Ви сте овде
Насловна > Moje selo centar Sveta > NATALINCI i PAVLOVAC

NATALINCI i PAVLOVAC

Prostire se na 1.000ha. Krajem XVIII i početkom XIX veka na drumu Topola – Smederevka Palanka, na mestu gde se put odvaja za Raču kragujevačku, trgovci iz Pirota su zasnovali Natalince. To je odredilo dalju sudbinu sela koje je bilo podeljeno varošicu gde se stanovništvo bavilio zatastvom, trgovinom i ugostiteljstvom i a ostatak je bilo selo sa zemljoradnicima.

Proglašeno za varošicom 1881. godine, a već sledeće registrovan je zanatsko-trgovački esnaf koji je bio izuzetno brojan. Pored toga imali sui  industriju: električni mlin, ciglanu i crepanu. Svedok razvoja je samostalno izgrađena električna centrala početkom prošlog veka koja je napajala kuće, lokale, ali i uličnu rasvetu u varošici, i to prvo snage 120, a pred Drugi svetski rat 220 volti.

Godine 1913. osnovan je fudbalski klub “Šumadinac”, jedna od najstarijih u Srbiji, a koji i dalje veoma aktivno funkcioniše u visokom rangu takmičenja. Na terenu ovog kluba održava se svake godine Međunarodna izložba pasa svih rasa koju organizuje aktivno i brojnu udruženje lovaca.

Sredom se održava daleko čuveni stočni pijac, a u selu imaju veterinarsku ambulantu kao i veliku odgajivačnicu pasa epanjol breton.

U selu je Crkva posvećena Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni uz koju se nalazi i zgrada parohijskog doma. U njima se čuvaju stare ikone sa ikonostasa Saborne crkve iz Beograda. U selu Pavlovac se nalazi jedinstvena crkva brvnara izgrađena 1826. godine, a posvećenu, takođe, Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni. Brvnara je kategorisana kao nepokretno kulturno dobro. U Natalincima i Pavlovcu, na oba seosko groblja postoje brojni stari nadgrobni spomenici.

Pored toga, u Natalincima je kuća narodnog heroja Milana Blagojevića Španca koja je nepokretno kulturno dobro kao i Kuća Dušana Stankovića – objetak graditeljskog nasleđa (narodno graditeljstvo). U selu Pavlovac nalazi se arheološko nalazište iz rimskog perioda pod imenom “Lokalitet Jasenica”.

Imaju jedno odeljenje dece predškolskog uzrasta, ali i osnovnu školu sa osam razreda.

Tokom godine se u Natalincima održavaju tri vašara.

U Natalincima se nalazi zdravstvena ambulanta, nekoliko zdravtsvenih i poljoprivrednih apoteka, pošta, trgovinske i ugostiteljske radnje, benzinska pumpa, fabrika stočne hrane kao i živinatska farma.

Opština Topola se nalazi u središnjem delu Srbije, odnosno u centralnom delu Šumadije. Ima povoljan geografski položaj, konfiguraciju terena i umereno-kontinentalnu klimu. Topola na osnovu kategorizacije pripada grupi razvijenih opština u Srbiji. Teritorija opštine se prostire na 365 km² i ima po popisu iz 2022. godine, 19.221 stanovnika. Pored varoši Topole ima 30 seoskih naselja.

Za potrebe ovog projekta izradili smo pregled seoskih naselja, ali ne kao zasebne celine već smo uzimali i okolna sela sa kojima su ne samo prostorno već i ekonomski, politički i kulturno povezani u jednu celinu. Potvrda toga jeste i da tako grupisana sela predstavljaju jednu izborna jedinica, a što nikako nije slučajno, ili su u slučaju Gornje i Donje Trnave bili jedna opština (pre Drugog svetskog rata).

PROJEKAT:”MOJE SELO CENTAR SVETA”

PROJEKAT SUFINANSIRAJU:OPŠTINA TOPOLA i medijska kuća I FM

Stručni saradnik:Igor Petrović

foto: arhiv medijske kuće I FM

glavni i odgovorni urednik:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top