Ви сте овде
Насловна > Друштво > Nove ruže kod Spomen-česme „Crkvenac“: Sećanje na hrabre medicinske sestre

Nove ruže kod Spomen-česme „Crkvenac“: Sećanje na hrabre medicinske sestre

Mladenovac, 05.04.2024.

Na prostranstvu oko Spomen-česme „Crkvenac“, novo cveće dodalo je svoju notu lepote i sećanja. Trideset ruža, poklon britanskog Udruženja „Medical Women’s Federation“, sada krase ovo istorijsko mesto kao tihi omaž hrabrim ženama koje su se odvažile na neizmerni poduhvat tokom Prvog svetskog rata.

Ovaj gest sećanja izuzetno je značajan jer podseća na škotske medicinske sestre koje su pružale svoj nenadmašan doprinos lečenju srpskih vojnika tokom Velikog rata. Donacija ruža opštini Mladenovac ima duboko simbolično značenje, ističući trajno prijateljstvo između naroda i sećanje na delo koje je prevazišlo granice i vreme.

Spomen-česma „Crkvenac“ već ima bogatu i dirljivu priču. Podignuta 1915. godine, ovaj spomenik zahvalnosti oslikava požrtvovanost i hrabrost medicinskog osoblja, posebno dr Else Inglis i njenih saboraca. Njihov doprinos u lečenju srpskih vojnika od pegavog tifusa ostaće zauvek urezan u sećanje srpskog naroda.

Decenijama unazad, Spomen-česma „Crkvenac“ bila je mesto okupljanja poštovaoca slobode, diplomatskih predstavnika i zvaničnika. Sada, uz prisustvo novih ruža, ovo mesto postaje i simbol sećanja na prošlost, na hrabre podvige i trajno prijateljstvo.

U srcu ovog gesta nije samo sećanje, već i poziv na čuvanje vrednosti koje su nas izdigle iznad svakodnevnice. On podseća na važnost solidarnosti, prijateljstva i požrtvovanosti, kvaliteta koje su oduvek krasile ljudski duh, baš kao što su to činile i hrabre medicinske sestre koje se sećamo uz nove ruže kod Spomen-česme „Crkvenac“.

 

tekst:Peđa Filipović

foto:www.mladenovac.rs

Ostavite odgovor

Top