Ви сте овде
Насловна > Stari postovi > MИРИС сеоског туризма

MИРИС сеоског туризма

Мириси и укуси села су оно што им даје посебан печат. Од Војводине, преко западне, централне, источне и јужне Србије, постоје разлике у култури, колориту, гастрономији, обичајима … Странцу, а и домаћем госту у сеоском туризму неће бити потребно много времена да се увери у гостољубивост, љубазност, отвореност и топлину српских домаћина.

Руковање, десном руком, при представљању и упознавању је обавезно. Пољупци и то типично српски – три пута и када вас дочекују и када вас испраћају. Со и погача, а потом слатко су традиционалан део добродошлице.

У српским селима се наздравља уз домаћу ракију насталу у породичној дестилерији. Наздравља се уз куцање чашицама или чокањчићима, обавезно гледање у очи и узвик „Живели!“. Здравице се држе у свечаним приликама, а за свечане прилике се увек нађе повод. Туристи у сеоским домаћинствима могу да уживају у обилној и зачињеној храни која се састоји од три оброка дневно, ручак је најобилнији, а све то зачињенo љубављу и вредним рукама домаћица.

На војвођанским салашима пуца равничарски поглед на непрегледно, отворено небо, дрвореде багрема, и зашушурену кућу са авлијом под орахом, све мирише на проминцле и штрудлу са маком… Овде ћете упознати другачији начин живота, мирнији, опуштенији темпо а читава атмосфера ће вас вратити у доба правог војвођанског хедонизма, на сеоској калдрми у хладу ораха…

Сеоски туризам није само пуки одмор туриста у сеоским домаћинствима, већ обухвата и излете у околне пределе, обилазак природних атракција и културно-историјских знаменитости краја, традицоналне, фолклорне и туристичке манифестације, спортске и рекреативне активности у природи, продају занатских и ручних радова и сувенира и хране и пића из домаће радиности.

 

Tекст: Драгана Арсенијевић

фото: пеђа ф.

Ostavite odgovor

Top