Vi ste ovde
Naslovna > CORONA - COVID 19 > ŠTA NAKON ISTEKA PORODILJSKOG BOLOVANJA

ŠTA NAKON ISTEKA PORODILJSKOG BOLOVANJA

Mame se po isteku porodiljskog bolovanja ipak vraćaju na posao

Nakon saopštenja Vlade Republike Srbije o produžetku isplata na osnovu prava o socijalnim davanjima, dobili smo i zvaničan odgovor Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kojem je naznačeno da se mame nakon završetka porodiljskog bolovanja ipak vraćaju na posao.
Na naše pitanje šta da rade mame kojima ističe porodiljsko – da li se vraćaju na posao ili im se produžava bolovanje do daljnjeg? Posebno imajući u vidu to da vrtići ne rade i da ipak imaju i dalje jako malo dete u kući. Dobili smo sledeći odgovor

Zakonom o radu utvrđena je dužina trajanja porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta (365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i svako naredno dete).

Protekom navedenog perioda zaposlene majke vraćaju se na rad ili koriste godišnji odmor.

Imajući  u vidu uzrast dece (mlađa od 12 godina) mere prevencije širenja zaraze COVID–19  virusom, smatramo da Preporuku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za organizovanje rada u javnim upravama i državnim institucijama treba primeniti i na poslodavce u privatnom sektoru,  ukoliko to dozvoljava delatnost poslodavca.

IZVOR:PORTAL bebac.com

Ostavite odgovor

Top