Ви сте овде
Насловна > Moje selo centar Sveta > Najava naučnog skupa: Zadrugarstvo kao moderan oblik preduzetništva

Najava naučnog skupa: Zadrugarstvo kao moderan oblik preduzetništva

U subotu, 20. aprila, s početkom u 10 sati, u sali bioskopa u Topoli, održaće se otvaranje naučnog skupa na temu “Zadrugarstvo kao moderan oblik preduzetništva”. Skup će trajati dva dana, prvi dan od 10 do 19 sati, dok će drugi dan program biti od 10 do 16 sati.

Organizatori ovog značajnog skupa su Zadruga “Zrno Pomoravlje” iz Jagodine, Centar za obrazovanje Jagodina, Poljoprivredni fakultet iz Bijeljine, uz podršku Opštine Topola.

Tokom skupa će biti diskutovano o značaju zadrugarstva kao savremenog modela preduzetništva, razmeni iskustava i najboljih praksi u ovoj oblasti, kao i o mogućnostima unapređenja zadrugarstva u Srbiji. Očekuju se predavanja, panel diskusije i radionice koje će okupiti stručnjake, istraživače i praktičare iz oblasti zadrugarstva.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju ovom skupu i doprinesu razmeni ideja i stvaranju novih perspektiva za razvoj zadrugarstva u našoj zajednici i šire.

Zaključak glavnog i odgovornog urednika:

Zadrugarstvo predstavlja ključni faktor održivog ekonomskog razvoja, posebno u ruralnim područjima poput Šumadije i Srbije uopšte. Ovaj oblik preduzetništva nije samo način organizovanja privredne delatnosti, već i snažan instrument društvenog i ekonomskog osnaživanja lokalnih zajednica.

Zadrugarstvo omogućava lokalnim poljoprivrednicima, preduzetnicima i malim proizvođačima da udruže svoje resurse, znanje i veštine kako bi poboljšali svoj položaj na tržištu. Kroz zadrugarstvo, oni mogu zajednički ulagati u opremu, tehnologiju, marketing i distribuciju, što im omogućava pristup većim tržištima i bolje cene za svoje proizvode.

Osim toga, zadrugarstvo podstiče solidarnost, saradnju i međusobnu podršku među članovima zajednice, čime se gradi održiviji ekonomski sistem koji nije podložan eksternim šokovima ili monopolima.

U Šumadiji i Srbiji, gde su ruralna područja često zapostavljena u procesu ekonomske tranzicije, zadrugarstvo može imati ključnu ulogu u revitalizaciji lokalne privrede, očuvanju tradicionalnih zanata i običaja, te stvaranju novih radnih mesta. Zato je podrška razvoju zadrugarstva od vitalnog značaja za održivi razvoj i prosperitet naših lokalnih zajednica.

foto i tekst:Peđa Filipović

Ostavite odgovor

Top