Ви сте овде
Насловна > Projekti > Вести за ОСИ > Svetski poznate osobe sa invaliditetom

Svetski poznate osobe sa invaliditetom

Osobe sa invadilitetom (OSI) iz sveta umetnosti, bilo da se radi o glumcima, muzičarima, slikarima ili drugim umetnicima, imaju značajan doprinos u svojim oblastima i često postaju izvor inspiracije. Evo nekoliko poznatih ličnosti iz sveta umetnosti koje su imale ili imaju invaliditet:

 1. Frida Kahlo: Mehička slikarka, Frida Kahlo, bila je jedna od najpoznatijih umetnica 20. veka. Slikala je autoportrete i druge slike koje su odražavale njene fizičke i emotivne izazove, uključujući i teške povrede koje je pretrpela u saobraćajnoj nesreći.
 2. Stephen Hawking: Iako je Stephen Hawking bio fizički hendikepiran zbog ALS-a (amiotrofične lateralne skleroze), on je bio jedan od najistaknutijih teoretskih fizičara i astrofizičara. Njegova knjiga “Kratka istorija vremena” postala je bestseler.
 3. John Callahan: Američki crtač i karikaturista John Callahan bio je kvadriplegičar. Njegove crteže odlikuje crni humor, a postao je poznat po svom nekonvencionalnom i provokativnom pristupu.
 4. Itzhak Perlman: Virtuoz na violini, Itzhak Perlman, ima invaliditet nogu, ali je postao jedan od najpoznatijih i najcenjenijih violinista u svetu klasične muzike.
 5. Gabrielle Giffords: Iako je Gabrielle Giffords poznata kao političarka, njen suprug, Mark Kelly, je astronaut, a ona je postala poznata nakon što je preživela pucnjavu u kojoj je pretrpela teške povrede mozga.
 6. Harriet McBryde Johnson: Američka spisateljica i aktivistkinja, Harriet McBryde Johnson, bila je osoba sa spinalnom mišićnom atrofijom. Borila se za prava osoba sa invaliditetom i napisala je memoare “Too Late to Die Young”.

Ove ličnosti nisu samo postigle izuzetne uspehe u svojim oblastima, već su i otvoreno delile svoje priče o invaliditetu, čime su pružale inspiraciju i podizale svest o izazovima s kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

Kada je reč o pevačima sa invaliditetom, važno je napomenuti da su talenat i popularnost široko rasprostranjeni i da se to može promeniti tokom vremena. Evo nekoliko pevača sa invaliditetom koji su se izdvojili svojim radom.

 1. Stevie Wonder: Legendarni američki pevač i tekstopisac, Stevie Wonder, koji je od rođenja slep, jedan je od najpoznatijih i najuticajnijih izvođača u muzičkoj industriji. Osvojio je brojne nagrade, uključujući i više Oskara.
 2. Andrea Bocelli: Italijanski tenor i pevač, Andrea Bocelli, ima vizualni invaliditet od detinjstva. Poznat je po izvođenju klasične muzike, opere, ali i popularnih pesama.
 3. Dame Evelyn Glennie: Škotska bubnjarka i multiinstrumentalistkinja, Dame Evelyn Glennie, je gluva od adolescencije. Njeno majstorsko umeće na bubnjevima je impresivno, a osvojila je brojne nagrade za svoj rad.
 4. Tony Meléndez: Američki pevač i gitarista rođen bez ruku, Tony Meléndez je postao poznat po svom muzičkom talentu. On svira gitaru koristeći stopala i postao je inspiracija mnogima.
 5. Christy Brown: Iako nije bio profesionalni pevač, Christy Brown bio je irski slikar i pesnik s cerebralnom paralizom. Njegov život i rad postali su poznati kroz autobiografiju “Moja levica noga”.

  Nick Vujicic  je motivacioni govornik srpskog porekla, autor iz Australije, poznat po svojoj inspirativnoj životnoj priči i radu u oblasti motivacije i duhovnosti. On je rođen 4. decembra 1982. godine u Melburnu, Australija, bez ruku i nogu, što je retka genetska anomalija poznata kao tetra-amelija.

  Uprkos svojim fizičkim izazovima, Nick Vujičić je postao poznat po svojoj energičnoj i pozitivnoj životnoj filozofiji. On je putovao širom sveta, održavajući motivacione govore i deljenje svoje priče sa milionima ljudi. Kroz svoj rad, Nick podstiče ljude da prevaziđu svoje izazove, ojačaju svoj mentalni sklop, i žive život pun potencijala.

  Pored motivacionih govora, Nick Vujicic je i autor nekoliko knjiga, uključujući “Život bez ograničenja” (Life Without Limits) i “Bez granica: Odvažan život” (Unstoppable: The Incredible Power of Faith in Action). On takođe ima udruženje “Life Without Limbs” (Život bez udova), koje se bavi pružanjem podrške osobama sa invaliditetom i širenjem pozitivnih poruka širom sveta.

  Nick Vujicic je postao prepoznatljivo lice u oblasti motivacije i inspiracije, a njegov život i rad služe kao podsticaj za mnoge ljude širom sveta.

  Autor teksta:Dijana Čolaković Filipović

  medijski sadržaj broj:19

  foto izvor:Stevie Wonder. Popperfoto/Getty

   

  Naziv projekta:“VESTI ZA LAKŠI I LEPŠI ŽIVOT OSI”

  Glavni i odgovorni urednik:Predrag Filipović

  Nosilac projekta:Medijska kuća I FM Topola, portal NOVINicE

Ostavite odgovor

Top