Ви сте овде
Насловна > Друштво > Sećanje na život i delo Tanaska Rajića-Voljavča 06.06.2024.

Sećanje na život i delo Tanaska Rajića-Voljavča 06.06.2024.

Potomci Tanaska Rajića, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana, organizuju pomen slavnom srpskom junaku Tanasku Rajiću. Ovaj značajni događaj održaće se 06. juna 2024. godine u manastiru svetog arhangela Gavrila u Voljavči, u periodu od 17:30 do 20 časova.

Ceremonija će započeti pomenom Tanasku Rajiću u 17:30 časova, nakon čega će uslediti pozdravna reč organizatora. Program će upotpuniti nastup đaka OŠ “Julijana Ćatić” iz Stragara, koji će svojim nastupom evocirati uspomene na našeg slavnog junaka. Centralni deo večeri biće monodrama “Vetar i zastave” po tekstu Dejana Stojiljkovića, u režiji Milana Milosavljevića. U ulozi Tanaska Rajića predstaviće se talentovani glumac Nikola Šurbanović.

Monodrama “Vetar i zastave” donosi emotivnu i snažnu priču o životu i delu Tanaska Rajića, jednog od najpoznatijih srpskih junaka. Tekst je delo poznatog pisca Dejana Stojiljkovića, dok režiju potpisuje Milan Milosavljević. Nikola Šurbanović, u ulozi Tanaska Rajića, kroz svoj performans oživeće herojsku prošlost i podsetiti nas na značaj sećanja na naše pretke.

Događaj će biti medijski pokriven zahvaljujući podršci medijske kuće IFM i gradskog portala 034, koji će se postarati da svečanost bude adekvatno preneta i dostupna široj javnosti.

Pozivamo sve građane da se pridruže ovom važnom događaju u manastiru svetog arhangela Gavrila u Voljavči i odaju počast Tanasku Rajiću. Zajedno ćemo se prisetiti njegovog doprinosa našoj istoriji i evocirati uspomene na slavnu prošlost.

Kroz život i podvige Tanaska Rajića, jasno je da hrabrost, odanost i predanost mogu izmeniti tok istorije. Rođen 31. januara (11. februara po novom kalendaru) 1754. godine u selu Stragari pod Rudnikom, i poginuo tokom boja na Ljubiću 8. maja (6. juna po novom kalendaru) 1815. godine, njegova priča nije samo priča jednog junaka, već simbol nepokolebljive borbe za slobodu i pravdu. Od rođenja do herojske smrti na bojnom polju, Tanasko je ostavio dubok i neizbrisiv trag u istoriji Srbije.

Njegov nesalomivi duh, koji se ispoljavao kroz vojničke podvige u Prvom i Drugom srpskom ustanku, inspiracija je za generacije koje dolaze. Njegova predanost ideji slobode i hrabrost da se suoči sa svakim izazovom, podseća nas da su vrednosti za koje se borimo neprocenjive.

Tanasko Rajić nije samo junak iz prošlosti; on je večni simbol hrabrosti, odanosti i borbe za pravdu. Njegova priča nas podseća da svako od nas može napraviti razliku ukoliko veruje u svoje ideale i hrabro se bori za njih.

Dok se prisećamo njegovog života i dela, Tanasko Rajić ostaje svetionik nade i inspiracije, podsećajući nas da su hrabrost, odanost i vera u pravdu neprolazne vrednosti koje nas vode ka svetlijoj budućnosti.

tekst:Peđa Filipović

foto:Nebojša Babić

Ostavite odgovor

Top