Ви сте овде
Насловна > Друштво > Mladenovac bio domaćin rekordnom broju šahista

Mladenovac bio domaćin rekordnom broju šahista

Mladenovac, 7. april 2024. – Prvi i drugi  dan Pojedinačnog i ekipnog prvenstva osnovnih škola 2023/2024 godine u Mladenovcu završio se sa rekordnim brojem učesnika – 827 mladih šahista, koji su se okupili da odmere snage i veštine u najmasovnijem šahovskom takmičenju u Srbiji.

Ovogodišnje takmičenje, koje je organizovano pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Šahovskog saveza Srbije uz podršku opštine Mladenovac i šahovskog kluba “LilaMa”, obeležio je ne samo impresivan broj takmičara, već i izuzetno visok nivo organizacije.

Svečano otvaranje manifestacije započelo je intoniranjem himne “Bože pravde”, nakon čega je direktor Osnovne škole “Momčilo Živojinović”, Miljan Novović, pozdravio prisutne i izrazio zahvalnost na velikom odazivu.

“Hvala svima što ste došli da upriličite ovaj događaj koji je važan za našu školu. Velika nam je čast što ste došli u ovolikom broju. Takmičarima želim dosta sreće”, rekao je Novović u svom obraćanju.

Nakon toga, prisutnima se obratio predsednik Gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić, ističući značaj održavanja turnira u ovom gradu i hvaleći organizaciju škole.

“Dobar dan i dobrodošli u Mladenovac. Hvala Šahovskom savezu Srbije na odluci da se turnir održi baš ovde, a posebno hvala i školi što je ovako organizovala turnir. Broj takmičara garantuje da će ovo biti jedan sjajan događaj. Želim svima da ova manifestacija ostane u lepoj uspomeni. Pošto je sve spremno, proglašavam turnir otvorenim”, zaključio je Glišić svoje obraćanje.

Svečanost otvaranja, obogaćena prisustvom zvaničnika i velikim brojem učesnika, najavila je intenzivne borbe za prestižne titule, ali i priliku za mlade šahiste da pokažu svoje veštine i talent pred širokom publikom.

Prvenstvo osnovnih škola u šahu u Mladenovcu očigledno je postalo centralna tačka interesovanja za sve ljubitelje šaha u Srbiji, obećavajući ne samo takmičarski duh već i prijateljsko okruženje u kome se neguju vrednosti sportskog duha i fer pleja.

EKIPNO PRVENSTVO SREDNJIH ŠKOLA SRBIJE 
Učestvovalo je 20 srednjih škola iz cele države.
1. IVX BEOGRADSKA GIMNAZIJA ????
2. X BEOGRADSKA GIMNAZIJA ????
3. MATEMATIČKA GIMNAZIJA – BEOGRAD ????

Učenici Ekonomsko-ugostiteljske škole Slobodan Minić iz Aranđelovca hrabro se takmičili na Prvenstvu srednjih škola u šahu

Iako su bili jedan od najmlađih timova na ovogodišnjem Prvenstvu, učenici Ekonomsko-ugostiteljske škole “Slobodan Minić” iz Aranđelovca pokazali su izuzetnu hrabrost, borbenost i želju da dostojno predstave svoju školu.

Tim je brojao samo tri takmičara zbog nepojavljivanja jednog člana, Aleksa Pajević,  Kosta Radović i Teodor Filipović, pokazali su izuzetnu angažovanost i upornost. Uprkos izazovima s kojima su se suočavali, poput igranja s protivnicima starijih razreda, mladi šahisti iz Aranđelovca uspeli su da se izbore za 17. mesto na takmičenju.

Ovaj tim, vođen od strane profesorke fizičkog vaspitanja Aleksandre Jakovljević, istakao se ne samo svojim rezultatom, već i svojim duhom i odlučnošću da se suoče sa izazovima koji su im bili postavljeni.

Prvenstvo osnovnih škola u šahu u Mladenovcu ponudilo je priliku mladim talentima širom Srbije da se pokažu u najboljem svetlu, a učenici Ekonomsko-ugostiteljske škole Slobodan Minić iz Aranđelovca su svakako iskoristili tu priliku na najbolji mogući način.

Zajedno sa prvenstvom za srednjoškolce u OŠ “Momčilo Živojinović” u Mladenovcu danas je održano i ekipno prvenstvo Srbije za osnovne škole.

Na takmičenju je učestvovalo 48 osnovnih škola. Posle odigranih sedam kola najbolje plasirane su bile:

1. OŠ “Kralj Aleksandar I” Požarevac
2. OŠ “Ilija Garašanin” Grocka
3. OŠ “Janko Veselinović” Voždovac

Čestitamo organizatorima i učesnicima Prvenstva osnovnih i srednjih škola u šahu u Mladenovcu na izuzetnom takmičenju! Šah u Srbiji očigledno doživljava pravu ekspanziju, a sve veći broj mladih se okreće ovoj izuzetnoj igri uma. Ponosni smo što možemo pratiti ovakve događaje i promovisati šah kao važan deo obrazovanja i razvoja mladih. Svaka partija šaha nije samo borba za pobedu, već i prilika za učenje, razvijanje strategijskih veština i stvaranje prijateljstava.

autor teksta:Peđa Filipović.

Ostavite odgovor

Top