Ви сте овде
Насловна > Projekti > Вести за ОСИ > Priča o Zagrljaju 1

Priča o Zagrljaju 1

Priču o Zagrljaju smo započeli sa Slavicom Đurić Pavlović.

“Svoje aktivnosti 2002. godine započeli smo u iznajmljenom prostoru, koji je pružao minimum potrebnih uslova za kvalitetan rad. Problemi sa kojima smo se susreli bili su brojni: nismo imali evidenciju dece, mladih i odraslih sa smetnjama/invaliditetom, nailazili smo na izostanak razumevanja, poverenja i podrške od strane javnog sektora, imali smo nedovoljno iskustva i znanja iz oblasti socijalne zaštite, nedostajala su nam sredstva za finansiranje aktivnosti, aktivnosti smo realizovali u neadekvatnom i nefunkcionalnom prostoru za rad itd.

Na samom početku, aktivnosti smo realizovali u iznajmljenom prostoru, sa nešto inventara uzetog na revers od Osnovne škole ”Karađorđe” iz Topole, uz podršku društvenog sektora Razvojnog programa opštine Topola, koji je u to vreme u Topoli sprovodila Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Radili smo programe obuke naših stučnjaka i volontera za radioničarski rad, obuke za pisanje predloga projekta, prikupljanje sredstava, javno zagovaranje, psihosocijalnu podršku grupama dece i mladih i sl. Aktivnosti sa korisnicima bazirale su se na kreativnim, umetničkim i edukativnim radionicama. Namera nam je bila da se deca koja su pohađala specijalno odeljenje, kao i oni koji nisu bili obuhvaćeni vaspitno-obrazovnim procesom, druže i provode kvalitetnije slobodno vreme, da realizuju svoje kreativne sposobnosti i izađu iz svojih kuća i postanu vidljivi u zajednici.

Kasnije smo prostor za rad smo obezbedili kroz realizaciju projekta ”Izgradnja objekta za hendikepirana lica za rad udruženja Zagrljaj” uz podšku ACDI/VOCA, 2004/2005. godine. Opština Topola obezbedila je plac na kome je izgrađen namenski objekat, površine oko 150 m2, i priključke na infrastrukturu. Naše Udruženje je korisnik zgrade, što smo definisali Ugovorom o zajedničkoj gradnji i upotrebi zgrade, 16.11.2004.godine (dostavljamo kopiju Ugovora u prilogu). Objekat ima dva ulaza koji su prilagođeni osobama koje se teško kreću ili koriste invalidska kolica. Zgrada je priključena na električnu i telefonsku mrežu, ima priključak i instalacije za dovod pijaće i odvod otpadnih voda. Prostor je opremljen nameštajem i osnovnom tehničkom i komunikacionom opremom. Podršku u opremanju prostorija dobili smo i kroz projektat ”Smanjenje efekata siromaštva za decu sa posebnim potrebama u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu” (Biblioteka igračaka, 2006), koji je finansirao Save the Children UK, kao i kroz projekat ”Podrška u radnom osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom”– Evropska Unija preko Evrpske agencije za rekonstrukciju, kao i kroz druge projekte.

Problem evidencije i baze podataka o osobama sa smetnjama u razvoju/invaliditetom, prvi put smo ozbiljnije rešili kroz projekat ”Podrška u radnom osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom” koji smo realizovali u okviru Programa društveno ekonomskog razvoja uz finansijsku podrsku Evropske unije i Evropske agencije za rekonstrukciju, 2006. godine.

Od osnivanja Udruženja 2002. godine smo član Republičkog Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, uz čiju podršku realizujemo programske aktivnosti Udruženja.”-izjavila je Slavica.

O aktuelnostima i planovima detaljno se možete upoznati na ovom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=rdn8sZcYnUY

Autor teksta:Dijana Ćolaković Filipović

medijski sadržaj broj:5

foto:https://zagrljajtopola.rs/

Naziv projekta:“VESTI ZA LAKŠI I LEPŠI ŽIVOT OSI”

Glavni i odgovorni urednik:Predrag Filipović

Nosilac projekta:Medijska kuća I FM Topola, portal NOVINicE

Ostavite odgovor

Top