Ви сте овде
Насловна > Друштво > Novi podsticaji za mala i srednja preduzeća i preduzetnike

Novi podsticaji za mala i srednja preduzeća i preduzetnike

Ministarstvo privrede predstavilo je 10. aprila 2019., u Privrednoj komori Srbije dva aktuelna programa podrške usmerena na ulaganje u proširenje proizvodnih kapaciteta. Opredeljeno je 1,7 milijardi dinara, a ministarstvo jedan program realizuje sa Fondom za razvoj, a drugi u partnerstvu sa bankama. Cilj programa je podrška malim i srednjim proizvodnim preduzećima, kao i građevinskim firmama koje nameravaju da prošire proizvodnju i kupe novu mehanizaciju ili opremu.

Onima koji bi da šire posao ili da u njega tek uđu država praktično poklanja od 20 do 40 odsto potrebnog novca. Konkuriše se kod Ministarstva privrede i Fonda za razvoj na čijim sajtovima su i sva uputstva. A u posao je uključeno i osam banaka. Na taj način država već četiri godine podstiče pre svega mala i srednja preduzeća i preduzetnike.

Iako kriterijumi za dobijanje podsticaja nisu suviše strogi ipak morate da dobro obrazložite ideju ili da pokažete da ste već uspeli i da biste uz državni novac bili još bolji. Tim putem za četiri godine mnogi su već prošli.

“Imajući u vidu ovaj period koji sam navela plasirali 20 milijardi kreditnih sredstava i oko dve milijarde bespovratnih sredstava za 1.400 klijenata onda možete da zamislite da je to zaista povoljno i da je Vlada Srbije dala jednu dobru injekciju”, objašnjava Slađana Backović, direktorka Fonda za razvoj. Direktorka Fonda je poručila privrednicima da se prijave za sredstva jer su, kako je rekla, to ubedljivo najpovoljnije kreditne linije u Srbiji. Krediti se obezbeđuju zalogama, hipotekama, bankarskim garancijama i kod privrednika koji već imaju razvijen biznis nema nikakvih problema u vraćanju novca, dok se na terenu rešavaju problemi sa kojima se susreću početnici u poslovanju, ukazala je Backović.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Jovanović Obradović ističe da oba programa ciljaju mala i srednja preduzeća proizvodne delatnosti, a od ove godine i građevinske delatnosti.

“Oni koji imaju planove da prošire svoju proizvodnju, odnosno da kupe novu mehanizaciju ili opremu, a kroz program koji realizujemo sa Fondom za razvoj mogu da prošire i proizvodne kapacitete”, dodala je Jovanović Obradovićeva.

Mala i srednja preduzeća kao i početnici u biznisu su najosetljivija kategorija ekonomije, a prve dve godine rada presudne su za opstanak. Tim pre im je teže da dođu do bankarskih kredita, pa je državna pomoć dragocena.

Ostavite odgovor

Top