Ви сте овде
Насловна > Projekti > Vratimo osmeh deci bez roditeljskog staranja > Razlike između haniteljstvo i usvojiteljstva

Razlike između haniteljstvo i usvojiteljstva

Mnogi ljudi ne prave razliku između hraniteljstva i usvojenja.U tekstu koji sledi biće naglašene razlike između ova dva oblika zbrinjavanja dece bez roditeljskog staranja.

Hraniteljstvo je  privremeni oblik zaštite deteta bez roditeljskog staranja. Dete u hraniteljskoj porodici ostaje kraće ili duže vremena- dok se biološka porodica ne rehabilituje da se dete vrati u nju, ili dok se dete ne osamostali ili dok se ne proceni da je u interesu deteta da se primeni neki  drugi, adekvatniji oblik zaštite.

Hraniteljska porodica pre zasnivanja hraniteljstva podnosi nadležnom centru za socijalni rad dokaze o ispunjenosti uslova za obavljanje hraniteljske uloge i prolazi obaveznnu obuku.

Hraniteljstvo nije usvojenje,  deca u hraniteljskoj porodici zadržavaju svoj identitet I imaju pravo da kontaktiraju I održavaju lične odnose  sa članovima biološke porodice

Pri zasnivanju hraniteljstva Centar za socijalni rad sa hraniteljskom porodicom sklapa pismeni ugovor o hraniteljstvu, primaju naknadu za svoj rad a ne platu, jer hranitelji nisu u radnom odnosu.Tokom realizacije hraniteljstva hranitelji sarađuju  sa Centrom za socijalniu rad, koji je smestio dete u porodicu , kao i nadležnim Centrom za porodični smeštaj, vode evidencije o realizciji hraniteljstvu.

Od 2005. godine porodičnim zakoom predviđen je samo jedan oblik usvojenja i to potpuno usvojenje. Usvojenje je najsveobuhvatniji oblik zaštite dece bez roditeljskog staranja. U najboljem interesu deteta je živi u porodici. Pošto ponekad nije moguće da dete odrasta u biološkoj porodici,  zadatak države je da obezbedi detetu drugu porodicu tzv. adoptivnu pili usvojiteljsku porodicu. Potencijalna usvojiteljska porodica, slično kao hraniteljska,  mora da ispuni  određene uslove propisane zakonima, kao i obuku za buduće usvojitelje. Za razliku od hraniteljstva, usvojenje nema privremni karakter. Kada bračni par usvoji dete usvojenjem se stvara veza ista kao između bioloških roditelja i deteta. Usvojenjem se zasniva neraskidiv odnos jednak krvnom srodstvu. Po zasnivanju usvojenja u izvod iz matične knjige deteta se upisuju usvojitelji kao roditelji a dete najčšće dobija njihovo prezime. Usvojenje je oblik zaštite u kome nakon samog usvojenja državni organi više nemaju uvid u način staranja o detetu. Usvojitelji činom usvojenja postaju roditelji, preuzimaju brigu o detetu za koji ne dobijaju  naknadu od države kao hranitelji, niti deca dobijaju naknadu za izdržavanje.

U najboljem interesu svakog deteta je svakako da odrasta u porodici biološkoj i/ili  adoptivnoj , a ukoliko to nije moguće- u odgovarajućoj hraniteljskoh porodici.

Autor teksta:Slavica Đurić Pavlović

fotografije :Peđa Filipović

medijski sadržaj broj:15

Naziv projekta:Vratimo osmeh deci bez roditeljskog staranja

Glavni i odgovorni urednik:Predrag Filipović

Nosilac projekta:Medijska kuća I FM Topola, portal NOVINicE

Ostavite odgovor

Top