Ви сте овде
Насловна > Друштво > PIROTEHNIČKA SREDSTVA

PIROTEHNIČKA SREDSTVA

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Topola na sednici održanoj 26.12.2023. godine doneo je

P R E P O R U K U

-Preporučuje se svim ovlašćenim prodavcima da se prilikom prodaje pirotehničkih sredstava za vreme novogodišnjih i božićnih praznika na teritoriji opštine Topola pridržavaju svih važećih propisa koji regulišu ovu oblast. Posebnu pažnju posvetiti obavezi da se pirotehnička sredstva NIKAKO NE PRODAJU MALOLETNIM LICIMA, uz apel svim građanima naše opštine da pirotehnička sredstva NE KUPUJU KOD ULIČNIH PRODAVACA.

-Pirotehnička sredstva nikako ne koristiti u zatvorenom prostoru, kao i na javnim mestima, zbog mogućnosti nastajanja požara i drugih neželjenih posledica jer je to u suprotnosti sa važećim propisima i podleže kaznenim odredbama.

-Prilikom eventualnog korišćenja pirotehničkih sredstava na otvorenom prostoru postupati po Uputstvu o načinu korišćenja istih, a prvenstveno voditi računa da se ne ugrožavaju druge osobe i materijalna sredstva i da se ne zagađuje životna sredina.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Pirotehnička sredstva su proizvodi koji se koriste za pravljenje svetlosnih, zvučnih ili vizuelnih efekata, a obično su povezana sa proslavama, zabavama, specijalnim događajima ili obeležavanjem praznika. Ova sredstva često uključuju upotrebu vatrometa, petardi, baklji i drugih sličnih proizvoda.

Postoje različite vrste pirotehničkih sredstava, a klasični primeri uključuju:

 1. Vatromet: Raznoliki pirotehnički efekti koji proizvode svetlost, boje i zvuke kada se pale. Vatromet se često koristi na proslavama i posebnim događajima.
 2. Petarde: Male eksplozivne naprave koje stvaraju zvuk prilikom paljenja. Petarde su često povezane s novogodišnjim proslavama.
 3. Baklje: Cilindrične naprave koje proizvode svetlost i dim. Koriste se u raznim kontekstima, uključujući sportske događaje i koncerte.
 4. Signalne rakete: Koriste se za signalizaciju ili označavanje pozicija, često u pomorskim ili vojnim aplikacijama.
 5. Dimne bombe: Proizvode gust dim koji se koristi u različite svrhe, uključujući scenografske efekte i vojne operacije.

Važno je napomenuti da upotreba pirotehničkih sredstava može biti regulisana zakonima i propisima u različitim zemljama i regionima, a bezbednost je od suštinskog značaja kako bi se izbegle povrede ili nezgode. U nekim mestima, upotreba određenih vrsta pirotehnike može biti ograničena ili dozvoljena samo uz odobrenje.

Korišćenje pirotehničkih sredstava može biti štetno po čoveka iz nekoliko razloga:

 1. Rizik od povreda: Nepravilna upotreba pirotehnike može dovesti do ozbiljnih povreda. To uključuje opekotine, povrede ruku i lica, povrede sluha usled naglih zvukova, i slično. Pogotovo ako se pirotehnika koristi bez opreza ili od strane neiskusnih lica, rizik od povreda se povećava.
 2. Zagađenje vazduha: Pirotehnička sredstva često stvaraju dim, čestice i gasove koji mogu zagađivati vazduh. Ove supstance mogu biti iritantne za disajne puteve i mogu pridoneti lošem kvalitetu vazduha, posebno u zatvorenim prostorima ili u urbanim područjima.
 3. Narušavanje mentalnog zdravlja: Jak i neočekivan zvuk koji proizvode određene vrste pirotehnike može izazvati stres, anksioznost ili strah kod ljudi. Ovo može posebno uticati na osobe sa poremećajima svesti, kao i na kućne ljubimce koji su često osetljivi na glasne zvuke.
 4. Požari: Nepravilno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati požare. Paljenje vatrometa u blizini suvih biljaka, šuma ili drugih zapaljivih materijala može dovesti do ozbiljnih požara.

Važno je koristiti pirotehnička sredstva pažljivo i odgovorno, pridržavajući se zakona i sigurnosnih smernica. Ograničavanje njihove upotrebe na određena mesta i događaje može pomoći u smanjenju rizika od povreda i drugih negativnih efekata na ljudsko zdravlje i okolinu.

Korišćenje petardi može dovesti do ozbiljnih povreda i u nekim slučajevima izazvati trajne posledice koje mogu uključivati invaliditet.

Evo nekoliko potencijalnih opasnosti od korišćenja petardi:

 1. Opekotine: Eksplozivni karakter petardi može uzrokovati opekotine na koži. Ove opekotine mogu biti ozbiljne i zahtevati medicinsku intervenciju.
 2. Povrede ruku i lica: Nepravilna manipulacija ili nepredvidljiva detonacija petardi može izazvati povrede ruku, lica i očiju. Povrede lica, posebno, mogu imati dugotrajne posledice, uključujući trajne ožiljke ili gubitak vida.
 3. Oštećenje sluha: Eksplozivni zvukovi petardi mogu prouzrokovati privremeni ili trajni gubitak sluha. Osobe koje su izložene jakim zvucima iz blizine, bez zaštite za uši, su posebno ugrožene.
 4. Traumatske povrede mozga: U nekim slučajevima, eksplozivne naprave poput petardi mogu izazvati traumatske povrede mozga. Ovo može dovesti do ozbiljnih i dugoročnih posledica na kognitivne funkcije.
 5. Stres i psihološke posledice: Pucnjava petardi može izazvati stres i anksioznost kod ljudi, posebno kod onih koji su osetljivi na buku. Ovo može uticati na opšte psihičko zdravlje.

tekst:Peđa Filipović

foto:pixabay

Ostavite odgovor

Top