Ви сте овде
Насловна > Друштво > OBELEŽEN DAN BORBE PROTIV BELE KUGE 2024.

OBELEŽEN DAN BORBE PROTIV BELE KUGE 2024.

Žabari, 14. jun 2024.– Manifestacija „Dan borbe protiv bele kuge“ pod sloganom “Da nas bude više” održana je danas u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Žabarima, na dan kada je pre 150 godina ova crkva osnovana. Ova manifestacija, sa blagoslovom manastira Hilandar, ima za cilj povećanje nataliteta i pozitivan prirodni priraštaj u Srbiji.

Skup je otvorio zamenik predsednika opštine Žabari, Saša Begović, koji se zahvalio prisutnima na odazivu i pohvalio organizatore. Begović je istakao značaj ove manifestacije u skretanju pažnje na problem pada nataliteta i velikog odliva ljudi iz braničevskog kraja u inostranstvo, naglasivši da je od 2013. godine, kada je malo ko pričao o tome, situacija postala alarmantna.

Teolog Miloš Stojković, poverenik manastira Hilandar, takođe se obratio prisutnima. On je zahvalio svima koji su se okupili i pohvalio organizatore za njihov trud u podizanju svesti o problemu bele kuge. Stojković je naglasio važnost zajedničkog napora u borbi protiv ovog problema i istakao podršku manastira Hilandar manifestaciji.

Mališani su uživali u kaligrafskim radionicama i sportskim aktivnostima, a organizovano je i druženje sa mađioničarima i maskotama “Zvrk” iz Petrovca na Mlavi. Bend Požarevačke gimnazije i orkestar gitare iz muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Požarevca zabavljali su prisutne, dok su pevačice Leontina Vukomanović i Tijana Dapčević, dodatno podigli atmosferu svojim nastupima.

Predsednik pokreta za decu 3+ obratio se prisutnima ističući važnost podrške porodicama sa troje i više dece.

Saša Stević iz Smoljinca, idejni tvorac ove manifestacije , istakao  je da je cilj manifestacije podizanje svesti o problemu bele kuge i apelovao na nadležne da se ovaj problem pozicionira među državne prioritete.

Za našu medijsku kuću Stević je izjavio: „Od samog početka ova manifestacija ima cilj da upozori javnost na problem pada nataliteta, a poseban akcenat je na podršci brojnih javnih ličnosti koje svojim autoritetom šalju poruke široj javnosti, ali i nadležnima, uz apel da se problem ‘bele kuge’ pozicionira među državne prioritete. Tako su do sada ovu manifestaciju podržavali, između ostalih, iguman manastira Hilandar, Metodije, princ Aleksandar Karađorđević, glumci Milorad Mandić Manda, Voja Brajović, Radoš Bajić, Anđelka Prpić, zatim Raša Popov, Minja Subota, Ljubivoje Ršumović, Dušan Kovačević i mnogi drugi istaknuti umetnici, pesnici, profesori, kao i udruženja i ustanove. Medijska kuća IFM i Topola medijski forum su odličan pokazatelj kako mediji mogu da daju svoj doprinos u borbi protiv bele kuge, jer kvalitet samog foruma i novinari koje nagrađujete za kvalitetne priče su jedinstveni u Srbiji.“

„Svake godine smo sve brojniji i naš glas se čuje sve jače. Energija koju nosi sa sobom ova manifestacija, stotine dece i njihovi osmesi, daju nam snagu da trajemo,“ izjavio je Dejan Jović, jedan od organizatora.

Manifestaciju su pomogli Opština Žabari, Udruženje Borba protiv bele kuge, TO Žabari, Kancelarija za mlade Žabari, Svepravoslavni nacionalni savet i svepravoslavni kamp prijateljstva.

Manifestacija „Dan borbe protiv bele kuge“ u Žabarima nije samo još jedan u nizu događaja, već snažan podsetnik na ozbiljnost problema smanjenja nataliteta u Srbiji. Održana sa blagoslovom manastira Hilandar i uz podršku mnogih uglednih javnih ličnosti, pokazuje da zajednički trud može doneti značajne promene. Energija i osmesi stotina mališana, zajedno sa entuzijazmom organizatora i podrškom lokalne zajednice, stvaraju osećaj nade i posvećenosti borbi za bolju demografsku budućnost Srbije. Organizatori zaslužuju sve pohvale za izuzetno organizovanu manifestaciju koja šalje jasnu poruku – Srbija može i mora da prevaziđe problem bele kuge.

U ime naše medijske kuće i Topola medijskog foruma, želimo da izrazimo duboku zahvalnost za poziv i poštovanje ukazano danas. Vaša posvećenost i trud u organizaciji ove manifestacije ostavili su snažan utisak na sve prisutne.

tekst i foto:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top