Ви сте овде
Насловна > Друштво > Svetski dan planete-Ala je lep ovaj svet

Svetski dan planete-Ala je lep ovaj svet

Ala je lep
Ovaj svet,
Onde potok,
Ovde cvet,
Tamo njiva,
Ovde sad,
Eno Sunce,
Evo hlad!
Tamo Dunav,
Zlata pun,
Onde trava,
Ovde žbun,
Slavuj pesmom
Ljulja lug.
Ja ga slušam
I moj drug.

Jovan Jovanović Zmaj

Svake godine, 22. aprila, zajednica širom sveta obeležava Svetski Dan Planete Zemlje, dan posvećen promociji ekološke svesti i očuvanju naše dragocene planete. Ovaj dan služi kao podsetnik na važnost brige o okolini i ujedinjuje ljude širom sveta u naporima da sačuvaju našu planetu za buduće generacije.

Osnovan 1970. godine, Svetski Dan Planete Zemlje postao je globalni pokret koji podstiče aktivnosti usmerene ka zaštiti životne sredine. Kroz godine, ovaj dan je postao simbol borbe za održivi razvoj, smanjenje zagađenja, očuvanje prirodnih resursa i podizanje svesti o klimatskim promenama.

Ove godine, tema Svetskog Dana Planete Zemlje je “Planeta protiv plastike”, naglašavajući važnost obnove ekosistema i stvaranje održivih zajednica. Kroz različite akcije poput sadnje drveća, čišćenja prirode, smanjenja emisije ugljen-dioksida i promocije obnovljivih izvora energije, ljudi širom sveta doprinose očuvanju našeg jedinog doma.

Ovogodišnji Svetski Dan Planete Zemlje poziva nas da razmislimo o našim postupcima i preduzmemo korake ka stvaranju zdravije i održivije budućnosti. Svako može doprineti očuvanju planete Zemlje kroz male promene u svakodnevnom životu, poput smanjenja upotrebe plastike, štednje vode i podrške lokalnim inicijativama za zaštitu životne sredine.

Danas, dok obeležavamo Svetski Dan Planete Zemlje, setimo se važnosti očuvanja našeg planeta i obaveze prema budućim generacijama. Kroz zajednički napor i angažovanje, možemo stvoriti bolju budućnost za sve nas i za našu dragocenu planetu Zemlju.

Naša medijska kuća i FM iz Topole ističe se kao moćan promoter očuvanja prirode kroz naš portal Novinice i IFM radio. Trudimo se da istaknemo lepotu prirode kroz fotografije, video snimke i tekstove, naglašavajući pejzaže, florom i faunom naše zemlje i država koje posećujemo. Svaka slika ili video snimak pažljivo beleži prirodne lepote, ističući njihovu jedinstvenost i raznolikost.

Nadamo se da naša posvećenost očuvanju prirode kroz edukaciju i podizanje svesti inspiriše i motiviše našu publiku da se angažuje u zaštiti životne sredine. Uz to, aktivno učestvujemo u ekološkim inicijativama, podržavajući događaje poput čišćenja prirodnih područja, sadnje drveća i edukativnih kampanja o recikliranju i smanjenju zagađenja.

Naš portal i radio takođe promovišu održivi turizam koji poštuje i štiti prirodu. Objavljujemo članke o ekološki prihvatljivim putovanjima, ekoturističkim destinacijama .

Takođe, ističemo inspirativne priče o ljudima koji se ističu u očuvanju prirode. Ove priče o hrabrim pojedincima, organizacijama i lokalnim zajednicama koje se bore za zaštitu prirode motivišu našu publiku da preduzme akciju.

Kroz objektiv naših medija, svakodnevno svedočimo lepoti i ranjivosti naše planete. Svaka fotografija, svaki tekst, svaki video snimak, ne samo da nas podseća na njenu neprocenjivu vrednost, već i postavlja pitanje naše odgovornosti. Naša Zemlja je dom koji delimo sa milionima drugih vrsta i budućim generacijama. Sada je vreme da se probudimo, da preuzmemo aktivnu ulogu u zaštiti prirode i da se odupremo uništavanju životne sredine. Ne možemo više dozvoliti sebi luksuz nebrige. Vreme je da delamo, da promenimo svoje navike, da budemo glas prirode koja ne može da govori. Naša planeta je naš dom, naša odgovornost. Budimo generacija koja je stala u odbranu prirode i ostavila je u nasleđe sledećim generacijama u boljem stanju nego što smo je zatekli.

 

tekst i foto; Pedja Filipović ( foto 1 Skala Furka  Grčka, foto 2 Rudnik, foto 3 Alanja Turska, foto 4 Vodice Zlatibor, foto 5 Skala Furka Grčka)

Ostavite odgovor

Top