradova: Niša, Prijepolja, Budve, Bijeljine, Mionice, Kragujevca, Jagodine, grb Topole i dr.

Video prilog sa otvaranja možete pogledati na našem youtub kanalu i na stranici Topola(Oplenac).

foto:(P.F)

Ostavite odgovor

Top