Ви сте овде
Насловна > Шумадија > Sa Kablara….

Sa Kablara….

Poznato mnogima kao “Srpska Sveta Gora”, planina Kablar i njena okolina su mesto gde je priroda pokazala svoje kreativno umeće na veoma redak način. Ovde ćete doživeti neverovatan pogled nad celom Ovčarsko-Kablarskom klisurom sa vrha Kablara, mesto okićeno mnoštvom manastira, što čini da ovaj kraj po vrednosti stoji odmah iza fruškogorskih manastira. Dozvolite da vas obori osećaj poveznosti sa prirodom dok koračate nesvakidašnjim pejzažima centralne Srbije.

Planina Kablar je svoje utočište pronašla u prirodnom mozaiku koji se nalazi na svega 15km od Čačka i samo 155km od Beograda. To ne predstavlja problem, jer je Čačak dobro povezan, što putevima, što različitim oblicima prevoza sa svim većim gradovima Srbije. Okolina Kablara je obogaćena mnoštvom srednjovekovnih manastira. Čuvara srpske kulture, tradicije i istorije ima svega 11 i nalaze se sa obe strane Zapadne Morave. Među njima se nalazi crkva posvećena Svetom Savi (tzv. Savinje) koja je uzidana u steni. U blizini ove crkve nalaze se čuvene gvozdene prečke ili via ferrata koje predstavljaju “put” za one odvažnije do pećine Turčinovac.

Najviši vrh Kablara iznosi 889m nadmorske visine i do njegovog vrha vode mnoge staze, neke manje fizički zahtevnije neke više. Ali, za one spremnije i u boljoj kondiciji, željne avanture, preporučuju se zahtevnije staze, sa većim usponima. Dakle, zbog specifičnosti terena, ovde se može upražnjavati sve, od bicikliranja, pa sve do ozbiljnog pešačenja i pentranja. Najduža staza iznosi 5km i prelazi se za nekoliko časova uzbudljivog uspona.

(Čačak, brdo Ljubić)

 

tekst i foto:Pedja Filipović

Ostavite odgovor

Top