Ви сте овде
Насловна > Друштво > ODRŽAN IV TOPOLA MEDIJSKI FORUM

ODRŽAN IV TOPOLA MEDIJSKI FORUM

Topola odnosno medijska kuća i FM je po četvrti put bila domaćin novinarkama i novinarima iz cele Srbije. Po tradiciji medijski forum je održan u seminar sali hotela “Oplenac”.

Skup je otvorio predsednik programskog odbora i predsednik žirija Aleksandar Avramović novinar, nekadašnji urednik i direktor RTS i dugogodišnji umetnički direktor filmskog festivala u Sopotu.

Nakon emitovanja dečije himne “Deca su ukras sveta” u izvodjenju dece folkloraša iz celog sveta i zdravice dobitnika počasne nagrade III Medijskog foruma  i tekstopisca himne Ljubivoja Ršumovića, skupu se u ime grada domaćina obratio zamenik predsednika opštine Topola Mirko Radovanović.

Dobitnicima ovogodišnjeg konkursa za novinarsku nagradu dr “Marko Mladenović”, uručene su nagrade.Dodeljene su tri ravnopravne nagrade, plakete, monografije i pojedinačne novčane nagrade u iznosu od 40.000,00 dinara i to:

Vladimiru Lojanici, dopisnik dnevnog lista “Blic” iz Užica za reportažu: “Očinske suze namučenog Borivoja”, koja je objavljena 31.12. 2021.

Emiru Ličini, novinaru iz Novog Pazara, za TV reportažu: „Gorštak sa Golije: Imaćemo dece koliko bog da“ (6:22 min), emitovanu prošlog meseca na Televiziji KURIR.

Prof. dr Marko M. Đorđević, autor, scenarista i izvršni producent TV  serije ”Moja    dedovina”; proizvodnja i emitovanje: RTS 1; izvršna produkcija: SERBIKA MEDIA, Beograd.

Dobitnik ovogodišnje počasne nagrade za višegodišnji medijski doprinos borbi protiv „bele kuge“ i za očuvanje srpskog sela je Gvozden Nikolić, reporter i urednik „Glasa zapadne Srbije“ i istaknuti saradnik TV Prva.


Dosadašnji dobitnici počasne nagrad su: Milan Popović („Zadnja kuća-Srbija“), Branko Stanković („Kvadratura kruga“) i Ljubivoje Ršumović, velikan pesništva za decu i majstor TV stvaralaštva.

Ispred organizacionog odbora skupu se obratio predsednik i vlasnik medijske kuće i FM Predrag Peđa Filipović.On se zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja na tome što je podržalo održavanje skupa i što i ove godine sufinansira sa medijskom kućom i FM projekat, koji ima za cilj kontinuiranu misiju i borbu novinara protiv bele kuge.On je istakao i da je Topola osim što je Karađorđeva prestonica i prestonica novinarske sloge, slobode govora, kao i da je nakon prva tri održana foruma Medijski forum postao jedna velika porodica koja okuplja novinare is Srbije i regiona.

Programski i organizacioni odbor dodelili su plakete i Branku Srdiću i Televiziji KORENI
za dragoceni doprinos Medijskom forumu u Topoli, a specijalnu i Dr Ivani Božović novinarki RTS
za izuzetan novinarski doprinos borbi protiv korona virusa.

Nagrade nagrađenima uručio je profesor dr Zoran Jevtović član programskog odbora a u tome su mu pomogle mlade novinarke članice redakcije dečijeg programa, učenice sedmog razreda OŠ “Karađorđe” Danica Jovanović, Mia Todorović i Teodora Spasić.

Svrha Foruma je definisanje i jačanje društvene uloge medija, posebno regionalnih i lokalnih, u borbi protiv depopulacije i edukacija novinara u ovoj sferi.

Ovogodišnji panelisti i njihove teme bili su:

Dr Ivan Marinković, Centar za demografska istraživanja – Institut društvenih nauka, Beograd: „Popis stanovništva – očekivani (alarmantni) rezultati i šta činiti“

o Prof. dr Zoran Jevtović, Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu: „Bezbedonosno-geopolitički aspekti/posledice demografskih promena/depopulacije u Srbiji“
o Dr Marko Đorđević, vanredni profesor Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini: „Medijski projekat MOJA DEDOVINA kao podsetnik i podsticaj za spašavanje srpskog sela“
o Rade Milosavljević: „Demografska slika Švajcarske i autohtoni Švajcarci“o Dr Ivana Božović: „Iskustva i medijski doprinos borbi protiv korona pandemije“

Nakon njihovih izlaganja prešlo se na drugi deo Foruma: Pitanja i komentari povodom podnetih uvodnih reči i diskusija o temi: „Koliko su mediji (i opšta javnost) “medijski pismeni” da kompetentno / pravilno selektuju tokove depopulacije u svetlu očekivanih rezultata popisa stanovništva i – šta činiti radi poboljšanja aktuelnog stanja?

Od sadržaja na skupu – uvodnih saopštenja, rasprava, nagrađenih radova sa konkursa i ostale građe sačiniće se zbornik dokumenata i kazivanja broj 4.

Hvala svim fotoreporterima, novinarima, kamermanima, reporterima, koleginicama i kolegama, gošćama i gostima, komšijama iz Kulturnog centra, koji su svojim prisustvom pomogli u realizaciji ovog velikog medijskog događaja ne samo za Topolu već i Srbiju.

Posebna zahvalnost redakciji naše medijske kuće i našim saradnicima:

foto: Nenad Nikolić.

Inspiracija našeg skupa datira od pre mnogo decenija, kada je doktor Marko Mladenović, legendarni profesor porodičnog prava i pesnik, osnovao udruženje „Opstanak“, čije ime simbolizuje zvona na uzbunu protiv bele kuge. Pokojni profesor je veći deo svog plodnog života posvetio borbi protiv nestajanja. Još u prošlom veku je upozoravao i, u pesničkom vapaju, predskazivao da narod ovdašnji čeka sudbina Hazara, Inka i Maja: „Sasvim je tačno da se naše nacionalno stablo suši. Još tačnije da srpski narod biološki umire…“

Ostavite odgovor

Top