Vi ste ovde
Naslovna > Stari postovi > Slava i dan opštine Topola

Slava i dan opštine Topola


Topola je na svečan način obeležila Dan opštine, 21. septembar – Malu Gospojinu koju slavi i hram Rođenja Presvete Bogorodice u Karađorđevom gradu. Svetu Arhijerejsku liturgiju, u prisustvu vernika, služio je Šumadijski episkop gospodin Jovan, uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije i crkveni hor „Oplenac“. Po završenoj liturgiji ispred zgrade Opštine je presečen slavski kolač. Svečana sednica Skupštine opštineOpština Topola održana je u gradskoj bioskopskoj dvorani. Uz pozdravni govor predsednika Skupštine opštine i narodnog poslanika Dragana Jovanovića, predsednik opštine Dragan Živanović uručio je nagrade “Rođenje Presvete Bogorodice” i “Zahvalnice”. Prisutne je u ime gostiju pozdravio Žikica Nestorović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Opština TopolaU svom tradicionalnom obraćanju gostima, odbornicima Skupštine opštine i građanima, Dragan Jovanović je istakao šta je to što je najvažnije što je urađeno u prethodnih godinu dana i koji su planovi u narednom periodu. Posebno je podvukao konačnu realizaciju programa gasifikacije opštine i najavio puštanje gasa već početkom narednog meseca, tako da će pravna i fizička lica, ukoliko žele, moći da računaju na dodatan izvor energije. Put Topola-Kragujevac, dužine 35 kilometara, naveo je kao izuzetno bitnu investiciju u narednom periodu. Takođe, predsednik Skupštine opštine je najavio i izgradnju nove NIS-ove benzinske stanice, što će omogućiti izgradnju kružnog toka na potezu Dom zdravlja – NIS-ova pumpa – autobuska stanica. Pružanje pomoći PIK „Oplencu“ je, po njemu, od velike važnosti kako bi do kraja realizovali investiciju u Topoli. Najavio je i završetak zgrade dnevne bolnice u kojoj će biti smešten novi Dom zdravlja i odeljenje hitne pomoći. U svom izlaganju nije zaboravio ni proširenje vodovodnih izvorišta, dalju izgradnju lokalnih puteva, brigu o deci i najstarijima koja se realizuje preko projekata Evropske unije. Privatizaciju livnice u Topoli, Jovanović očekuje do 31. oktobra. Pomenute planove smatra vrlo realnim i ostvarljivim.

Državani sekretar Žikica Nestorović je preneo čestitke ministra Ružića i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave povodom krsne slave. Preneo je građanima i veoma važnu i lepu vest prema kojoj će resorno Ministarstvo sa 4 miliona dinara iz budžetskog fonda od igara na sreću podržati Opštinu Topola i njene građane u saniranju štete na poljoprivrednim kulturama nastalim u poplavama. Očekuje se da će za par nedelja biti spreman i potpisan ugovor nakon čega će se sredstva sliti u gradsku kasu. Nestorović je rekao i da je Ministarstvo otvoreno i za druge vidove pomoći i podrške, a pre svega u reformama i promenama kroz koje svi prolazimo kako bi se stvorila efikasna državna i lokalna uprava.
Nakon pozdravnih govora usledilo je uručenje nagrada. Povelje “Rođenje Presvete Bogorodice” i “Zahvalnice” se dodeljuju zaslužnim pojedincima i kolektivima za doprinos u razvoju opštine Topola. Uručio ih je, kao što smo već rekli, predsednik opštine Dragan Živanović.

Povelje “Rođenje Presvete Bogorodice” dodeljene su:

Rasimu Ljajiću ministru trgovine, turizma i telekomunikacija RS (zbog neodložnih obaveza u Vladi RS nije bio prisutan. Nagrada će mu biti uručena u okviru Oplenačke berbe), Ljubiši Nedeljković, pezioneru iz Topole i Radovanu Gavriloviću, privredniku iz Vinče.

“Zahvalnice” Opštine Topola dodeljene su:

Ivanu Vujičić, direktoru Direkcije za kapitalnu izgradnju Bloka ,,Promet“ NIS; Rukometnom klubu ,,Karađorđe“ Topola; Milici Lazarević, studentu iz Kloke; Fudbalskom klubu ,,Akademija fudbala Duljaj“ iz Topole; Živku Vukajlović, službeniku Opštinske uprave opštine Topola; Aleksandru Aleksić, veroučitelju iz Topole; Nataši Simić, radniku Policijske stanice u Topoli, Radi Petrović, frizeru iz Topole; Posthumno Ivici Radivojević iz Gornje Trnave.

U ime nagrađenih skupu su se obratili Milica Lazarević i Ivan Vujičić. Kulturno umetničkim programom predstavili su se mladi virtuoz na harmonici Aleksandar Ranković i KUD “Oplenac”.
Obrazloženje nagrada:

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija RS je iskazao posebno razumevanje za sve što Turistička organizacija uz svesrdnu pomoć opštine Topola radi na unapređenju turizma, kao privredne razvojne grane Opštine. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunakcija je i finansijski podržalo projekte Turističke organizacije u poslednjih 5 godina sa preko 30 miliona dinara. Neiscrpna snaga i želja ministra Ljajića da se u Topoli desi nešto novo i funkcionalno i donese brži razvoj ne samo Topoli već i čitavoj Srbiji, njegove posete Topoli, podrška manifestaciji Oplenačka berba, ukazana čast da otvori manifestaciju, bude njen gost i lično doživi berbu, dali su Turističkoj organizaciji dodatnu snagu da projekte dovede do kraja.

Ljubiša Nedeljković je rođen 9.03.1952. godine. Posle završene Gimnazije u Topoli diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu. U Srenjoj školi ,,Kralj Petar I“ u Topoli počeo je da radi 1981. godine. Od 2001. godine pa do odlaska u penziju 2017. godine obavljao je dužnost direktora škole. Većinu radnika trenutno zaposlenih u školi lično je primio u radni odnos i uvek im je pomagao u obavanju svojih zadataka. Tokom svog rada ostvario je izuzetne rezultate kroz otvaranje novih radnih mesta, novih obrazovnih profila, donacije koje je škola ostvarila od domaćih i stranih donatora.

Radovan Gavrilović, privrednik iz Vinče je rođen 1974. godine u porodici naprednih poljoprivrednih proizvođača iz Vinče. Zaršio je srednju školu u Topoli i nastavio da se bavi proizvodnjom voća za tržište na porodičnom gazdinstvu u Vinči. Jedan je od osnivača Zemljoradničke zadruge ,,Agrokooperativa Domaćin“ koja je osnovana 2003. godine, ali se 2010. godine osamostalio i osnovao porodično privredno društvo za otkup, proizvodnju, doradu, pakovanje i promet svežeg voća i povrća ,,Rado-fruit“ d.o.o. u okviru koga je u Vinči izgradio hladnjače kapaciteta 1500 tona. Na tržište plasira rashlađeno, kalibrirano i paletirano sveže voće u savremenoj ambalaži. Jedan je od najznačajnijih izvoznika svežeg voća iz Srbije. Najveće količine izvozi u Rusiju, Nemačku, Litvaniju i Sloveniju. Svojim uspešnim poslovanjem dao je značajan doprinos ekonomskom razvoju Topole i unapređenju agrobiznisa i uslova života na selu.

Ivan Vujičić je rođen 26 maja 1977. godine u Beogradu. Sa najvećim uspehom stekao je naziv magistra nauka iz oblasti finansijskog i bankarskog menadžmenta na Beogradskom univezitetu. Od aprila 2014. godine nalazi se na mestu direktora Direkcije za kapitalnu izgradnju Bloka ,,Promet“ zadužen za pripremu i realizaciju investicionih projekata. Uskoro će se navršiti čitava jedna decenija u kojoj je Naftna industrija Srbije prisutna i daje svoj veliki doprinos negovanju tradicije i kulture – manifestacionog turizma i Oplenačke berbe, kao jednog od pokretača razvoja opštine Topola. Svojim ličnim angažovanjem g-din Vujičić je izgradio profesionalne i prijateljske kontakte sa meštanima naše Opštine i ličnim primerom dokazao da uspeh u svakom poslu zavisi od ljudi kojima je posao poveren. Tokom prethodnih godina ostvario je veoma uspešnu saradnju sa predstavnicima Opštine Topola. Realizacijom projekta izgradnje novog kompleksa stanice za snabdevanje gorivom u Topoli ova saradnja će biti i krunisana.

Rukometni klub ,,Karađorđe“ iz Topole osnovan je 1975. godine. Tokom 42 godine postojanja Klub je zabeležio sjajne rezultate. Poslednje dve godine se mogu sagledati kao možda dve najuspešnije. Naime, za samo dve sezone Klub je napredovao dva stepena takmičenja i od druge Rukometne lige ,,Zapad“ dostigao je da se takmiči u veoma kvalitetnoj i reprezentativnoj super ligi ,,B,, U sezoni 2015/2016 osvojena je titula u već pomenutoj drugoj ligi i to predstvlja drugi zvanični trofer koji je ovaj klub osvojio. U sezoni 2016/2017 klub je u jednoj izuzetno dobroj konkurenciji zauzeo jako dobru poziciju čime se omogućio prolazak i u sledeći rang takmičenja.

Milica Lazarević je rođena 10.11.1994. godine u Kloki. Osnovnu školu završila u Natalincima. Tokom školovanja učestvovala je na opštinskim i okružnim takmičenjima iz oblasti matematike, fizike, hemije i geografije. Nosilac je Vukove diplome. Proglašena učenikom generacije 2009. i 2013. godine. Zvanje poljoprivrednog tehničara stekla u Poljoprivredno -veterinarskoj školi sa Domom učenika ,,Svilajnac“ u Svilajncu. Za svoju školu se takmičila iz nastavnih i vannastavnih oblasti i postigla značajne rezultate iz biologije, matematike, hemije, folklora, ženskog fudbala, stonog tenisa. Poljoprivredni fakultet upisala je 2013. godine na Odseku za voćarstvo i vinogradarstvo. Prosečna ocena tokom studija 10,00. Decembra 2015. godine dobila nagradu za najboljeg studenta druge godine, a marta 2017. proglašena najboljim studentom Poljoprivrednog fakulteta. 2. juna 2017. godine na proslavi 60 godišnjice svoje Srednje škole održala besedu o ljubavi prema selu, voćnjacima i vinogradima i Oplencu.

Fudbalski klub ,,Akademija fudbala Duljaj“ je osnovan 20.8.2009. godine u Topoli i već od prve godine učestvuje u takmičenjima mlađih selekcija. Tokom svih godina ima prosečno oko 65 članova koji vredno treniraju i bave se fudbalom. Već punih 8 godina predstavlja svoju Opštinu i klub na raznim sportskim manifestacijama širom zemlje i Evrope. 2010. godine učestvovali su na turniru u Milanu, gde su zauzeli 4 mesto, zatim su usledila učestvovanja na turnirima u Študgardu, Rijeci, Kapošvaru, San Marinu, Riminiju, Bijeljini, a ove godine su dve selekcije uspšno učestvovale na letnjem turniru u Bugarskoj. Cilj Akademije bio je stvaranje kompletne omladinske škole i isti je sproveden u sezoni 2013-14. godine kada su kao Klub imali sve selekcije od najmađih fudbalera, petlića, pionira, kadeta i omladinaca. Kao dokaz opredeljenja za uvođenje najsavremenije metode rada u razvoju mladih fudbalera je i angažovanje ,,Koerevr Koučing tima Srbija“ 2015. godine. Tokom svih godina rada Akademija je sprovodila razne projekte u čijoj realizaciji su učestvovali i Opština Topola i Sportski savez Topola čije učešće u mnogome olakšava sprovođenje takmičenja u kojima učestvuju, obzirom da tokom godine fudbaleri odigraju preko 50 zvaničnih mesečva.

Živko Vukajlović, službenik Opštinske uprave opštine Topola 29. septembra stiče uslov za odlazak u zaslužbenu penziju. Počeo je sa radom sada već daleke 1980. godine. U više navrata menjao je radna mesta u Upravi. Uglavnom su ta radna mesta bila vezana za rad, komunikaciju i kontakt sa strankama. Na poslu je neprestano do izražaja dolazila njegova savesnost, iskrenost i poštenje. Zakon propisuje 5 vrsta ocena kojima se ocenjuju službenici, najbolja ocena je ,,naročito se ističe“ i ona se određuje službeniku koji je sa izuzetnim rezultatom ostvario utvrđene radne ciljeve i ispunio ustanovljene zahteve radnog mesta, ako se tome doda odnos prema strankama, upravo tu ocenu zaslužuje Živko Vukajlović.

Aleksandar Aleksić je u svom dugogodišnjem radu u učionici sreo preko 1000 dece. Njihovi topli pogledi i srdačni osmesi govorili su više od svake reči. Aleksandar je čovek velikog srca i otvorene duše za svakoga. Svoj rad sa učenicima je oplemenio i u njega utkao svu ljubav prema čoveku i Bogu. Uzvraćeno mu je velikim poštovanjem i ljubavlju od strane učenika. Kolege ga izuzetno cene i podržavaju u njegovom radu. Kreativan je zanimljiv i veoma poštovan međutim, njegov doprinos i rad se ne završava u učionici i školi. Veoma je aktivan u saradnji sa crkvom, privatno je uspešan pčelar. Ima izraženu empatiju za ljude, dobar je sagovornik i savetodavac, pouzdan i pre svega iskren čovek. Svojim zalaganjem zaslužio je ovo priznanje od zajednice u kojoj živi i aktivno radi.

Simić Nataša, iz Topole rođena je 07.06.1971. godine u Aranđelovcu, 1993 godine završila Višu školu unutrašnjih poslova u Beogradu. Od 1994. godine radi u PS Topola, kao stručni saradnik, a od 2006. godine, kao rukovodilac grupe za upravne poslove. Pokazala je izuzetne rezultate u vođenju svih upravnih postupaka vezanih za poslove oružja, pasoša, prijema u državljanstvo RS, prijavno-odjavne službe, vozačkih dozvola, a naročito u tekućoj godini obzirom da je, u PS Topola podneto preko 6000 zahteva za zamenu ličnih karata, uglavnom starih i bolesnih lica. Profesionalno i sa strpljenjem je učestvovala u povećanom obimu posla, a da pri tome nije bilo primedbi niti pritužbi stranaka na njen rad.

Rada Petrović, frizer iz Topole je 46 godina uspešan privrednik i vlasnik frizerskog salona u Topoli. Veliki je donator i rodoljub, mnogima je pružala materijalnu i moralnu podršku u teškim trenutcima. Za vreme bombardovanja u svom improvizovanom salonu u Topoli Rada je okupila kolege i svu zaradu od dva dana poklonili su vojsci koja je branila našu zemlju. Napravila je akciju i prilikom poslednjih poplava koje su pogodile našu zemlju i ponovo okupivši svoje kolege da daju svoj skromni doprinos i pomognu onima kojima je najteže. Pomagala je i bolesne, izbeglice, siromašne, decu bez roditeljskog staranja. Svojoj Opštini doprinosi pružanju svakodnevne usluge svojim građanima, kao i prenoseći svoje znaje na mlade kadrove, od kojih mnogi postaju vrsni majstori u Topoli, a nekolicina i u drugim gradovima Srbije.

Opština Topola Ivica Radivojević je rođen 1971. godine, a preminuo 10. avgusta 2017. godine nakon kraće i teške bolesti. Radio je dve decenije u Opštinskoj upravi opštine Topola, a poslednjih 5 godina u Biblioteci ,,Radoje Domanović“ u Topoli. U mladosti bio je aktivni igrač Rukometnog kluba, a do smrti i predsednik ženskog rukometnog kluba ,,Kolibri“ iz Trnave. Tokom rada u Opštinskoj upravi isticao se kao službenik, a tako je nastavio u Biblioteci i zbog toga omiljen i cenjen, ne samo u kolektivu već i od kolega iz Matične biblioteke u Kragujevcu, ali i od bibliotekara Šumadije i Srbije. Ovaj kulturni i sportski radnik posthumno se nagrađuje za višedecenijski doprinos ugledu opštine Topola.

Izvor:Topola.com

Ostavite odgovor

Top