Ви сте овде
Насловна > Друштво > Team building i ostale belosvetske trice

Team building i ostale belosvetske trice

Uvek kad pokrenu pitanje team buildinga nasmejem se i setim Marka Nikolića u ulozi Gige iz “Boljeg života”. Povratka iz Soluna i preznojavanja na granici. To je barem team building na balkanski način.
Nisam ubeđena da kolegijalni duh jača prilikom posete prodavnicama i jurcanja između štendera i polica sa izloženom robom. Ili u duty-free shop-ovima dok zajedno birate parfeme. Šta da očekujem? Da mi koleginica pomogne oko nadjačavanja konkurencije za poslednji par čizama na sezonskom sniženju? Ne verujem ni da jača tokom prejedanja nad korporativnim švedskim stolovima. Ili ispijanja buteljki i čokančića.
‘Vatanje u kolo prilikom proslava jubileja ili sportske igre, to ima smisla. Treba usaglasiti ritam. Pobediti sujetu. Sarađivati sa ljudima koji baš nisu toliko dragi. Mada ako se niste izveštili u tome na porodičnim okupljanjima još daleko pre početka poslovne karijere, džaba vam bilo.

Timski duh jača samo i ekskluzivno kada vam para leti iz ušiju, a i dalje čuvate pribranost i kontrolu nad jezikom. Kad nailazite na prepreke koje svakodnevno menjaju pravac i prvobitno dogovoreni plan rada. U situacijama kad ništa ne ide kako ste predvideli, ako sednete, napravite reorganizaciju i preslišate prioritete. Uz konsultaciju sa timom. E to je jačanje kolegijalnih veza. Ako ne umete da uradite SWOT analizu u datom trenutku, nema tog keteringa ili para italijanskih cipela koje će vam pomoći.

Nažalost, veze sazrevaju samo kad su okolnosti nepovoljne. Tim oseća i vidi da li ste deo celine ili ometajući faktor. Koliko god da samostalno obavljamo svoj deo posla, da težimo ka nezavisnosti, uvek smo upućeni na druge. Timski rad je način da razvijemo empatiju i prihvatimo različitost. U praksi.

Na kraju krajeva, nije bitan ishod. Ni da li je pobeda ili poraz. Uvek je lekcija i iskustvo. Ako ste osetili da imate svi isti cilj, to je taj duh koji gradite. Zaboravićete na ono sto vam se isprečilo na putu brzo, ali nećete zaboraviti da ste svi bili zajedno. A posle možete na pivo i kobaje. Tek tad imaju smisla. Videćete da vam ne treba šampanjac ili išta posebno. Jer poseban može da bude samo čovek i njegov lični osećaj zajedništva.

Autorka teksta: Maja Đorđević
Autor fotografije: Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top