Ви сте овде
Насловна > Наше приче > O umetnosti…

O umetnosti…

Umetnost nastaje kad i čovek kao individua. Počinje da se razvija i dobija svoj procvat kroz renesansu koja se putem preporoda poklanja kulturi. Bez kulture, umetnost ne može da opstane ona je određuje i po njoj znamo o kojoj vrsti umetnosti je reč. Postoje mnoge razlike, jer se njeni stilovi stalno menjaju, i usavršavaju.

Mnoga umetnička dela ostavljaju na čoveka utisak u vidu emocije koja se tumači i ostavlja trag u prošlosti koji se pamti. Veliki stvaraoci likovne umetnosti bavili su se anatomijom, optikom i tehnologijom koju su upotrebljavali u svom stvaralaštvu. Primer u naučnoj osnovi umetnosti je perspektiva u slikarstvu i izlivanje kipova u bronzi. Dolazi do isticanja individualnosti gde nastaju autobiografije i autoportreti slikara i potpisivanja sopstvenih umetničkih dela.

Da li je slikarstvo nauka ili nije?
,,Naučnom se naziva ona delatnost duha koja vodi poreklo od svojih prvih početaka od kojih se u prirodi ništa drugo ne može naći što bi bilo deo te nauke, kao kod kontinuiranog kvantiteta, tj, nauke o geometriji, koja, počiveši, vodi od linije, granice te površine. I ovim nismo zadovoljni, jer znamo da linija ima svoju odredbu u tački i da je tačka ono od čega ništa ne može biti manje. Dakle, tačka je prvi početak geometrije. Ništa drugo ne može da postoji ni u prirodi ni u ljudskom duhu što bi moglo da počne. Jer ako kažeš da se na nekoj površini dodirom našeg dela pisanja stvara tačka, to nije tačno.Nego ćemo reći da je takav dodir površine koja okružuje svoje središte u kome se nalazi tačka, a tačka nije od materije te površine.  Ni sve tačke u svemirunisu bile u stanju da se mogu spojiti kako bi sačinile jedan deo neke površine. I pretpostavimo da zamisliš celinu sastavljenu od hiljadu tačaka. Ako odvojiš neki deo te količine od hiljadu, opravdano se može reći da je taj deo jednak celini. Jedno ljudsko istraživanje ne može se nazivati pravom naukom ako se ne prođe kroz matematičke dokaze, a ako kažeš da su nauke čiji je početak i kraj u duhu istine, to je nedopušteno i ne podudaraju se iz više razloga.
Prvi je, da se u takvim delatnostima duha ne primenjuje iskustvo, bez koga ništa nije sigurno.“             

(Leonardo da Vinći, autoportret)

                                                                          

Koje su sličnosti i razlike između slikarstva i poezije?
,,Odnos između zamišljenog i stvarnog je onakav kakav je između senke i tela koje baca senku, a isti takav odnos je između poezije i slikarstva, jer poezija stvara svoj predmet kako bi ga prenosila. Njegove odraze oko prima istovetno onako kao što je u prirodi, a poezija ga daje bez te istovetnosti, i on ne dolazi do središta osećanja putem čula vida, kao što je to kod slikarstva.“                                                                                       

Koja nauka je korisnija, u čemu se sastoji njena korist?

,,Slikarsto prikazuje razum sa više istine i vernija su dela prirode nego reči ili književnost, ali književnost sa više istine prenosi reči do razuma, što slikarstvo nije u stanju. Ali rekosmo da je dostojnije divljenja ona nauka koja prikazuje dela prirode nego ona koja prikazuje dela stvaraoca, to jest dela ljudi – a to su reči, kao što je poezija i slično, preko usmene reči  koje prelaze preko ljudskog jezika. Ona nauka je korisnija čiji su plodovi pristupačniji i, prema tome, manje je korisna koja je manje pristupačna. Rezultat slikarstva pristupačan je svim generacijama sveta, jer je taj rezultat podvrgnut čulu vida, a do razuma preko uha on ne dolazi na isti način kao što se dolazi preko vida.“

(Mikelanđelo Buonaroti, autoportret)
                                                                                        

Zastanemo, pogledamo i uvidimo da je umetnost svuda oko nas. Ona nas navodi da budemo kreativni, nekome se ta kreativnost ispolji još u ranom detinjstvu, nekome u poznim godinama. Pokazujemo svoje emocije, ekspresiju kroz boje koje su u nama samima uvek drugačije. O umetnosti su govorili mnogi. Oni najmudriji su živeli sa njom, posvećivali su joj se do kraja svoga života. Naše je da joj se divimo i nikada da ne zaboravimo korake velikih umetnika koji su nam kroz svoja umetnička dela rekli mnogo toga i predočili emocije i zanimljivostio kojima će se pisati i čitati upravo na ovom portalu.

Autor: Milica Milovančević

Ostavite odgovor

Top