Ви сте овде
Насловна > Друштво > Počinje rekonstrukcija Kraljeve vinarije, danas potpisan memorandum (foto i video)

Počinje rekonstrukcija Kraljeve vinarije, danas potpisan memorandum (foto i video)

U Topoli je danas potpisan Memorandum o razumevanju za rekonstrukciju Kraljeve vinarije. Događaj je održan u prostorijama same vinarije, a potpisivanju su prisustvovali  i memorandum potpisali predsednik opštine Vladimir Radojković i predstavnik nemačke organizacije GIZ, Aleksandar Bec.

Prema planu, radovi na rekonstrukciji vinarije trebalo bi da počnu tokom narednog meseca. Ovi radovi obuhvataju rekonstrukciju krovova, arhitektonsko-građevinske radove, postavljanje energetskih instalacija, centralnog grejanja i hidroinstalacija. Opština Topola je već obezbedila arhitektonski projekat i građevinsku dozvolu za sprovođenje ovih radova.

Ova inicijativa deo je projekta #EUzaTebe, koji podržava kulturno nasleđe i turizam kao ključne faktore razvoja turizma u istočnoj Srbiji i donjem Podunavlju. Cilj projekta je doprinos EU Programu “EU za konkurentnost kroz inovacije i razvoj turizma”, posebno u unapređenju turističke ponude i kulturnih sadržaja kao deo strategije razvoja turizma. Kao rezultat, poseban cilj ove akcije je unapređenje turističke ponude u regionu Donjeg Podunavlja u Srbiji, kao deo implementacije Strategije turističkog razvoja Srbije.

O samom projektu govorio je arhitekta Nebojša Glišić. Uz njega, novinarima su se obratili i Vladimir Radojković predsednik opštine Topola, Dragan Reljić upravnik zadužbine Kralj Petar I, predsednik skupštine opštine Topola Dragan Jovanović, Nenad Popović direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Aleksandar Bec vođa programa u GIZ-u.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju za rekonstrukciju Kraljeve vinarije u Topoli predstavlja značajan korak ka unapređenju kulturnog i turističkog potencijala ovog regiona. Projekat koji podržava nemačka organizacija GIZ u saradnji sa lokalnom samoupravom ima za cilj revitalizaciju vinarije i stvaranje boljih uslova za razvoj vinske industrije.

“Očekuje se da će rekonstrukcija vinarije doprineti podizanju kvaliteta turističke ponude u Topoli i okolini, što će imati pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju i privlačenje investitora. Potpisivanje Memoranduma je samo početak procesa, ali je važan korak ka ostvarenju ciljeva koji se tiču očuvanja kulturnog nasleđa i razvoja turizma u regionu”.izjavio je predsednik opštine Topola Vladimir Radojković.

“Saradnja između lokalne samouprave i međunarodnih organizacija, poput GIZ-a, pokazuje važnost partnerskog pristupa u realizaciji projekata koji doprinose ekonomskom i kulturnom razvoju zajednice. Očekuje se da će rekonstrukcija Kraljeve vinarije doneti nove mogućnosti za turiste i investitore, te doprineti prosperitetu Topole i okolnih područja”.-izjavio je za našu medijsku kuću Nebojša Glišić.

foto i tekst:Peđa Filipović

producent video materijala:Dejan Petrović.

Ostavite odgovor

Top